IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Благоприятните данни тласнаха британския индекс FTSE 100 до рекорден връх

Забавянето на инфлацията и надеждите, че АЦБ ще започне скоро да понижава лихвите привличат интерес към британските акции

20:38 | 03.05.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Британският бенчмарк FTSE 100 достигна нов рекорден връх в петък, воден от ръстовете при акциите на компаниите за жилищно строителство, а по-слабите от очакванията данни за работните места в САЩ подобриха нагласите на инвеститорите, предават Ройтерс и CNBC.

FTSE 100 приключи сесията с ръст от 0,51% и завърши деня на ниво от 8213,49 пункта. FTSE 250 достигна най-високите си нива от февруари миналата година и приключи сесията с повишение от 0,6%. И двата индекса регистрираха втори поредни седмични ръстове.

Признаците за забавяне на инфлацията, надеждите за скорошни понижения на лихвите от Английската централна банка (АЦБ) и привлекателните цени засилват интереса на инвеститорите към британските акции.

Паневропейският индекс Stoxx 600 се повиши с 0,44%. Германският DAX също напредна с 0,59% до ниво от 18 001,6 пункта. Френският CAC 40 е нагоре с 0,54% до равнище от 7957,57 пункта.

В САЩ инвеститорите реагираха положително на публикуваните данни, които показаха по-бавен от очакванията ръст на работните места и забавяне на ръста на заплатите на годишна база през април. Това повишава вероятността Федералният резерв да намали лихвите по-късно тази година.

Чувствителният към лихвите сектор на жилищното строителство поведе ръстовете по сектори с повишение от 4,3%.

В същото време британските компании от сектора на услугите отчетоха ръст на активността си до най-високото ѝ ниво от почти една година през април въпреки натиска от нарасналите разходи. Това е знак за стабилен икономически растеж.

Книжата на Anglo American поскъпнаха с 1,2%, след като Ройтерс съобщи, че Glencore обмисля да отправи оферта за минния гигант, ход, който може да предизвика офертна война.

 Цената на акциите на InterContinental Hotels Group отбеляза най-големия спад сред компаниите в FTSE 100 от 2,1%, след като хотелската верига обяви резултатите си за първото тримесечие.

Книжата на Trainline поскъпнаха с 6,6% и компанията за продажба на билети за влакове оглави FTSE 250, след като обяви силен нетен ръст на приходите от продажби на билети.

Френската банка Société Générale обяви по-малък от очакванията спад на печалбата си през първото тримесечие, а конкурентът Crédit Agricole отчете ръст на нетната си печалба. И двете компании бяха сред най-добре представилите се в Европа в петък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:43 | 03.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още