IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МААЕ планира постоянни мисии за украинските ядрени централи

В агенцията са оптимисти, че скоро може да бъде създадена зона за сигурност около Запорожката АЕЦ

14:26 | 13.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: МААЕ
Снимка: МААЕ

Международната агенция за атомна енергетика (МААЕ) планира постоянни мисии за всички ядрени централи в Украйна, става ясно след срещата на директора на институцията Рафаел Мариано Гроси с украинския премиер Денис Шмигал. Двамата разговаряха по време на среща в Париж, където се провежда международна конференция за предоставяне на спешна подкрепа за Украйна през зимните месеци.
 

В пост в Twitter Гроси отбеляза още, че двамата са дискутирали и осигуряването на зона за сигурност около Запорожката АЕЦ. 

Украйна има 15 работещи ядрени реактора, като шест от тях - в Запорожката АЕЦ, са под контрола на руските военни. Централата се оказа на фронтовата линия между двете воюващи държави и често е подлагана на обстрел, за който се обвиняват взаимно и Украйна, и Русия. 

След мисия в централата в края на август Рафаел Гроси поиска установяване на зона за сигурност около централата, в която инспекторите на МААЕ видяха нарушения на условията за безопасност. Идеята се подкрепя от Киев, но в Москва твърдят, че военното присъствие там е опит да бъде опазена централата от украинските военни. Междувременно руският президент Владимир Путин подписа указ, с който признава Запорожката АЕЦ за руска собственост. 

В края на миналата седмица Рафаел Мариано Гроси коментира, че има напредък в преговорите с Русия и Украйна и очаква скоро да може да бъде създадена и зона за сигурност около централата. В последните седмици медийни публикации подсказват, че руските военни се готвят да напуснат централата, но информацията беше категорично отречена от говорителя на Кремъл Дмитрий Песков.

Френският президент Еманюел Макрон коментира темата по време на визитата на Шмигал в Париж. Той посочи, че "следващите седмици ще са решаващи" и допълни, че има съгласие за изтегляне на тежкото въоръжение от централата, пише Ройтерс. В същото време обаче Песков, цитиран от ТАСС, категорично отрече, че в централата има тежко въоръжение. 

По искане на украинските власти МААЕ направиха инспекции в три ядрени централи в страната в началото на декември - в Хмелницка АЕЦ, Ривненска АЕЦ и Пивденоукраинска АЕЦ (Южноукраинска АЕЦ). Паралелно е била посетена и Чернобилската АЕЦ, допълват от агенцията. При последните проверки не са установени щети и поражения от военните действия върху централите, които са разположени далеч от фронтовата линия. Те обаче са изправени пред проблемите с мрежата ,които предизвикват масовите ракетни удари на Русия.

Източник: Bloomberg Източник: Bloomberg

Постоянните мисии на МААЕ в ядрените централи ще повиши безопасността на работата им - целта е да бъдат прекратени всички възможни опити за външно въздействие, включително и руски обстрел, посочва Денис Шмигал в своя канал в Telegram. 

Осигуряване на ядрена безопасност е първата точка на плана от 10 точки за мир на украинските власти. Преди ден Володимир Зеленски обсъди позициите на Киев за мирни преговори със страните от Г-7. След виртуалната среща лидерите на най-развитите икономики в света подкрепиха плана и заявиха, че ще продължат да осигуряват на Украйна нужната финансова и военна помощ, за да се справи с руската агресия. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:26 | 13.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още