IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна внесе американски дизел за първи път

Преди войната Киев купуваше горива основно от Русия и Беларус

18:25 | 13.02.23 г. 1
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Украйна внесе за първи път дизел от САЩ, съобщава Ройтерс, като се позовава на местни медии. До началото на войната Киев внасяше горива основно от Русия и Беларус, но преустанови покупките и се обърна към европейските доставчици.

Според публикация на Die Welt един от най-големите доставчици на дизел за Украйна в първите месеци на войната е била България. Според собственика на рафинерията в Бургарс руската компания "Лукойл" обаче няма нито една заявка за износ на горива в Украйна. В Русия се разследват твърденията на германското издание, особено в частта им, че с този дизел са зареждани украинските танкове, изпращани срещу руските военни в Украйна.

В момента ЕС не внася руски петрол, а България се възползва от дерогация и продължава да купува и преработва петрол от Русия, но с изискването продуктите да се използват само за вътрешния пазар. Регламентите на общността дават възможност износът на горива от руски петрол да се насочва само към Украйна. Позволен е и износът на отпадни продукти към трети страни, тъй като европейските екологични норми не позволяват употребата им в рамките на ЕС.

По данни на специализираното украинско издание Enkorr в началото на февруари Украйна е получила първата пратка американски дизел. Тя е поръчана от украинския търговец с горива UPG, който има 81 бензиностанции на територията на Украйна.

Танкер е доставил 100 хил. тона американски дизел на пристанището в Хамбург. Количествата са претоварени на съдове с по-малка вместимост и са транспортирани към терминал в Полша, разказва още украинската медия.

Производител на дизела е американската Marathon Petroleum Company.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:25 | 13.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 2
andy
преди 1 година
Докато Европа страда, украиците умират, ГОЛЕМИЯТ бях сахиб брои пачки! Ама нали за това е големият зор - земята и ресурсите на Русия и Украйна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още