IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Износът на "Газпром" се срина до най-ниското ниво от разпада на СССР насам

Компанията е внесла към 70 млрд. долара в бюджета на Русия през 2022 година

08:23 | 29.12.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Износът на природен газ към страните извън Общността на независимите държави (10 от 15-те бивши републики в състава на СССР) се срина до най-ниското си ниво от разпада на СССР насам, става ясно от приветствие на дългогодишния ръководител на "Газпром" Алексей Милер, публикувано на сайта на компанията.

"Газпром" е единствената руска компания, която има право да изнася тръбен газ от Русия. Прогнозата на ръководството ѝ сочи, че износът през 2022 г. ще достигне едва 100,9 млрд. куб. метра природен газ. За сравнение, през 2021 година износът на "Газпром" надхвърли 185 млрд. куб. метра газ, включително и износът към Китай, който беше в обем на малко над 10 млрд. куб. метра.

"В близко бъдеще" капацитетът за износ на газ за Китай ще достигне 48 млрд. куб. метра годишно, отчита още Милер.

През тази година Русия удвоява износа на газ към Китай, но очакванията са, че той ще достигне до около 20 млрд. куб. метра и няма да успее да покрие срива на най-големия външен пазар на "Газпром" - Европа. Заради войната в Украйна много европейски страни започнаха да се отказват от суровината и намериха заместител - втечнен газ от САЩ и други по-нетрадиционни за Европа източници. В същото време и Москва поиска плащане за суровината в рубли, което отказа някои от клиентите, включително и България, от покупката на руската суровина. 

За Русия намирането на алтернатива се оказа, че не е толкова лесно предвид липсата на изградена инфраструктура - доскоро всички усилия бяха насочени към Европа, включително и новите проекти като "Северен поток 2", който така и не влезе в експлоатация. През тази година взрив разруши три от тръбите на проекта и това принуди и Германия след толкова години да обърне внимание на втечнения газ. В страната вече заработи първият терминал за втечнен газ.

Добивът на газ също се свива съществено - от 514 млрд. куб. метра през 2021 година до едва 412 млрд. куб. метра през 2022 година. "Това количество ни е напълно достатъчно, за да изпълним своите ангажименти пред нашите потребители на вътрешния пазар и да осигурим износа", успокоява обаче Алексей Милер.

Според предварителните прогнози на "Газпром" през 2022 година потреблението на газ в световен мащаб ще намалее с 65 млрд. куб. метра, като основна "заслуга" за това има Европа, отбелязва още ръководителят на "Газпром" в своето обръщение към колегите си, посветено на края на 2022 г. Очакванията обаче са, че през следващите 20 години потреблението ще се повиши с 20% и основната причина за това е търсенето в Китай.

В своето обръщение Милер коментира още, че "Газпром" е внесъл в руския бюджет под различни форми - данъци и допълнителни такси, над 5 трилиона руски рубли (почти 70 млрд. долара).

Милер обръща внимание още и на плановете за 2023 г., като един от тях е реализацията на идеята за газов хъб в Турция. За компанията това е вариант да бъдат върнати европейските клиенти. "Газовият хъб ще позволи да бъде осигурена прозрачно и справедливо ценообразуване на пазара на природен газ", коментира още той. В газовия холдинг се надяват, че Европа ще бъде склонна да купува "турски микс" - в страната освен руски газ влиза газ от Азербайджан и втечнен газ от терминалите в Средиземно море. Дали обаче това ще бъде вариант за Европа, още няма ясни индикации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:23 | 29.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

2
rate up comment 29 rate down comment 2
data
преди 1 година
"Изпуснахте питомното, за да гоните дивото" - Българска народна поговорка с неизвестен автор !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 58 rate down comment 11
evlogi
преди 1 година
Ей тоя същият преди доста години,когато стана президент на Газпром, обяви гръмко с типичната руска арогантност,че Газпром щял да стане първата компания в света с капитализация над 1 трлн. долара...Както можеше да се очаква, това се оказа толкова далеч от реалността,че и с телескопа Хъбъл не можеш да го видиш...Същото ще се получи и със сегашните им великоруски амбиции.С пълен напред към дъното
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още