IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция преговаря за намаляване на цената на руския газ с 25% от 2023 г.

Ако не постигне тази сделка, Анкара ще опита да отложи плащанията си за 2024 г., твърди Bloomberg

12:12 | 08.12.22 г.
Снимка: Angel Garcia/Bloomberg
Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

Руска делегация е в Анкара, за да договори условията за доставка на природен газ в Турция през 2023 година, съобщава Bloomberg. Източници на агенцията отбелязват, че Турция ще опита да получи намаление на цената на газа от 25%. Водят се преговори и за отстъпки със стара дата за някои от плащанията, които направи страната през 2022 година.

Ако подобна сделка не бъде постигната, то Турция ще се опита да отложи плащанията до 2024 година. Вече има прецедент - Унгария заяви, че е получила позитивен отговор от "Газпром" на въпрос за отлагане на плащанията за газ през следващите шест месеца.

Отстъпката в цената на газа ще намали натиска върху турската лира, която е една от най-зле представящите се валути на световните пазари. Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган ще спечели допълнителни точки, ако успее да не допусне повишаване на цената на енергоресурсите преди изборите през следващата година.

Ердоган коментира преди време, че през тази година разходите за енергоресурси ще достигнат 100 млрд. долара, тоест два пъти повече спрямо миналата година. В същото време доставките на природен газ са наполовина по-малко от 59-те млрд. куб. метра, доставени в страната от Русия през 2021 година.

Турция опитва да бъде балансьор в конфликта между Украйна и Русия. Ердоган активно съдейства за преговорите за отваряне на украинските пристанища в Черно море, за да може да бъде разрешен износа на селскостопански продукти - един от важните източници на средства за украинския бюджет. Турският държавен глава на няколко пъти заяви, че подкрепя териториалната цялост на Украйна, включително и деокупирането на Крим.

Реджеп Тайип Ердоган посети Лвов през лятото и разговаря с украинския президент Володимир Зеленски.

Снимка: President.gov.ua Снимка: President.gov.ua

Анкара обаче не се присъедини към санкциите срещу Русия и освен за цената на газа двете страни разговарят и по идея за превръщане на Турция в газов хъб за Европа. Според медийни публикации в "Газпром" са сигурни, че ЕС няма да имат против да купуват турския микс, дори и в него да има голям дял руски газ. Засега официално европейските лидери не подкрепят подобен ход, изтъквайки, че Москва продължава да използва енергията като оръжие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:12 | 08.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още