IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Газпром" очаква 20% ръст на световното потребление на газ до 2040 г.

Дългосрочните прогнози за пазара са доста условни, но руската компания очаква ролята на газа да се увеличава

09:10 | 21.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg

Въпреки кризата днес "Газпром" очаква търсенето на природен газ в света да се увеличи с 20% до 2040 година. В публикувана от компанията прогноза е отбелязано намаление на потреблението на газа в световен мащаб с 55 млрд. куб. метра за първите 11 месеца на тази година, за което основна причина са страните от ЕС.

Ключова роля по отношение на търсенето на природен газ през следващите години ще има Китай, който е сочен от "Газпром" като най-динамично развиващия се в света. Прогнозите на "Газпром" сочат, че в средносрочен план потреблението на газ в страната ще надвиши общото потребление в Европа.

Европа беше най-големият пазар на "Газпром" преди началото на войната в Украйна, но сега потоците са съществено съкратени. Държавният газов гигант сега сочи Китай за своя най-перспективен пазар, но през 2021 година износът на газ за страната беше в обем на около 10 млрд. куб. метра. През септември вицепремиерът на Русия Александър Новак обясни, че очаква удвояване на износа на газ за Китай, тоест до около 20 млрд. куб. метра. За сравнение през 2021 година европейските страни купиха към 170 млрд. куб. метра газ.

В своята прогноза за развитието на пазарите от "Газпром" отчитат, че през 2022 година редица държави са спрели по политически мотивирани решения да купуват руски природен газ. Заради повишените цени на газа в Европа бяха привлечени товари втечнен газ, с което се покри търсенето. Но това създаде сериозен дисбаланс на газовия пазар, защото търсенето не се покрива от увеличаване на добива, а чрез преразпределение на доставките. Дефицитът се измести от Европа към Азия и други държави, пишат от "Газпром".

Въпреки тези кризи 2022 година е показателна за значението на изкопаемите горива за световния енергиен микс. В много държави процесът по декарбонизация отива на втори план, като на първо място отново е сигурността на доставките и достъпността на енергийните ресурси, смятат още в руския газов холдинг. Оттам  посочват и увеличеното търсене на петрол и въглища през тази година.

Дългосрочната прогноза за развитието на енергийния пазар е много условна, но в Русия очакват, че газът ще разширява своето значение и очакват ръст на потреблението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:00 | 21.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още