IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия планира по-рязко понижение на добива на петрол?

Страната лесно намери алтернативни пазари за петрола си, но не и за рафинираните продукти

22:27 | 22.02.23 г. 4
Автор - снимка
Създател
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Русия може да съкрати добива на петрол по-рязко от очакваното, пише Ройтерс, позовавайки се на свои източници. Според тях през март в страната ще достави с 25% по-малко петрол, отколкото през февруари. Целта е да бъдат повишени цените на суровината на пазарите.

На този етап от руското Министерство на енергетиката отказват коментар, допълва агенцията.

Според информацията "Транснефт" ще намали доставките през два от терминалите в Балтийско море - "Приморск" и "Уст - Луга", както и през "Новоросийск на Черно море. Намалението отговаря на 25% от доставките през февруари, но може и да има допълнителни уточнения. На този етап не се планира намаление на износа през тихоокеанските терминали.

Преди дни руският вицепремиер Александър Новак съобщи, че от март Русия ще свие добива на петрол с 5%, или 500 хил. барела на ден. Мярката не е дискутирана с ОПЕК+ и не засяга квотата на страната в петролния картел, поясни той.

Властите в Русия коментираха още, че намалението е отговор на тавана на цената на петрола, въведен на 5 декември, и на петролните продукти, въведен на 5 февруари.

Основните купувачи на руския петрол са Китай, Индия и Турция, като на този етап те не се отказват от евтината суровина. Но Москва не може да намери лесно алтернативни купувачи на горивата с, особено след като рафинериите в трите държави наводниха пазара.

Според представители на САЩ и ЕС решението за намаляването на добива е причинено от факта, че Русия не може да продаде петрола си.

По данни на Министерството на финансите на Русия от началото на годината цената на сорта "Уралс" е под тавана от 60 долара - около 50 долара за барел. При това положение отстъпката е сериозна - цената на референтния сорт Brent се движи около нивото от 80 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:27 | 22.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 9
danchomentata
преди 1 година
Прелисти неколко прозореца и прочети италианците кво думают за нефтяные камни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 5
zelka007
преди 1 година
До: данчонефелнатарубла ... хех ... ypод , как можеш да слагаш в едно изречение Коста Рика , една успешна , спокойна и демократична държава , наричат я Държавата на щастливите хора , с развита промишленост и туризъм , със соц недоносчетата Никарагуа и Хондурас ... Там където е стъпил рассийският ботуш само мизерия и страдания за народите ... !! ... а чете ли заглавието ... чисто любопитство ... ?! ... на крадците на перални и съдомиялни им пресъхва кладенчето ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 10
danchomentata
преди 1 година
След революцията сандинистите провеждат аграрна реформа, водят борба с неграмотността и осигуряват безплатна медицинска помощ. Скоро обаче се сблъскват с т. нар. контри военни отряди, обучени и финансирани от ЦРУ и действащи от територията на съседните Хондурас и Коста Рика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 11
danchomentata
преди 1 година
Когато през 1979 г. Сандинисткият фронт за национално освобождение (СФНО) сваля корумпирания никарагуански диктатор Анастасио Сомоса, предвожданата от Даниел Ортега и другарите му лява революция създава големи надежди за бъдещето на живеещото в бедност мнозинство от гражданите на страната. https://twitter.com/8102ops/status/1628551150265061377
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още