IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия забранява от февруари износа на петрол за страни с ценови таван

Продажбата на петрол на посочените купувачи все още е възможна със специално разрешение от президента

18:51 | 27.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Русия забранява от февруари износа на петрол за страни с ценови таван

След като Г-7 и други държави решиха да ограничат цените на руския петрол, руското правителство обяви ответни мерки. Владимир Путин вече е дал своята благословия: Руският президент подписа указ за забрана на износа за страни с ограничени цени на петрола.

Декретът, публикуван на правителствения уебсайт, съдържа забрана за продажба на петрол и петролни продукти на купувачи, които се придържат към ценовия таван от 60 щатски долара за барел, както и на купувачи, които предвиждат ценовия таван в договорите.

Забраната за износ ще влезе в сила през февруари 2023 г. и ще изтече на 1 юли 2023 г. Въпреки това Путин остави вратичка: според формулировката на документа продажбата на петрол на посочените купувачи все още е възможна със специално разрешение от президента. 

Ограничението, договорено от страните от Г-7, ЕС и Австралия в началото на декември, се отнася за руския суров петрол, транспортиран по море. Износът на петрол е най-големият източник на приходи за руската държава. Ограничаването на цените има за цел да окаже финансов натиск върху Русия, без да забранява напълно покупката на руски петрол.  Указът на руския президент Владимир Путин.	Указът на руския президент Владимир Путин.

По-рано през деня и руският финансов министър Антон Силуанов призна, че бюджетният дефицит на Русия може да надхвърли планираните 2% от БВП през 2023 г., тъй като таванът на цените на петрола намалява приходите от износ. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:00 | 27.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още