IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Децентрализация - бъдещето за украинската енергийна система

Мрежата в страната е изградена по съветски тип - с големи мощности и далекопроводи, които се указаха много уязвими за руските ракети

10:35 | 29.12.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Част от електропреносната система на Украйна. Снимка: Getty
Част от електропреносната система на Украйна. Снимка: Getty

От 10 октомври насам съоръженията на украинската енергийна система са основната цел на руските ракети. След вече десет масови ракетни обстрела, отделно и десетки удари с дронове, Украйна е в почти непрекъснат режим на електрозахранването - и заради недостиг на производствени мощности (в страната вече няма ТЕЦ или ВЕЦ, по който да няма щети от ракетните удари), и заради прекъсвания на мрежата.

Тази сутрин (29 декември) руските военни отново нанасят ракетни обстрели, като украинските власти очакват около 100 ракети да бъдат изстреляни на няколко вълни. Първите данни сочат за взривове в столицата Киев и свалени няколко руски ракети от системите за противовъздушна отбрана (ПВО).В Черно море са позиционирани четири кораба с ракети.

Украинската енергийна система е от съветски тип - големи производствени мощности, често разположени извън населените места, и далекопроводи, които пренасят произведената електроенергия. Така изградена обаче тя стана лесна мишена за руските военни - само за няколко седмици вече повече от 50% от мрежата бяха извадени извън строя. Съоръженията са до голяма степен несъвместими с европейските стандарти, което поставя под въпрос  и възстановяването им.

"Ще се превърнем, защото нямаме друг вариант, в лидер на модерната зелена енергия", коментира преди ден украинският президент Володимир Зеленски в своята годишна реч пред Върховната Рада относно бъдещето на страната. Той уточни, че само по този начин ще бъде постигната децентрализирана енергийна система, която "не може да бъде разрушена от никого, от никакви ракетни удари".

Модерните градове се нуждаят от децентрализиран източник на енергия, каза още Зеленски и допълни, че само зелената енергия може да осигури това.

И досега Украйна работеше в посока развитие на възобновяемите енергийни източници. Голяма част от тези мощности обаче са разположени в териториите, в които днес се водят активни боеве. В резултат e разрушена голяма част от вятърните турбини и соларните панели - производството на зелена енергия е намаляло наполовина, сочи анализ на информационната агенция УНИАН.

Децентрализацията има още позитиви, които са водещи в ЕС - намалява енергийната зависимост и загубите по мрежата. Една система, разчитаща на локални зелени енергийни мощности, е част от битката с енергийната бедност, коментира по време на форум в началото на месеца председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов.

Според неговите изчисления енергийните сметки могат да намалеят с 30%, ако домакинствата са обединени в енергийни общности, използващи зелени енергийни мощности, като например соларни панели по покривите на сградите.

Украйна може да има водеща роля в енергийната система на Европа, убеден е украинският президент. Освен реформата в енергийната система, той посочва, че страната му ще продължи да развива ядрената енергетика, както и производството на водород за нуждите и на Украйна, и на Европа. В страната имат планове за изграждане и на малки модулни реактори, смятани за бъдещето на ядрената енергетика, и замяната на 750-киловолтовите си трансформатори с по-малки, тоест по-гъвкави и по-трудни за ракетен обстрел.

Още в началото на войната украинската енергийна мрежа беше синхронизирана с европейската, прекъсвайки връзката с Русия и Беларус, и дори през лятото успя да изнася известни количества електроенергия - военните действия намалиха с повече от 1/3 вътрешното потребление, а ядрените централи в страната произвеждат евтина електроенергия, която лесно намери пазар в Европа.

По данни на украинските власти за тези няколко месеца печалбите от износа на електроенергия достигат към 450 млн. долара. Но сега по-скоро се коментират варианти за внос на електроенергия от Европа, за да бъде стабилизирана системата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:35 | 29.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 0
tetris12
преди 1 година
До: ZlatoМного умно, късметлии сме, че не ни се налага да живеем по-този начин. В един момент войната ще приключи, тогава ще мислят дали е по-изгодно да се построи ново или да се ремонтира старото. Засега са само "зелени" блянове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 5
Zlato
преди 1 година
Всяка украинска панелка със собствена перка за пет години. Новото украинско мото :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още