IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна призова за затваряне на "дупките" по петролното ембарго срещу Русия

Европейски компании обещават да не търгуват с руски петрол, но купуват горива от Турция, която е водещ купувач на руската суровина, казват в Киев

19:45 | 21.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Търговци на петрол и горива вероятно се възползват от "дупки" в петролното ембарго срещу Русия, смята един от съветниците на Офиса на украинския президент Олег Устенко, цитиран от британския The Guardian. Според Киев търговци като Vitol и Shell купуват петролни продукти от рафинерии в Турция или Индия, които в последните месеци са сред основните купувачи на руския петрол.

Двете страни са увеличили съществено вноса на петрол от Русия, който след като бъде преработен, може да бъде "премаркиран", или самата суровина може да бъде смесена с други сортове, и така да заобиколи санкциите срещу Москва, коментира британското издание.

Според данни, цитирани от The Guardian, Shell е внесла повече от 600 хил. барела горива в Холандия от турски рафинерии. Проучването е на неправителствената организация Global Witness и то показва, че през 2022 година Турция е увеличила вноса на петрол от Русия с 50% до 143 млн. барела. Основният вносител е рафинерията Star (60 млн. барела), която е собственост на турското подразделение на азербайджанската Socar.

Търговецът Vitol е доставил 2,77 млн. барела горива от рафинерии на турската Tüpraş и ги е доставил в Латвия, Кипър и Холандия. Tüpraş е най-голямата компания за преработка на петрол и също внася големи количества руски петрол от началото на войната в Украйна.

ЕС е внесъл 5 млн. барела рафинирани петролни продукти от Турция след 5 декември 2022 година, когато влезе в сила забраната за внос на руски петрол в общността. От 5 февруари е забранен и вносът на руски горива в ЕС.

The Guardian цитира писмо на Устенко до Shell, в което той посочва, че техните действия не нарушават санкциите, но противоречи на обещанията на компанията да спре търговията с руски петрол и горива. Подобно е положението и с Vitol  - още през пролетта компанията се отказа от търговия с петрол и петролни продукти с руски произход.

Изданието припомня, че големите петролни компании съобщиха за рекордни печалби през 2022 година заради поскъпналите в резултат от войната в Украйна енергийни ресурси.

Междувременно индийската Hindustan Petroleum се оплака, че среща трудности при покупката на руски петрол. Индия не подкрепя санкциите срещу Москва, но се съобразява с тях, твърдят от компанията. В същото време обаче след влизането в сила на тавана върху цената на петрола банките избягват да обработват плащанията, което затруднява покупките на петрол, пише Ройтерс.

Източник на агенцията споделя, че индийските банки имат сериозни отношения със западните страни и отказват да извършват операции, които могат да ги вкарат в санкционен списък.

Доскоро Индия не купуваше руски петрол заради високите разходи по доставката, но аради голямите отстъпки, с които се продава в момента суровината, търсенето се увеличи през последните месеци. Според Ройтерс индийските рафинерии спазват ограниченията и купуват руския петрол под тавана от 60 долара за барел, наложен от Запада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:34 | 21.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още