IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС обмисля забрана на вноса на руския петрол*

Анализатори предупреждават, че енергийно ембарго може да ожесточи военните действия в Украйна

09:57 | 21.03.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Европейският съюз обсъжда налагане на забрана за вноса на руски петрол, съобщава Ройтерс и припомня, че в следващите дни американския президент Джо Байдън ще бъде в Европа и предстоят редица срещи, на които ще бъде обсъден отговорът на Запада срещу руската военна инвазия в Украйна.

В началото на март САЩ забраниха вноса на руски петрол, а много западни компании сами спират да търгуват с петрол от Русия заради потенциалните репутационни щети, както и заради възможни проблеми с доставките - застраховки на товарите, намиране на танкери и т.н.

Източник на Ройтерс коментира, че в момента ЕС работи над пети пакет от икономически санкции срещу Русия. Очакванията са, че дебатите по него ще започнат още днес (21 март) преди идването на Байдън в Брюксел за срещата на НАТО. По-късно през седмицата ще се проведе и заседание на Г-7.

Досега четирите пакета от санкции, които са насочени към руския бизнес и 685 физически лица, граждани на Русия и Беларус, до този момент не правят впечатление на Кремъл, допълва още Ройтерс. Към момента само САЩ и Великобритания се решиха на санкции срещу енергийния сектор на Русия.

Анализатори предупреждават, че енергийно ембарго може да доведе до използване на химическо оръжие в Украйна или засилване на бомбардировките над Киев.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков коментира информацията с думите, че това ще доведе до нарушаване на енергийния баланс на целия континент и до проблеми за глобалния пазар на петрол. Европа ще пострада тежко, смята още Песков, цитиран от руската агенция "Интерфакс".

Европа зависи много от доставките на руски изкопаеми горива, като при газа това е съществено - 40% от общия внос през 2021 година. При петрола обаче ситуацията е по-балансирана - руският петрол отговаря за 27% от общия внос в общността.

Българската рафинерия в Бургас в момента работи с 60% от микса петрол от руския сорт Уралс, но може да работи и с други сортове. На първо време смяната на руския петрол би означавало и по-висока цена, защото в момента Уралсът е с доста по-ниска цена. В петък (18 март) търговията на борсата в Санкт Петербург затвори при цена от около 88 долара за барел. В същото време европейският Брент достигна цена от 108 долара за барел.

Според източници на Ройтерс за забраната за вноса на петрол настояват прибалтийските държави като логична следваща стъпка в политиката за санкции срещу Русия. Германия обаче е против, защото това би повишило още повече цените на енергията, които в ЕС и без това достигат рекорди.

Германия е най-големият потребител на руския петрол и природен газ в ЕС.

За Франция няма "табута"  по отношение на санкциите срещу Москва няма. Страната е ротационен председател на Европейския съвет и това може да се окаже от ключово значение за решението за руския петрол. Френският президент Еманюел Макрон коментира преди дни, че ситуацията в Украйна се влошава всеки изминат ден - градове са сравнени със земята, има 5 млн. бежанци, а хиляди са убитите. Затова и не трябва да има ограничения при налагането на санкции.

"Тези санкции трябва да накарат (руския) президент Путин да направи преоценка на ситуацията", коментира още Макрон.

* Информацията е допълнена с коментара на говорителя на Кремъл Дмитрий Песков

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още