IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ забраняват вноса на руски петрол и газ*

Това означава, че руските суровини няма да бъдат приемани на американски пристанища, посочи Джо Байдън

18:54 | 08.03.22 г. 15
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Bing Guan/Bloomberg</em></p>

Снимка: Bing Guan/Bloomberg

Американският президент Джо Байдън обяви, че САЩ прекратяват вноса на руски петрол и газ във връзка с атаката срещу Украйна. Това стана ясно по време на пресконференция в Белия дом.

„Днес обявявам, че САЩ се прицелват в основната артерия на руската икономика. Забраняваме целият внос на руски петрол и газ и енергия“, заяви държавният глава.

Това означава, че руските суровини няма да бъдат приемани на американски пристанища, посочи още той.

„Това е стъпка, която взимаме, за да причиним още болка на Путин“, допълни Байдън.

По думите му решението е взето след консултации със съюзни и партньори по света, „най-вече в Европа“. Байдън наблегна на това, че е необходимо поддържането на единна позиция както в рамките на НАТО, така и сред европейските партньори.

Въпреки това той отбеляза, че решението е взето с осъзнаването, че „може би не всички“ партньори в Европа биха могли да предприемат същите мерки. Вашингтон работи с Европа за развитието на дългосрочна стратегия за намаляване на зависимостта на континента от руска енергия.

Паралелно с това стана ясно че Великобритания също забранява вноса на руски петрол, като постепенно ще намалява вноса до края на 2022 г.

На фона на съобщенията цената на петрола продължава да расте. Минути след 19 ч. българско време тя е нагоре с над 7% и за двата водещи сорта – при Брента е 132,21 долара за барел, а при американския лек суров петрол 127,90 долара за барел.

САЩ са внасяли около 672 хил. барела петрол на ден от русия през 2021 г., показват данни на Администрацията за енергийна информация на страната. Това количество представлява приблизително 8% от вноса на петрол и рафинирани продукти в страната.

Основна част от вноса на САЩ идва от Канада, Мексико и Саудитска Арабия, което прави страната далеч по-малко зависима от руска енергия.

Атаката на Москва срещу Украйна предизвика безпрецедентна международна реакция, като редица държави въведоха ограничения. Цената на руската рубла се срина, пазарът бе принуден да затвори, а все по-голям брой международни компании отказват да правят бизнес в страната.

Още през тази година страните от ЕС могат да намалят зависимостта си от вноса на руски газ и петрол с 2/3, смята отговарящият за Зелената сделка комисар Франс Тимерманс, цитиран от Politico. През 2021 година ЕС е внесъл 40% от газа, който потребява, от Русия, сочат данните на Международната агенция за енергетика (МАЕ), публикувани преди дни. Тимерманс коментира, че намаляването на тази зависимост означава и защита на интересите на общността.

"Няма да е лесно, но е постижимо", коментира той пред Европейския парламент късно снощи.

По-рано през деня стана ясно, че петролните компании Shell Plc и BP Plc няма да правят нови покупки на руски петрол и газ.  Те обаче няма да могат незабавно да прекратят отношенията си със страната поради дългосрочни договори и вероятните затруднения с намирането на алтернативни доставки.

*Информацията е актуална към 19:15 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 0 rate down comment 1
Pyramid
преди 2 години
Успокой с, Пуканков. Който има суровини, да ги предоставя за ползване за без пари, ако иска
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 0 rate down comment 1
Pyramid
преди 2 години
Това находище, дето някой го бил изчислявал, нашите нямат технология за добив. Съответно, все едно, и находище няма. Що за находище е това, дето хем го имаш, хем не можеш да черпиш от него?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 1
Pyramid
преди 2 години
Юристе, ако щатите забраняват и някой им се връзва, ТОВА означава васално положение. ТОВА, ако не е тъжно, е смешно. А, такива васали, да учат истински свободните на морал, на свобода и демокрация, е вселенска наглост. Разбира се, всеки отговаря за себе си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 0 rate down comment 4
юрист
преди 2 години
Ами преди да си се заел с мисловна дейност, се поинтересувай специално за България- напр, находището на метан/ газов хидрат/ в българската изключителна икономическа зона, до Варна. Това находище се изчислява като приходи на 407 години БВП на България. Да, но никак не е изгодно нито за газпром, нито за лукойл да бъде разработено, защото тогава- чао, руски природен газ от България...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 0 rate down comment 3
юрист
преди 2 години
'''...Цлята икономика на Русия всъщност се подържа от Запада...'' Точно така, а руснаците, вместо да коткат ЕС като изключителен и важен техен търговски контрагент, ни ръфат като бесни кучееета. Много ми е интересно, как изобщо правят бизнес, след като за тях доверието в бизнеса не е основен капитал за реализиране на търговията им и след като не уважават задълженията си по договорите, подписани от самите тях. Не познавам бизнесмен, който да е съгласен да има такъв контрагент. Бизнесът не търпи такива неща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 2
0pk
преди 2 години
В смисъл руснаците си подаряват ресурсите срещу хартийки, пък в крайна сметка тяхната икономика бола слаба? :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 6
korn
преди 2 години
Кво излезе, че всеки месец милиарди долари и евра са отивали към Русия за суровини от ЕС и САЩ. Цлята икономика на Русия всъщност се подържа от Запада. И Путин пак през цялото време беше недоволен, не го уважавали, не го имали за равен, обграждали го и кви ли не дивотии. Ако не беше Запада, кой щеше да му ги даде тези пари с които печелише гласове и престиж? Кой сега ще му ги даде тези пари, Китай ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 3
0pk
преди 2 години
Той вноса хубу го забранил, но не е забранил покупката, обогатяването с молекули демокрация и препродаването му на други :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 2
Petar2015
преди 2 години
Европа щяла да замени зависимостта си от руски петрол. И с каква друга зависимост ще я замени? Нека да помисля...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 0
unicornblade
преди 2 години
Колеги, Кирил Петков не каза от кого ще иска разрешение за дерогация. Според мен ще иска от българския народ, защото той е суверена. А народът ще даде дерогация. Не виждам логика да я иска от друг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още