IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Добивът на "Газпром" се свива с почти 20% за десетмесечието

Износът намалява с над 40% към края на октомври, отчитат от компанията

15:05 | 01.11.22 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

В периода януари-октомври "Газпром" е добил 344 млрд. куб. метра природен газ, което е с 18,6% по-малко на годишна база, сочи отчет на компанията, публикуван в профила ѝ в Telegram. Причината за това намаление е свиването на търсенето.

Според статистиката износът намалява с почти 43% до 91,2 млрд. куб. метра, като компанията твърди, че изпълнява всички потвърдени заявки. От април насам "Газпром" обаче отказва да доставя газ за редица свои клиенти, включително и България. От "Булгаргаз" коментират, че изпълняват своите ангажименти по договора и изпращат всеки ден заявки, които се връщат с "потвърждаване на нулеви количества".

На руския пазар потреблението намалява с 5,6%, или 11 млрд. куб. метра, става ясно още от публикацията на газовия гигант. В нея се посочва, че има ръст на износа на газ за Китай по тръбопровода "Силата на Сибир", но няма подробности относно доставените обеми.

В "Газпром" отчитат още намаление на търсенето на газ в световен мащаб, което изцяло се дължи на страните от ЕС и Великобритания. Според данните на компанията към края на септември потреблението на газ в света се свива с 40 млрд. куб. метра.

Компанията отбелязва още и високата запълняемост на газохранилищата в ЕС, но допълва и че, дори и при максимални резерви, те няма да са достатъчни за гарантиране на отоплителния сезон. Според "Газпром" в някои държави вече са започнали да потребяват газа от газохранилищата.

Данните на Gas Infrastructure Europe към 31 октомври обаче не потвърждават тази информация. Необичайно топлото време в Европа за това време на годината всъщност свива потреблението, което кара повечето държави да продължават да нагнетяват газ. В момента газохранилищата в ЕС са пълни до почти 95% от капацитета си, а в много държави от общността - и до над 99%.

Украинските газохранилища са пълни до малко под 1/3 от капацитета си. Страната има голям обем за съхранение на газ заради ролята ѝ на транзитен център на руския газ през миналите години - към 31 млрд. куб. метра. Страната се нуждае от около 19 млрд. куб. метра, за да покрие зимното потребление. Украйна не купува директно газ от "Газпром" от 2015 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:02 | 01.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 0
baybay11
преди 1 година
През ноември газът у нас ще струва 123 лв. за мегаватчас, двойно по-евтино от средното в ЕвропаСиньото гориво продължава да поевтинява и без Газпром. Руският газ е далеч по-скъп от цената, която е в сила в Българияhttps://offnews.bg/ikonomika/prez-noemvri-gazat-u-nas-shte-struva-123-lv-za-megavatchas-dvojno-po-788526.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още