IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Танкери с руски петрол бързат към САЩ, преди да влезе в сила забраната за внос

Компаниите се изправят и пред репутационен риск, ако продължат да търгуват с руските изкопаеми горива

12:17 | 17.03.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Поне 10 танкера с руски петрол и петролни продукти пътуват към САЩ към 16 март, сочат данните на Refinitiv и търговци на горива. Те бързат да изпълнят доставките си, преди да влезе в сила забраната за внос на руски изкопаеми горива, въведена от Вашингтон преди седмица.

Властите в страната дадоха срок за приключване на всички търговски операции и доставки на руски петрол и газ до 22 април, припомня Ройтерс. Забраната е във връзка с руската инвазия в Украйна.

Очакванията са, че доставките на руски петрол в САЩ ще намалеят още до края на този месец. Среднодневно в страната влизат малко над 670 хил. барела, а за този март се очакват около 597 хил. барела.

В сряда (16 март) Украйна призова САЩ да налагат още санкции, включително и на американски компании, замесени в търговията с руски петрол, визирайки танкер на Chevron, който прекарва петрол от руското пристание Новоросийск към Нидерландия. Пристанището е хъб, свързан с петролопровод от Казахстан, но петролът се смесва с руския сорт Уралс. Според анализатори е трудно да се каже какъв точно е произходът на петрола, идващ от този хъб.

От Chevron заявиха,  че американското законодателство не забранява търговията с петрол от Казахстан и имат сертификат, че пратката е именно такава. Компанията отказа да коментира искането на украинските власти да не влизат в руските пристанища.

Заради тези коментари от украинска страна компаниите вече трябва да преценяват не само риска от налагане на санкции, но и репутационния риск, предупреждават още анализаторите.

Припомняме, че украинският външен министър Дмитро Кулеба коментира остро в своя профил в Twitter сделка на Shell в началото на месеца.

 

От компанията обясниха, че ще сложат печалбата от търговията с руски петрол в специален фонд в подкрепа на Украйна, а след това съобщиха, че спират да търгуват със суровината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още