IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Международен център в Хага ще разследва престъпленията във войната в Украйна

Ще накараме Путин да плати за зверската си война, каза Урсула фон дер Лайен в Киев

18:48 | 02.02.23 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: President.gov.ua
Снимка: President.gov.ua

Международен център за разследване на военните престъпления в Украйна ще бъде създаден в Хага, анонсира председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен по време на пресконференция в Киев. Тя, заедно с 15 членове на ЕК, е в Украйна, където ще участва във форум ЕС - Украйна, започващ на 3 февруари.

В своето изложение Фон дер Лайен коментира още, че Русия ще трябва да понесе отговорността за извършените престъпления и в момента прокурори от Украйна и ЕС събират доказателства за извършени военни престъпления в Украйна. Новият център ще координира дейностите, подкрепен от Eurojust, европейската правна агенция.

"Ще накараме руският президент Владимир Путин да плати за своята зверска война", каза още председателят на ЕК.

Създаването на трибунал за военни престъпления в Украйна беше подкрепено и от Европейския парламент по време на сесията през януари

Урсула фон дер Лайен изтъкна и част от дейностите по възстановяването на Украйна, като част от тях са модернизация на енергийния сектор. "Украйна ще бъде център на чистата енергия в Европа", посочи тя и допълни, че това е част от енергийната сигурност на страната. Украинският президент Володимир Зеленски изтъкна в края на 2022 година, че бъдещето на енергийната система на Украйна е децентрализация, зелени енергийни мощности в близост до потреблението,

Президентът на Украйна Володимир Зеленски от своя страна пък обърна внимание на санкциите, които налага ЕС срещу Русия. Според него в общността има забавяне на инерцията на санкциите, а Русия напротив - успява да се адаптира към тях и да ги заобикаля. Зеленски отбеляза още, че европейските перспективи на Украйна са мотивация за украинския народ, както и за армията да продължава да продължва да се бори и защитава ценностите и целия европейски континент.

Той посочи още, че с Урсула фон дер Лайен са дискутирали ефективността на мерките за либерализация на търговията между ЕС и Украйна и продължаването им. От началото на войната ЕС премахна митата и квотите за внос на украински стоки с цел да подпомогне икономиката. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:53 | 02.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 1
aldy
преди 1 година
Много е просто - баба Меркелица и тогава и сега лъже. И всичко си идва на мястото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 1
andy
преди 1 година
"Ще накараме Путин да плати за зверската си война" Ема как ще е война на Путин като баба Меркелица и дядо Оланд си признаха, че Минските споразумения са били единствено за да спечелят време за да подготвя Украйна за война с Русия. Недейте така да отнемате копирайт правата на евродемократите! Толкова се са трудили цяло десетиление. Копане на окопи и изграждане на защитни съоражения в източна Украйна, въоръжаване и бучаване на войски с практически занимания по изтребване на хора в Донбас...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 2
wart
преди 1 година
Тая проклета кривокрака усойница предателка и подстрекателка трябва да бъде съдена . Служейки на Задокеанските си господар унищожава Европейската икономика промишленост. Чакалите в Брюксел са предатели на Националните си интереси те са хора назначени от Америка и служат вярно и предано на господаря си не на Европейският народ те са назначени но не и избрани .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 2
valentino29
преди 1 година
"Ще накараме Путин да плати за зверската си война, каза Урсула фон дер Лайен в Киев":Освен смех,да се разбира смях,смех и смех ,нищо друго.!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 5
Alex Silver
преди 1 година
Ами те първо със Ze трябва да се захванат. Фиксираните и доказани военни престъпления на киевската хунта са десетки хиляди. Но те не съществуват за потомците на хитлеровата коалиция от ВСВ. Вместо това те усилено подкрепят бандеровската шайка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още