IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейски институции подкрепят идеята за международен трибунал за Русия

В десетия пакет от санкции срещу Русия ЕС обмисля още мерки срещу руския енергиен сектор

17:36 | 19.01.23 г. 15
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Руското политическо и военно ръководство трябва да бъде подведено под наказателна отговорност заради войната в Украйна, призовават европейските депутати в резолюция, одобрена днес (19 януари) с голямо мнозинство - 472 гласа "за", 19 "против" и 33 "въздържал се". В нея е записано, че Русия води брутална и агресивна война, доказателство за коетот са извършените действия от руските военни в Буча, Ирпин и други украински градове.

Парламентът отбелязва, че Международният наказателен съд не може да разследва престъпленията в Украйна и затова се налага и създаването на специален трибунал. В него отговорност трябва да бъде търсена и от съюзниците на Русия - Беларус, включително и президента Александър Лукашенко и неговите приближени.

Искането за специален трибунал за военни престъпления срещу Русия е част от плана за мир на Украйна, представен преди време на срещата на Г-20 в Индонезия. 

"Русия наруши най-нагло международното право - използва сила в международните отношения", коментира по време на дебатите по резолюцията преди ден комисарят по правни въпроси Дидие Рейндерс в пленарната зала в Страсбург. Той обърна внимание, че Русия е член на Съвета за сигурност на ООН, а в Украйна непрекъснато се извършват военни престъпления.

Рейндерс повтори позицията на ЕК, че случващото се в страната не може да остане безнаказано и ще бъде търсена наказателна отговорност. "Още в началото на кофликта ЕК предприе действия за налагане на правни мерки и санкции",категоричен беше той.

Позициите на основните две европейски институции се подкрепят и от Европейския съвет. В заключенията от последното заседание на европейските лидери през декември от институцията посочват, че насърчават страните да приемат мерки за пълното прилагане на определението за основни международни престъпления и начините за осъществяване на отговорност, предвидени в Римския статут.

Дидие Рейндерс коментира, че 14 държави от ЕС вече разследват престъпленията, извършени в Украйна, като към техните усилия са се включили и европейски агенции като Евроюст, Европол и Мрежата по въпросите на геноцида. Създаден е екип, който събира доказателства за военните престъпления в Украйна, които ще бъдат ползвани в "бъдещите процеси", стана ясно още от думите на комисаря.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел днес е в Киев, за да обсъди "направления на сътрудничество", както написа самият той в Twitter. Неговата визита се състои броени седмици преди началото на форума ЕС-Украйна, планиран за 3 февруари. Мишел коментира пред ЕП преди ден, че Украйна трябва да получи оръжията, от които се нуждае, и той подкрепя даването на западни танкове на страната.

Темата ще бъде дискутирана по време на среща на министрите на отбраната на НАТО във военната база "Рамщайн" в петък (20 януари). По-рано днес украинският президент остро критикува колебанието у западните партньори за доставка на въоръжение.

Дискутирахме европейската интеграция на Украйна, бъдещите санкции и "конкретни мерки", които могат да спрат военната агресия на Русия и нейния съюзник Иран, коментира в пресконференция след срещата си с Мишел украинският президент Володимир Зеленски. От думите му стана ясно, че ЕК обсъжда по-сериозни санкции срещу енергийния сектор на Русия в десетия пакет. 

Работим на два фронта - да подкрепяме Украйна и да налагаме санкции срещу Русия, които да сложат край на тази война, коментира от своя страна Шарл Мишел. Той припомни отпускането на помощ в размер на 18 млрд. евро, които ще бъдат насочени за подкрепа на социалните плащания в Украйна през 2023 г. За първи път ЕС отпуска военна помощ в такъв размер и помага за обучението на украински военни, допълни още той.

С отделна резолюция европейските депупати призоваха за санкции срещу властите в Иран както заради геноцида срещу собствените им граждани, така и заради подкрепата за Русия. Техеран предоставя на Русия военни дронове, използвани за разрушаване на обекти на гражданската инфраструктура в последните месеци.

От ЕП посочват, че Иран планират да доставят още и ракети "земя - земя" на Русия, които да бъдат използвани във войната в Украйна.

Затова и депутатите настояват за разширяване на списъка със санкции на общноста, в който да попаднат всички физически и юридически лица, отговорни за нарушения на правата на човека, и членовете на техните семейства, включително Върховния лидер аятолах Али Хаменей, президента Ебрахим Раиси, главния прокурор Мохамед Джафар Монтазери и всички фондации ("боняд"), свързани с Корпуса на гвардейците на ислямската революция (IRGC).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:36 | 19.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

15
rate up comment 5 rate down comment 2
khao
преди 1 година
До: andy обаче като гледам ти не си пропуснал целувката с шишето водка от сутрина.... защитаваш ли Матушка, полезен идиотов!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 6
andy
преди 1 година
До: khaoКухао, днес да не си пропуснал да се боцнеш бустера? А чичо Бил и другите детепогубци що не са на стола?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 9 rate down comment 3
khao
преди 1 година
До: andyимаше трибунал за войната в югославия и всички виновни бяха наказани... ама вие копейките си спомняте само кво е било вчера
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 8
andy
преди 1 година
А кога ще има военен требунал за военните престъпления на САЩ в Сърбия?!?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 11
Alex Silver
преди 1 година
Драги ми Смехурковци, първо победете РФ, пък тогава говорете за трибунали и съдилища.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 11 rate down comment 6
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
До: Alex Silver Цял свят увидел "мечок" - оказался пияна грязная масстия. Не страшна, а жалка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 15
Alex Silver
преди 1 година
Една древна мъдрост "Победителите не ги съдят". А тия без никаква победа тръгнали да съдят Мечока, дето може да ги смачка като въщки. И това ще стане, ако продължават много да настояват. Заради изпращането на танкове един руски генерал предложи да ликвидират "един остров". Добра идея, според мене. Малко позакъсняла, ама става за отговор на Северните патоци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 12 rate down comment 9
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
До: khao Не согласен, многа пъти як бой яли сме. Проста у нас человек и жизнь нет значения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 17 rate down comment 6
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
Чук, чук, чук...- Кто там?- Мьi из Хага, идваме за едни жужета и техни придворни.- ...ой, ой....никто нет здесь, они в бункер скрили се как мишки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 6
mr. Yoda
преди 1 година
Heil. Sieg.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още