IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин: Не целим да унищожим Украйна, търсихме вода за Крим

Русия набра 222 хил. мобилизирани за фронта с Украйна, съобщи руският президент в Астана

18:54 | 14.10.22 г. 10
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Не целим да унищожим Украйна - ако Киев не беше спрял водата за Крим, операция нямаше да има, разказа руският президент Владимир Путин по време на пресконференция в столицата на Казахстан Астана. "Войските трябваше да влязат и да потърсят вода за Крим", посочи той, цитиран от ТАСС. Путин е в Казахстан, където вчера (13 октомври) разговаря с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган. Основната тема на разговорите беше износа на зърно от Украйна и превръщането на Турция в газов хъб за Европа.

В първите дни на своята "специална военна операция" в Украйна руският президент обясни, че целта ù е демилитаризацията и денацификацията на своята съседка. Москва искаше и смяна на управлението и беше окупирал Киев в опит да реализира своята цел.

Днес (14 октомври) Путин  призна за извършените масирани удари по територията на Украйна в последните дни, определяйки ги като "неприятни, меко казано", но и беше категоричен, че Русия действа правилно в сложна ситуация.

Според него след трите дни на масиран обстрел, при който извън строя бяха извадени от строя около 1/3 от енергийната инфраструктура на Украйна, са изпълнени повечето възложени задачи.

По думите на властите в Киев в Украйна от началото на седмицата са изтреляни близо 140 крилати ракети и десетки бойни дронове. Половината от тях бяха свалени от системите за противовъздушна отбрана, но останалите попаднаха в обекти на гражданската инфраструктура и жилищни сгради.

Частичната мобилизация има успех и ще приключи до две седмици, защото ще бъдат набрани очакваните 300 хил. души, коментира още руският президент Владимир. До момента Русия е набрала 222 хил. души, които да изпрати на фронта в Украйна.

"Работата е приключена", каза Путин и посочи, че министърът на отбраната не е поискал повече войници.

Руският президент обяви частична мобилизация на 21 септември по искане на военния министър Сергей Шойгу. Но тази операция предизвика сериозни критики в Русия и стотици хиляди мъже избягаха в чужбина, за да не бъдат изпратени на фронта в Украйна.

В медиите се появиха истории за мобилизиране на хора със заболявания, а в последните дни критиките са особено остри на фона на първите върнати в Русия загинали мобилизирани само преди броени дни. Първоначално руският министър на отбраната обеща, че всички мобилизирани ще бъдат обучени допълнително.

ТАСС посочва, че от мобилизираните 222 хил. души, 33 хил. вече са в подразделенията на руската армия, а 16 хил. - са включени във военните действия. Проблемите с мобилизацията руският президент обясни със старите бази данни, но информацията вече се обновява.

Колкото до информацията, че мобилизираните се изпращат неподготвени на фронта, Путин беше категоричен, че е предвидена първоначална подготовка за 5 до 10 дни, след което мобилизираните се изпращат във войсковите части и там имат още 5 до 15 дни подготовка. Той посочи, че тече проверка дали това се спазва.

По време на брифинга в Астана Владимир Путин каза още, че "линията на съприкосновение" с Украйна е над 1100 километра и е невъзможно тя да бъде удържана от професионални военни, още повече, че те трябва да участват в "настъпателни операции". Руският президент съобщи на 24 февруари, че започва "специална военна операция" в Украйна и до този момент не признава за водени военни действия на територията на съседната си страна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:40 | 14.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

10
rate up comment 5 rate down comment 0
baybay11
преди 1 година
В Полша имаше фиктивен референдум за анексиране на руското посолство БТА;0Няколко полски НПО организираха днес фиктивен референдум за анексиране на посолството на Русия във Варшава, за да протестират с хумор срещу руските действия в Украйна, предаде Франс прес.;0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 2
Импeраторът
преди 1 година
Ами по логиката на Путин, Иран и Ирак са нападнат султан Ердоган, че със системата от язовири и ВЕЦ спира притока по Тигър и Ефрат. Колко жалки последни месеци за този самозабравил се счетоводител от КГБ. Агония, агония, агония...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 10 rate down comment 2
evlogi
преди 1 година
Хехехее, джудженцето взе да дава фира яко...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 12 rate down comment 2
georgi_shum
преди 1 година
До: zelka007Де окупация на Херсон - средата / втората половина на Ноември :) Движат се украйнците бавно, умно и сигурно. Взеха си поука от грешките през Август и сега изпипват нещата доста добре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 19 rate down comment 2
zelka007
преди 1 година
До: khao ... Рашибозука приканя населението от Херсон "учтиво" да отива на "екскурзия или санаториум в рассия" . Били загрижени за хората , опразвали го заради ракетният обстрел ... :)))... И хора гепят гaдините ... От Крим са започнали да се изнасят също рускоговорящите и колаборационистрите ... Според мен на Херсон му остават броени дни да е окупиран ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 15 rate down comment 3
zelka007
преди 1 година
До: khao ... според мен лъжат по стара съветЦка традиция . В държава с този мащаб , много трудно се постига точна информация , а с техното технологично ниво пък съвсем . Първо са мобилизирали повече хора със сигурност . Военните им не са хептем бунаци . Пращат кашиците/живите мъртви да пълнят чувалите и да стават герои . Ама за танкисти и артилеристи им трябва време , не става за месец ... Виж , при украинците първите обучени 10.000 от полигоните в ингилизко се включват на фронта ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 2
khao
преди 1 година
До: zelka007 а забеляза ли това:"мобилизираните 222 хил. души, 33 хил. вече са в подразделенията на руската армия, а 16 хил. - са включени във военните действия. " 33+16 = 49 а едно 170 хиляди къде ли са? :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 2
honaniga
преди 1 година
Така е, като му се свиди водата от Байкал.Сега бая солено ще му излезе.Все пак може и по евтино да е, отколкото Баце да му беше организирал строителството на тази тръба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 2
zelka007
преди 1 година
До: khao... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 31 rate down comment 3
khao
преди 1 година
оправдане... един път! Така един квартален престъпник го хванаха да краде, и той се оправда че бил влезнал в чуждия апартамент по голяма нужда... а не да краде!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още