IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зеленски: Не съм сигурен дали Путин е жив и кой взима решенията в Кремъл

Украинският президент остро коментира заявките за оръжие, давани от западните партньори

12:55 | 19.01.23 г. 4
Колаж: Investor.bg /Christophe Morin, Bloomberg
Колаж: Investor.bg /Christophe Morin, Bloomberg

Не съм съвсем сигурен дали този, когото виждаме да се появява от време на време на екрана, действително е руският президент Владимир Путин, жив ли е въобще, той ли взима решенията и кой въобще взима решенията в Кремъл, заяви украинският президент Володимир Зеленски по време на "Украинската закуска" в рамките на Световния икономически форум в Давос. Неговият коментар беше свързан с въпрос относно очакванията за началото на мирни преговори между двете държави. 

Зеленски коментира, че поне три години, откакто е започнал неговият мандат начело на Украйна, е опитвал да намери дипломатическо решение на кризата между двете държави. Припомняме, че двамата държавни глави имат само една публична среща - по време на преговори за Минските споразумения през 2019 година.

"Сега не разбирам с кого да говоря и за какво да говоря", каза Зеленски пред участниците във форума в Давос.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков веднага реагира на тези изявления с думите: "чисто психологически на г-н Зеленски му се иска да не съществуват нито Путин, нито Русия". "Разбираемо е, че и Русия, и Путин, както и за днешна Украйна и за Зеленски [...] са проблем", каза още той, цитиран от ТАСС. Според него на Киев скоро ще му се наложи да приеме условията на Русия, за да бъде постигнат мир в Украйна. 

Преди ден руският външен министър Сергей Лавров коментира на пресконференция, че преговори с Украйна не могат да бъдат проведени и причината е решение на президента Володимир Зеленски. Руският дипломат критикува и помощта, която ЕС и НАТО оказват на Киев, посочвайки, че светът води война срещу Русия.

В Давос украинският президент коментира остро и обещанията за военна подкрепа от западните партньори. "Има моменти, когато не трябва да се колебаете и да се сравнявате, да казвате, че ще дадете танкове, ако и друг даде", заяви той.

С думите си Зеленски критикува един от основните си донори - Германия, и колебанията, които изпитва канцлерът Олаф Шолц относно отдаването на танкове "Леопард" на Украйна. Според медийни публикации той е поискал от САЩ да предоставят своя аналог - танкове "Ейбрамс" в пакет с германските машини. Полският президент Анджей Дуда заяви преди дни, че страната му ще предостави от своите танкове "Леопард" на Киев. Премиерът Матеуш Моравецки уточни, че става въпрос за до 100 танка, но трябва да има одобрението на Германия, за да бъдат доставени те в Украйна. Полша има официално 240 танка "Леопард".

Утре (20 януари) ще се проведе срещата на министрите на отбраната от НАТО в германската база "Рамщайн". Очаква се там да бъде взето решение дали Киев ще получи танкове, за които настоява отдавна, или не.

В момента гражданите на Украйна защитават всички европейци и всички европейски ценности - не може да се сегментира помощта, нужни са всички сили, категоричен е Зеленски пред участниците в Давос.

Той допълни още, че системите за противовъздушна отбрана също са слабо място на Украйна, а те са от съществено значение за защитата на населените места и енергийната инфраструктура, които повече от три месеца са обект на масирани ракетни удари. Въпреки че преди месеци Херсон е деокупиран, на отсрещния бряг на Днепър стои руска артилерия и обстрелва града, но на такова разстояние, че украинските военни нямат нужната техника, за да отблъснат руснаците, разказа още украинският държавен глава.

"Напълно справедливо е да защитим тези наши граждани, които нито могат да отидат на работа, на училище, просто да живеят спокойно", заяви Зеленски.

Тази техника, това въоръжение е на разположение у партньорите на Украйна, не става въпрос за дефицитна стока, категоричен беше той. "Има списък със страните, които имат въоръжението, има списък с нуждите на Украйна. Ако искате да помогнете, помогнете, без дискусии", категоричен беше той.

В момента на участието на Зеленски в Давос в страната беше обявена поредната въздушна тревога.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:19 | 19.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 1
andy
преди 1 година
Затова пък, ние знаем, че ти си жив, НО не вземаш решенията, а само ги изпълняваш! Нали малко зелено човече?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 3
khao
преди 1 година
До: Alex Silver ... а може би години? :D:D .... нали знаеш че март ви почват и бой по *** батттенки
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 3
Alex Silver
преди 1 година
Делятни дни, а може би и часове от падането на Бахмут. От там нататък вече започва голо поле, без изградените солидни военни съоръжения. Формират се три фронта, всеки с командващ армейски генерал. Руските сили се увеличават с още близо 15 напълно окомплектовани дивизии, ако на някого от надничерите това му говори нещо. Май РФ най-сетне започва на сериозно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 5
Импeраторът
преди 1 година
Танкове да идват :-) хм едно ново селце :p край Сватове е превзето :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още