IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще намери ли Русия нови пазари за горивата си?

Засега в Москва не виждат основания да ограничат производството на петролни продукти

18:20 | 04.02.23 г. 9
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

На 5 февруари влиза в сила забраната за вноса на руски горива в Европейския съюз, а Западът готви и ценови таван на петролните продукти, пише CNBC. Преди седмица Bloomberg публикува информация от свои източници, че ограниченията върху цената ще бъдат на ниво около 100 долара за барел за дизела и 45 долара за по-нискокачествени горива, включително и използвани за индустрията, а в петък правителствата на ЕС наистина постигнаха предварително съгласие за подобно ограничение.

Според анализатори, цитирани от CNBC, ембаргото върху руския петрол в ЕС и таванът на цената не водят до сериозни ограничения - Русия не съкращава износа, макар че приходите намаляват (което реално беше и целта на Запада). По данни на руското Министерство на финансите средната цена на руския сорт "Уралс" през януари е била малко под 50 долара за барел, тоест под тавана от 60 долара на Запада. Средната цена на водещите сортове петрол на международните пазари през януари 2023 година е към 89 долара за барел, сочи статистиката. 

По време на пресконференция в Киев председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен заяви преди ден, че заради тавана на цената на петрола Москва губи дневно по 160 млн. долара.

Основните купувачи на руския петрол са Индия и Китай. Но дали Русия ще съумее толкова лесно да намери нови пазари за своите горива?

Едва ли това ще се случи в Китай и Индия - и двете страни в момента купуват големи количества евтин петрол, които преработват в рафинериите си, и няма индикации, че ще започнат да купуват и преработени петролни продукти.

Транспортът също ще е предизвикателство - в момента Русия използва повече свои танкери, за да избегне ограниченията на Запада. Но корабите трябва да бъдат основно почиствани, за да пренасят различините видове горива, а и ще бъдат необходими и повече кораби, за да се извършват доставките към Азия. Това означава повече разходи за Русия и повече логистчни предизвикателства, ако иска да пласира петролните си продукти на изток.

Затова и очакванията са, че забраната за внос на петролни продукти ще има много по-сериозен ефект върху пазарите от досегашните мерки. ЕС ще може да внесе от САЩ и Близкия изток известни количества горива, но недостиг ще има, сочат още прогнозите на анализаторите.

И в Москва очакванията са за проблеми на световните пазари. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков коментира пред журналисти, че ембаргото върху петролните продукти на Русия ще дестабилизира пазарите, а страната планира да вземе мерки, които да "защитят интересите ѝ от рисковете, които могат да възникнат", пише ТАСС.

Министърът на енергетиката Николай Шуглинов пък е категоричен, че на този етап не се налага ответни мерки. "Когато бъде въведено ембаргото, ще видим до какво ще доведе то. Нямаме основание да смятаме, че ще е нужно рязко намаление на преработката или износа на петролни продукти", коментира още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:13 | 04.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

9
rate up comment 2 rate down comment 0
галфон
преди 1 година
Очевидно и двете страни играят театро за публиката и добре знаят какво има на балона.Проблемът е ,че явно и в двете страни има противници на "затоляне " в отношенията между САЩ и Китай.Това е лошо за световния мир
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 10
Pyramid
преди 1 година
"Ще намери ли Русия нови пазари за горивата си?" Правилният въпрос е, КОГА потребителите ще ае усетят, къде точно да търсят петрол. Когато от пазар за 103 милиона барела дневно, се изваждат 10, дефицитът е неминуем и, санкции-не-санкции, в един момент, ще бъдат загърбени. Революционно големи нови залежи вече не откриват, така че, потребителите, ЩЕ НАМЕРЯТ РУСИЯ като доставчик. И ще загърбят санкциите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 3
галфон
преди 1 година
До: Р?РРРСРСРСС и още ""Те са наясно, че индийските и китайските рафинерии могат да получат по-големи маржове, като купуват руски суров петрол с отстъпка и изнасят продукти на пазарни цени. Те нямат нищо против това." - сега светна ли ти?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 6
галфон
преди 1 година
До: Р?РРРСРСРСС qq Това е доста повърхностно разсъждение ето защо ""Представителите на американското министерство на финансите имат две основни цели: да запазят пазара добре снабден и да лишат Русия от приходи от петрол", казва Бен Кейхил, старши сътрудник в Центъра за стратегически и международни изследвания, мозъчен тръст във Вашингтон.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 13
Р?мператоръ
преди 1 година
До: Импeраторът - ментенце - много е цивилизовано да се внася газ на тройни и петорни цени? Кои са тия "цивилизованите"? Аха - сещам се. ЕС-пейците ще мизеруват, за да се облагодетелстват американските господари... нали? Нищо де - сега ни учат да ядем буболечки. Нормално: след фалитът на европейските производители на торове и отказът на ЕС да внася такива от Русия и Белорусь, неизбежни са значително по-слабите реколти и недостигът на храна !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 13
Р?мператоръ
преди 1 година
Вземете прочетете американските медии, включително FT - те ще ви кажат, че Русия е въстановила износът си на 100% спрямо предвоенният.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 5
data
преди 1 година
Абе те пазар ще намерят ,ама да влизаш на чужди пазари не е нито лесно , нито ефтино
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 11
zelka007
преди 1 година
До: Импeраторът... Ами те цаката са му я намерили ... Горят си ги на факел и газчицата и петролът ... Щото спрат ли да помпят , може да не тръгне повече от този кладенец ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 29 rate down comment 21
Импeраторът
преди 1 година
Нека да си намерят нови пазари и да оставят Европа на цивилизованите. И ако вземат всички техни последователи от Европа при тях в Оркландия, тука ще стане рай, ей!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още