IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Газпром“ ще разпредели рекорден дивидент от 21 млрд. долара

Решението е било взето на извънредно общо събрание на контролирания от държавата газов гигант в петък

15:30 | 30.09.22 г. 2
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Акционерите на руския енергиен гигант „Газпром“ подкрепиха най-голямото в историята на Русия изплащане на дивидент на обща стойност 1,208 трлн. рубли (21 млрд. долара), съобщава Ройтерс.

Решението е било взето на извънредно общо събрание на контролирания от държавата газов гигант в петък.

Акционерите са подкрепили междинен дивидент в размер на 51,03 рубли (0,8921 долара) на акция, заяви газовият производител в регулаторни документи.

Общата сума е най-голямата в корпоративната история на Русия.

Акциите на „Газпром“ първоначално поскъпнаха с около 5% след новината, преди да обърнат посоката си и да се търгуват с понижение от около 2% на фона на по-широк спад на борсата в Москва сутринта.

Акционерите на „Газпром“ през юни неочаквано решиха да не изплащат дивиденти от миналогодишната печалба, което се случи за пръв път от 1998 г. насам.

Дивидентите предлагат на инвеститорите на дребно начин да спечелят в момент, когато западните санкции удариха стойността на руските компании.

Брокерската фирма „ВТБ Мои Инвестиции“ заяви, че инвеститорите на дребно може да осребрят около 144 млрд. рубли от дивидента.

„Очакваме дивидентът за втората половина на 2022 г. да достигне 10,3 рубли (на акция) с дивидентна доходност от 4,7% заради спада на износа“, заявиха от там.

Износът на газ от „Газпром“ за Европа – ключов източник на приходи, се свива на фона на санкциите на Запада срещу Русия. Способностите за износ на газ от страната бяха сериозно ударени тази седмица след щети по газопроводите „Северен поток“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:55 | 30.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
evlogi
преди 1 година
До: khao Ще облажи друг път..Той е гражданин на вражеска държава и няма да получи.А иначе, ще плащат ми, как няма, зер бюджета на федерацията взе да се задъхва, 350 млрд рубли дефицит само за август, и това при рекордните цени на енергоизточниците..Смятай какво ги чака занапред, когато започне неизбежното им поевтиняване , минималният износ на природен газ и когато започнат да се усещат в пълна сила последиците от санкциите и масовото бягство на стотици хиляди активни руснаци от страната...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
khao
преди 1 година
ехеее, импа ще облажи... ама трябва да иде на място да си ги вземе заедно с пушката и оръфаната ушааанка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още