IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Белият дом иска от Конгреса 10 млрд. долара помощ за Украйна

С парите ще се укрепва киберсигурността и ще се предостави хуманитарна помощ

23:16 | 03.03.22 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Белият дом поиска в четвъртък 10 млрд. долара помощ от САЩ за хуманитарна помощ за Украйна. „Това искане за финансиране се основава на най-добрата информация на администрацията за потребностите от ресурси в момента", заяви изпълняващата длъжността директор на Службата за управление и бюджет на Белия дом Шаланда Йънг в писмо до председателя на Камарата на представителите Нанси Пелоси.

Искането е част от внесеното в Конгреса искане за извънредно финансиране в размер на 32,5 млрд. долара, което включва 22,5 млрд. долара средства за борба с коронавируса, "за да се избегне прекъсване на текущите усилия за реагиране на COVID през следващите няколко месеца", каза Йънг, цитирана от БГНЕС.

В писмото се изтъква, че САЩ вече са предоставили на Украйна помощ в размер на 1,4 млрд. долара, като се подчертава необходимостта от по-голяма помощ.

„Това искане идентифицира незабавна нужда от 10 млрд. долара допълнителна хуманитарна помощ, помощ за сигурността и икономическа помощ за Украйна и партньорите от Централна Европа поради неоправданото и непровокирано нахлуване на Русия", каза Йънг.

Пакетът за финансиране ще бъде използван за подпомагане на Министерството на отбраната в усилията му да окаже помощ на силите на Европейското командване и НАТО в този регион. Той включва финансиране на киберсигурността, както и международна помощ за предоставяне на хуманитарна помощ.

Американските законодатели трябва да постигнат споразумение по сделката за финансиране до 11 март.

„Призовавам Конгреса да разгледа тези критични и спешни нужди като част от цялостен законопроект за финансирането на правителството преди крайния срок за финансиране на 11 март", заяви Янг. "През следващите седмици и месеци ще поддържаме връзка с Конгреса, тъй като ще оценяваме изискванията за ресурси извън тези непосредствени нужди."

„Като се има предвид бързо развиващата се ситуация в Украйна очаквам, че с течение на времето може да възникнат допълнителни нужди", добави тя.

Войната на Русия в Украйна, която започна на 24 февруари, срещна международно възмущение, като ЕС, САЩ и Обединеното кралство, наред с други страни, въведоха строги финансови санкции срещу Москва.

По данни на ООН от началото на войната в Украйна са загинали 227 и са ранени 525 цивилни граждани. Украинските власти обаче определят броя на загиналите на над 2000 души.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 1
Ironhorse
преди 2 години
СССР се разпадна, когато Конгреса на САЩ отпусна 1 млрд. долара в помощ на муджахидините в Афганистан.Сега 10 млрд. долара от воле ...Русия е пред разпад ... и повече помощ за руските крепостни не трябва да има!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Какво ще правят с парите, не е твоя работа. Единствено за теб ще е от значение, че за вазелин няма да има и твоите кремълски идоли ще страдат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 7
дядя Вова
преди 2 години
С парите ще се укрепва киберсигурността и ще се предостави хуманитарна помощ == Хуманитарна, от най-хуманната. Начиная от калибър 7.62. В Афганистан наляга около 82 милиарда (по памет), иии к'воооо? Експорта на американска демокрация накрая завършва размазан на пистата, що каиша се е скъсал или колесника се е вдигнал. Мм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още