IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Газпром": Европа дестабилизира пазарите на втечнен газ през 2022 г.

Нежеланието на европейските клиенти да сключват дългосрочни договори също влошава ситуацията на пазара, пише компанията в критичен доклад

20:24 | 22.11.22 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

През 2022 година Европа увеличи потреблението на втечнен газ, което доведе до дестабилизация на пазара и увеличаване на цените, пише в критичен за Европа анализ руският газов гигант "Газпром". Документът е бил разгледан по време на заседание на Съвета на директорите, става ясно от съобщение на компанията.

Пазарът на втечнен газ е сред приоритетите за "Газпром" в следващите години и един от начините за диверсификация на пазарите, става ясно още от заседанието. Компанията го разглежда и като гориво за автомобилния транспорт.

С началото на войната в Украйна "Газпром" започна губи основния си пазар - европейските държави. Компанията се опитва да пренасочва потоците, но заради липсваща инфраструктура европейските доставки не могат да бъдат компенсирани. Например Китай, който е един от най-перспективинте пазари, вероятно ще получи около 20 млрд. куб. метра газ от "Газпром". За сравнение през 2021 година доставките за Европа надхвърлиха 170 млрд. куб. метра.

Заради недостиг на доставките още от есента на 2021 година "Газпром" остави полупразни газохранилищата, които използваше на територията на Европа през зимните месеци, за да балансира доставките при рязко повишение на потреблението, цените на втечнения газ тръгнаха нагоре. След началото на войната в Украйна европейските държави осъзнаха напълно своята зависимост от Русия и започнаха да се оглеждат за алтернативи. Затова и се увеличи търсенето на втечен газ и за първи път през 2022 година цената в Европа превиши тази на азиатските пазари, което доведе до пренасочване на танкери.

"В тези условия някои доставчици нарушиха анагажиментите си по дългосрочните си договори", посочват от "Газпром" в своя анализ на пазара и допълват, че заради недостиг на газ Индия например е била принудена да започне административно разпределение на газа за индустрията.

Рекордните цени на природния газ обаче не са довели до увеличение на окончателните инвестиционни решения за развитие на нови мощности, свързани с втечнен газ. През тази година те не превишават средния брой за последните десетилетия. А една от причините за това е нежеланието на европейските потребители да сключват дългосрочни договори за доставка, смятат в руския газов гигант.

"Повечето инвеститори и купувачи не са готови да приемат риска за неопределените условия и волатилността на газовия пазар", допълват оттам.

Компанията посочва още, че дори и при благоприятната икономическа конюнктура САЩ не успява да увеличи добива на шистов газ, който да втечнява и изнася. През последните пет години нито едно ново находище на шистов газ не беше въведено в експлоатация в САЩ, е записано още в анализа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:24 | 22.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 2
danchomentata
преди 1 година
До: Tikva007Незнам ,но като слушм "експерти" че Нефтохим може да получава нефт от Александруполис си мисля ,че още 2 руски тръби ще ни "диверсифицират".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 2
Tikva007
преди 1 година
До: danchomentata: Много интересна статия! Зачудих се, ние дали сме измежду тези, които са изкупили количествата LNG до 2026 г.?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
danchomentata
преди 1 година
https://***.bloomberg.com/news/articles/2022-11-21/global-lng-supplies-are-sold-out-for-years-top-importer-warns?srnd=premium-europe&leadSource=uverify%20wall
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 7
danchomentata
преди 1 година
Гинеколожката отбира от In finance, cornering the market consists of obtaining sufficient control of a particular stock, commodity, or other asset in an attempt to manipulate the ...Преведено от английски-Рем Иванович Вяхирев беше руски бизнесмен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още