IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Западните партньори обсъждат следващите санкции за руската петролна индустрия

Забраната за внос на горива от Русия ще се окаже по-голямо предизвикателство от тавана върху цената на петрола, смятат анализатори

15:45 | 12.01.23 г.
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

САЩ и Европейският съюз (ЕС) обсъждат следващите санкции за руската петролна индустрия, пише The Wall Street Journal. Представители на американската администрация са в Европа и дискутират отражението на тавана върху цената на руския петрол, както и предстоящите ограничения, допълва изданието.

Мерките, които предстоят за Русия, включват забраната за внос на нефтопродукти в ЕС, която ще влезе в началото на февруари. Към това ограничение ще се присъединят и страните от Г-7 и Австралия. Западните партньори обаче смятат да добавят и още една пречка - таван върху цената на нефтопродуктите на Русия.

Според анализатори забраната за внос на тези продукти ще има по-сериозен икономически ефект за руската държава от тавана върху цената на петрола, защото Русия по-трудно може да пренасочи износа си. Това обаче може да натежи на цените на глобалните пазари. Затова и през следващите дни ще има задълбочени разговори и анализи за такъв таван, който от една страна да ограничи приходите за Русия, а от друга - страната да продължи да изнася горива, за да не се сринат пазарите.

От десетилетия Европа зависи от вноса на руски дизел и сега опасенията са, че ограниченията, които влизат в сила от следващия месец, ще имат негативен ефект и върху европейските страни. Много компании обаче натрупаха големи резерви от горива в очакване на забраната.

Според анализаторската компания Sparta цената на дизела в Европа все още не е достатъчно висока, за да привлече доставки от САЩ, Саудитска Арабия или Индия. Това означава, че засега притесненията около доставките от Русия се неглижират.

Петролната индустрия на Русия е една от най-предизвикателните цели на западните партньори. От една страна тя носи големи приходи за руския бюджет, но от друга е от съществено значение и за глобалните пазари. Високите енергийни цени са фактор, който подхрани инфлацията през 2022 година.

В отговор на санкциите руският президент Владимир Путин нареди забраната за доставка на петрол за държави, които подкрепят тавана на цената. Тя влиза в сила от 1 февруари и ще бъде с продължителност от 5 месеца. На този етап не е ясно как тази забрана ще бъде изпълнена, но тя вероятно ще обезкуражи пазарните играчи, които използват западни компании за преноса и застраховката на руския петрол.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:45 | 12.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още