IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия пак заплашва да спира газа на ЕС, но има идеи за още тръби по "Турски поток"

Пазарите вече не реагират на страховете за пълно спиране на доставките на руския природен газ

10:40 | 17.10.22 г. 5
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

По "Турски поток" "Газпром" може да достави значителни количества газ за Европа, коментира ръководителят на компанията Алексей Милер пред държавната телевизия "Россия 24".  В същото време той предупреди, че ако Европейският съюз наложи таван на цената на газа, всички доставки ще бъдат прекратени.

Таван върху цената на газа ще бъде едностранно нарушение на търговските договори за доставка, категоричен е Милер. Това е основание и "Газпром" да спре да изпълнява своите ангажименти.

Припомняме, че с указ на руския президент Владимир Путин руският газов гигант наложи едностранна промяна в начина на плащане по договора за доставка на газ за европейските държави. На всички, които не се съгласиха с тези условия, доставките на газ бяха спрени. Постепенно и количествата руски газ намаляха и в момента той е под 10% от микса, внасян в Европа.

Въпреки ограниченията обаче пазарите в Европа не реагират негативно и цената на газа в момента е на най-ниското си ниво от края на юни. В сутрешната търговия ноемврийските контракти за газа се търгуват за 136 евро за мегаватчас, или с малко над 4% надолу спрямо края на миналата седмица. В петък търговията на нидерландската борса приключи при цена от 142 евро за мегаватчас.

Цената на природния газ на нидерландската борса TTF през последните 12 месеца Цената на природния газ на нидерландската борса TTF през последните 12 месеца

"Газпром" е готова да строи още тръби по дъното на Черно море в акваторията на Турция и Русия, за да осигури възможността Турция да стане газов хъб за Европа, стана ясно още от коментара на Милер пред "Россия 24".

Според ТАСС "Газпром" е разглеждал тази идея още през 2019 година. Сега тя се възражда, след взривовете по "Северен поток", които спряха износа на руски газ. Руският президент Владимир Путин коментира по време на "Руската енергийна седмица", провела се на 12-14 октомври в Москва, че при това положение доставките на газ могат да бъдат насочени на юг, ако ЕС има интерес към тази идея.

Капацитетът на "Турски поток" е 32 млрд. куб. метра, като половината от него е предназначен директно за турските клиенти на компанията. Но плановете за "Южен поток" бяха за капацитет от 63 млрд. куб. метра годишно, припомня още Милер.

В ЕС разглеждат възможността да успокоят газовите пазари и таван на цената е една от обсъжданите възможности. Европейската комисия (ЕК) има друга насока - да се промени ценовият индекс, защото той е по-адекватен по отношение на тръбния газ, а не на доставките на втечнен газ, които в момента преобладават в Европа.

В края на септември 15 държави, сред които и България, поискаха ограничение върху цената на газа. Но Германия, Нидерландия и Дания са против идеята, защото тя може да предизвика дефицит на пазара.

Председателят на комисията Урсула фон дер Лайен предложи известен компромис - таванът да бъде въведен, докато не бъде разработен нов механизъм за ценообразуване, който да не почива на TTF. По информация на Bloomberg ЕК разработва временен механизъм, който да ограничи волатилността на нидерландската борса. Очакванията са, че той ще бъде представен на срещата на европейските лидери, планирана за 20-21 октомври.

Според информацията на агенцията предложението е за "динамично ценово ограничение", което да не допуска промяна в цената на газа в определени граници. То ще се базира на случващото се на другите газови пазари (в Азия и Северна Америка), както и на движението на цените на петрола и въглищата и ще бъде актуализирано периодично. 

От ЕК посочват още в своето предложение, че за успокояване на пазара ще бъде развита и общата платформа за закупуване на газ, като руските доставчици няма да имат достъп до нея.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:08 | 17.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 2
Alex Silver
преди 1 година
https://***.youtube.com/watch?v=OmcD_pG9qfA
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 3
Alex Silver
преди 1 година
Специално за тези, със скашканата бурания в гаванките - убийственият коментар на Такер Карлсън по отношение на западните гаванки: https://youtube.com/watch?v=OmcD_pG9qfA
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
zelka007
преди 1 година
Иначе по темата , не знам къв спиране на газ , като подават само за Сърбия , Унгария и Австрия . Обемът на тръбния газ е вече твърдо под 500млн кубика на седмица и продължава да спада . Турецки пАток тоже надолу . М/у другото да зарадвам форумните антиваксъре-газаджии , в Испания газта на борсата вече е 52,68 евра за МВтч ... :))) ... Според известен държател на гъспромовски акции , след акто могучая спре газоподаването , трябваше вече да припадат полугладни европейци по улиците ... Пък то нъц
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
zelka007
преди 1 година
Ще използва знанията и опита на могъщата газодържава Иран , тъй и тъй купуват всичко от там ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
evlogi
преди 1 година
Е как ще ги построи тез тръби по дъното на Черно море Газпром? Предните две ги построиха италианците от ENI, пък тръбите бяха германски...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още