IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Газпром" планира инвестиции за 38 млрд. долара през 2023 г.

Компанията може да привлече заемни средства, ако пазарните условия са добри, е записано в проекта

18:03 | 24.11.22 г. 4
Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg

През 2023 г. "Газпром" ще инвестира 2,3 трлн. рубли (38 млрд. долара), стана ясно от съобщение на компанията. Сред основните приоритети е работата по газопровода "Силата на Сибир", както и развитие на находища в Ямал, Якутск и Иркутск.

През октомври Съветът на директорите на "Газпром" актуализира инвестиционната програма на компанията за 2022 г. и увеличи размера на инвестициите до 1,97 трлн. рубли, или 31,8 млрд. долара. Капиталовите разходи бяха увеличени с 320 млрд. рубли до 1,75 трлн. рубли (28 млрд. долара).

Инвестиционната програма на "Газпром" за догодина ще бъде разгледана и одобрена на заседание на Съвета на директорите, посочват още от компанията. Финансовият план план покрива всички ангажименти през следващите месеци и не предвижда дефицит.

Относно финансирането на дейностите от "Газпром" коментират, че привличането на заемни средства ще зависи от условията на пазара, ликвидността и потребностите на компанията.

През тази година "Газпром" печели от рекордните цени на природния газ, но от друга страна загуби най-големия си пазар - Европа. Доставките за Китай се увеличават съществено в процентно изражение, но по думите на вицепремиера Александър Новак ще достигнат едва около 20 млрд. куб. метра газ към края на 2022 г.

През 2021 г. "Газпром" достави на страните от ЕС към 170 млрд. куб. метра природен газ. За първите десет месеца на годината общият износ, включително и към Китай, намалява с почти 43% до 91 млрд. куб. метра.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:04 | 24.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 1
zelka007
преди 1 година
До: khao ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 1
danchomentata
преди 1 година
Пазар beam не е регулиран пазар, по смисъла на Закона за пазарите на финансови инструменти.https://***.youtube.com/watch?v=PFn9RmT4Jr0ПП са тръгнале боси през Лука да нема матарба?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 3
khao
преди 1 година
До: zelka007 едни мошшшеници дето завлекоха наш Митьо с дивиденти!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 6
zelka007
преди 1 година
кои бяха тези гъспром ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още