IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Износът на "Газпром" намалява с 45% от началото на годината

Заради ниските температури на 7 декември компанията е доставила рекордните 1,6 млрд. куб. метра на руския пазар

17:39 | 15.12.22 г.
Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg

Към 15 декември износът на "Газпром" към страните извън Общността на независимите държави (ОНД), в която влизат 10 от 15-те бивши съветски републики, намалява с 45,1% до 97,8 млрд. куб. метра от началото на годината досега, сочат междинните данни на газовата компания. Държавният гигант посочва, че има ръст на износа към Китай, но без да дава конкретни стойности.

През 2021 година "Газпром" достави на Китай около 10 млрд. куб. метра природен газ. Очакванията са, че през тази година количествата ще бъдат удвоени.

"Газпром" отчита намаление не само на износа, но и на вътрешното потребление на газ - доставките на руския пазар намаляват с 5,2 на сто. В същото време в периода 1-9 декември заради студеното време доставките на газ в страната се повишават съществено. На 7 декември са регистрирани и рекордните 1,6 млрд. куб. метра в денонощие.

Намаленото търсене свива добивите на компанията с 19,6% до 394,1 млрд. куб. метра на годишна база в периода 1 януари - 15 декември 2022 година.

Критично за 2022 година ще бъде разходването на газа от газохранилищата в ЕС заради променената ситуация на пазарите и съществено намалените доставки на руски газ. Страните от общността нагнетяваха суровина до последно - до средата на ноември, и започнаха зимата с повече от средното за последните пет години ниво на запълняемост - към 96% от капацитета.

В първите студени дни обаче страните започнаха да черпят от резервите си - по данни на Gas Infrastructure Europe (GIE) в периода 1-13 декември от газохранилищата в Европа са изтеглени към 70 тераватчаса природен газ, тоест малко над 7 млрд. куб. метра. От средата на ноември досега от газохранилищата са изтеглени 9% от резервите, с които страните посрещнаха зимата.

Данните на GIE показват още, че в газохранилищата на Украйна има малко над 90 тераватчаса природен газ. Това е около 1/3 ог годишното потребление на страната. Потреблението на газ в страната обаче се увеличава спрямо предходни години заради масовите руски ракетни обстрели над енергийната инфраструктура, в резултат на които вече няма ТЕЦ или ВЕЦ в страната, по които да няма щети от тях.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:39 | 15.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още