IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайските държавни рафинерии отново купуват руски петрол, минимизирайки рисковете

PetroChina и Sinopec получават доставките през посредници, които се грижат за плащанията, превоза и застраховките на товарите

14:05 | 15.02.23 г. 1
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

След отпадането на рестрикциите заради пандемията от коронавируса потреблението на горива в Китай започна да расте. Увеличеното търсене кара държавните рафинерии в страната да се насочат към евтиния руски петрол сорт "Уралс", пише Ройтерс.

Източници на агенцията твърдят, че след рязкото намаление през декември PetroChina и Sinopec отново имат позволение да купуват руски петрол. Двете компании обаче минимизират риска, използвайки търговци, които обработват плащанията, осигуряват кораби и застраховки. Нито една компания не нарушава западните санкции срещу Русия, твърдят търговци пред Ройтерс.

Чрез посредниците Китай се предпазва от контрола на Запада върху сделките им с Русия, допълва агенцията.

През декември 2022 година Китай купи само 1,45 млн. барела петрол от Русия след пика през август от 9,67 млн. барела. На 5 декември влезе в сила механизмът за ограничаване на цената на суровината до 60 долара за барел. Според правилата компании от корабособственици до застрахователи са под риск от санкции, ако предоставят своите услуги за доставка на руски петрол над тавана на Запада.

Според анализатори в първите седмици Пекин се ориентира какво се случва на пазара и от януари започна да увеличава количествата. Очакванията са за ръст през следващите месеци.

Това съвсем не е изненада - цената на руския петрол през януари се движеше под 50 долара за барел по официалните данни на Министерството на финансите на Русия. А търсенето на горива в Китай тепърва започва да се увеличава и държавните рафинерии ще се възползват от отстъпката. Sinopec и PetroChina не коментират информацията.

Индия и Китай станаха основните потребители на руския петрол след санкциите на Запада срещу Русия. Руският сорт "Уралс" се продава с голяма отстъпка на пазарите спрямо водещите сортове петрол. Референтна цена за руския петрол е тази на сорта Брент, който през януари се търгуваше за средно около 83 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:05 | 15.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Zlato
преди 1 година
Сакън, не думай. Имало кой да застрахова една от най-потребяваните стоки в света. Ужас :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още