IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Войната в Украйна обърна тенденцията Азия да плаща по-скъп петрол

След края на войната руският петрол може да се върне на европейския пазар, смятат анализатори

11:35 | 14.03.23 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Санкциите срещу Русия и Иран преобърнаха дългогодишната тенденция Азия да плаща по-скъпо за енергийните суровини, пише Ройтерс. Войната в Украйна обърна потоците и в момента държавите от континента се радват на по-ниски цени, отколкото за Европа, сочат данни на търговци и анализатори, цитирани от агенцията.

За Азия санкциите срещу Москва носят неочакван икономически стимул. Според анализаторите от Saxo Bank сред големите печеливши са Китай и Индия. По данни на Kpler Русия изнася към Азия два пъти повече петрол от началото на тази година, тоест след забраната за внос на петрол в Европа.

Поставения под санкции от страна на САЩ Иран също увеличава износа - според анализатори до най-високото ниво за последните три години, като основен купувач също е Китай.

Преди войната най-популярния руски сорт петрол Уралс се продаваше с отстъпка от няколко долара спрямо европейския сорт Брент. Сега, по данни на Refinitiv Eikon, цената му е с около 25 долара надолу. По данни на Министерството на финансите на Русия средната цена на сорта Уралс през февруари е паднала до малко над 49 долара за барел. Средната цена на Брента е малко над 82 долара за барел, сочи стастиката на Администрацията за енергийна информация на САЩ.

Но дори и отстъпката да е при най-консервативните оценки (към 15 долара), при количествата, които купува Индия например (около 200 хил. барела на ден), годишно страната пести около 1 млрд. долара годишно спрямо европейските държави. В Ню Делхи коментираха наскоро, че ще продължат да купуват руски петрол, "ако цената е добра". Страната също така се ангажира да спазва санкциите срещу Русия.

Азиатските държави от години купуват петрола при по-високи цени, тъй като са по-зависими. Но през последните месеци повечето износителите, включително и Саудитска Арабия,  започнаха да предлагат по-големи отстъпки за своите клиенти в Азия. В резултат обаче се повишават цените за Европа и в момента често има паритет, коментират още експертите на Saxo Bank.

Например на 16 февруари петролът от норвежкото находище "Юхан Свердруп"  се е предлагал на пазара на същата цена като сорта Брент, докато през ноември 2022 година имаше отстъпка от малко над 5 долара за барел. Този сорт петрол обикновено се продаваше в Азия, но след налагането на ембаргото за руски петрол замести Уралса в много европейски рафинерии.

Колко дълго ще се запази това положение е трудно да се прогнозира. Според Saxo Bank след края на войната в Украйна ще има нормализиране на отношенията и някои санкции ще бъдат вдигнати. Вероятно руският петрол ще се състезава наравно с останалите сортове петрол на конкурентния европейски пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:35 | 14.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 5
khao
преди 1 година
До: baba_meca ти да не мислиш че им е гадно в посоля като ти плащат малко ? :):) надали! :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 6
baba_meca
преди 1 година
Ми в Китай си нямат такива далновидни политици като Урсулата, Олаф Шолц, Кирил Петков.. нека има е гадно и да плащат малко...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
khao
преди 1 година
иии голяма работа ... не разбрахте ли че всичко на тоя свят се движи от човешкия капитал....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още