IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна подновява контраофанзивата и чака жест на добра воля от Русия

Русия може да докаже желанието си за мир и да се изтегли от Украйна около Коледа, предложи Володимир Зеленски по време на виртуалната среща на Г-7

08:40 | 13.12.22 г. 13
Снимка: President.gov.ua
Снимка: President.gov.ua

След ракетния удар по почивна база в Мелитопол през уикенда, която, според украинските военни, е използвана като база на т.нар. "кадировци", беше частично разрушен и мост между Мелитопол и населеното място Константиновка - едни от стратегическите обекти, по който се осигуряват логистични доставки за руските военни към Донецк и в цялото източно направление. Информацията съобщи кметът на града Иван Федоров в канала си в Telegram.

Тези удари потвърждават намерението на украинските военни да продължат своята контраофанзива. Анализатори коментираха, че през зимата и двете воюващи страни може да забавят действията си, да се прегрупират и подкрепят своите военни части. 

Мелитопол е от ключово значение за защитата на южното и източното направление, както и за подстъпите към полуостров Крим. В града има летище и главни пътни артерии, които се използват от руските военни за превоза на въоръжение и други ключови доставки до предните позиции. Подобна тактика използваха украинските военни при атаката в Херсонска област - обстрелваха военни бази и командни центрове на руските военни в областта и кричната за логистиката  инфраструктура - Антоновският мост беше многократно обстрелван и неизползваем за тежката техника. Руските военни разрушиха напълно една секция от моста при оттеглянето си от Херсон, за да спрат украинците да напреднат след тях.

Тогава отговарящият за операцията в Украйна ген. Сергей Суровикин обясни, че с оттеглянето си от Херсон Русия ще спести жертви и сред своите военни, и сред местните жители, но сега руските военни не спират артилерийския си обстрел над Херсон.

Руската офанзива остава активна в Донецка и Луганска област, като в основата е ЧВК "Вагнер", пише Институтът за изучаване на войната (ISW). Военната групировка, заедно с части от самообявилите независимост ДНР и ЛНР, атакуват в направлението Авдеевка, Бахмут, Соледар и Маринка.

Жест на добра воля

Като жест на добра воля Русия може да започне да изтегля войската си от Украйна от Рождество, предложи украинският президент Володимир Зеленски в своето обръщение към лидерите от Г-7. "Коледа - и по Григорианския календар, или Нова година и Коледа по Юлианския календар, е времето, когато нормалните хора мислят за мир, не за агресия", каза той.

Пред своите колеги Зеленски даде три стъпки за ускоряване на края на войната. На първо място, Украйна се нуждае още оръжия, защото Русия все още има предимство в артилерията и ракетите. Украйна се нуждае и от танкове и системи за противовъздушна отбрана, за да не бъде допусната ескалация на бойните действия.

Втората стъпка е поддържането на финансова, енергийна и социална стабилност. Зеленски поиска помощ за покупка на природен газ, тъй като ударите по енергийните обекти принуди Киев да използва по-активно газовите си централи от предишни години. "Говорим за около 2 млрд. куб. метра газ допълнително", допълни украинският държавен глава.

Третата стъпка е дипломацията - Украйна е готова за преговори, но Киев продължава да стои зад своя план от 10 точки, представен пред Г-20 в Бали, който предвижда първо изтеглянето на всички руски военни от територията на Украйна, включително и от окупираните пред осем години Крим и Донбас.

Отговорът на Г-7 на тези предложения е анагажимент за подкрепа на Украйна да ремонтира, възстанови и защити своята критична енергийна и водна инфраструктура. "Ние ще помогнем на Украйна да посрещне нуждите си от готовност за зимата, ще продължим да подкрепяме устойчивостта на гражданите на Украйна и ще засилим допълнително усилията си в тази насока по време на международната конференция, която ще се проведе в Париж на 13 декември", отбелязват лидерите на седемте най-развити икономики в света.

Те отбелязват още, че Русия ще трябва да плати за възстановяването на Украйна и ще подведат под отговорност руския президент Владимир Путин и отговорните за военната операция страната.

"Повтаряме, че безотговорната ядрена реторика на Русия е неприемлива и че всяко използване на химически, биологични или ядрени оръжия ще бъде посрещнато с тежки последици", заявяват още те.

Г-7 подкрепя инициативата на Володимир Зеленски за мир, е записано още в декларацията.

Цената на войната

На 11 декември руският президент подписа указа за бюджета за 2023 година, в който са предвидени 9 трилиона рубли (около 143 млрд. долара) дейности по отбрана и правоприлагане. Тази сума е около 8% от брутния вътрешен продукт на Русия, посочват още ISW. Анализаторите отбелязват, че Москва може да изтегли силите си от други международни конфликти (в Сирия и Нагорни Карабах) и да се съсредоточи в Украйна.

Засега обаче Путин не изглажда склонен да се откаже от своите геополотически амбиции в други части по света и това може да го изправи пред финансово затруднение, пишат още от института.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:24 | 13.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още