IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Shell се оттегля от "Северен поток" 2 и от всички проекти в Русия

Компанията има дял и в съоръжението за втечнен газ "Сахалин-2" и в компанията Salym Petroleum Development

22:14 | 28.02.22 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg</em></p>

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Shell излиза от руските си газови сделки, включително огромно съоръжение за втечнен природен газ, след като нашествието в Украйна промени правилата на ангажимент между западните компании и Москва, предава Bloomberg.

Решението следва сходен ход от BP, която обяви в неделя, че ще се откаже от дела си в управляваната от държавата петролна компания Роснефт, поемайки финансов удар за 25 млрд. долара. Shell прекратява партньорството си с Газпром – друг контролиран от Кремъл гигант с ръководство, който е тясно свързан с руския президент Владимир Путин.

„Взехме с убеждение решението си за напускане. Не можем и няма да останем“, заяви главният изпълнителен директор на Shell Бен ван Бьорден.

Ходът е предприет след натиск от британското правителство, което заедно със САЩ и други съюзници, се стреми да притисне руската икономика и да убеди Путин, че нашествието му в Украйна ще означава финансов крах.

Shell не дава информация за размера на финансовия удар, който ще поеме заради излизането си от Русия, но заяви, че активите ѝ в страната възлизат на 3 млрд. долара. Тя притежава 27,5% от съоръжението за втечнен газ „Сахалин-2“ и 50% от Salym Petroleum Development, която миналата година донесе на компанията 700 млн. долара коригирана печалба.

Компанията ще прекрати и партньорството си за проучвания с Газпром, наречено Gydan, и ще се оттегли от газопровода „Северен поток“ 2, който вече беше замразен от германските власти.

Дори след като BP предупреди, че може да поеме много по-голям удар след излизането си от дела си в Роснефт, книжата на компанията поевтиняха само с 4%. Инвеститори и анализатори твърдят, че ще бъде много трудно да се намерят купувачи за руски активи в настоящата ситуация, тъй като на страната се налагат нови и нови санкции. Но решението за напускане премахва други рискове като вреда за репутацията от близко сътрудничество с контролирани от Кремъл компании.

Ходовете на британските компании и на норвежкия енергиен производител Equinor показват, че западните сили искат да стигнат далеч в стремежа си да накажат Путин. BP и Shell са в Русия от десетилетия и разшириха значително усилията си да установят, засилят и поддържат присъствието си там. Техните решения за излизане от тези активи поставят въпроси за операциите на други енергийни гиганти в страната.

TotalEnergies също има значителни операции в Русия, представляващи 1,5 млрд. долара от общите ѝ парични потоци, или около 5%. Тя има дял в газовия производител Новатек, както и голям интерес в проекта „Ямал“.

Exxon Mobil оперира петролния проект „Сахалин – 1“ в партньорство с Роснефт. Chevron има присъствие в сектора на смазочните масла.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
aldy
преди 2 години
Ама те не са ***, бе! Как да ги приемеш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 3
khao
преди 2 години
не ги отписвай ... сега като го махнат Късия с преврат, ще ги демилитаризираме и денацифицираме и пак ще ги приемем при нас белите хора!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
Solar Power
преди 2 години
Е не се притеснявай :) Разни руски компании в Европа ще бъдат национализирани. Например Лукойл :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Изхвърляне отвсякъде и тотална изолация! Вече не им се вярва какво им се случи на копейките. Благодарете на вожда си - лъжливото жуже!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 7
aldy
преди 2 години
Shell се оттеглял от СП-2? И какво прави с акциите си? Продава ли ги или ги хвърля на ***? И няма да съди този, който е виновен за спирането на редовно разрешен икономически проект? Ами това си е проблем на Shell, щом е решил да си хвърли инвестициите в празните тръби и Милер само може да си го премести. Имали бол пари, хвърлили ги.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още