IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Беларус, Никарагуа, Северна Корея, Сирия – последните приятели на Москва 

С историческо мнозинство световната общност осъди руските анексии в Украйна. Само горните четири държави гласуваха заедно с Русия

06:26 | 13.10.22 г. 17
Автор - снимка
Създател
Снимка: EPA/JUSTIN LANE
Снимка: EPA/JUSTIN LANE

С историческо мнозинство световната общност осъди руските анексии в Украйна, които са в нарушение на международното право, и ги обяви за недействителни. В Ню Йорк 143 от 193-те членове на Общото събрание на ООН гласуваха в подкрепа на резолюция в този смисъл, като едва 5 държави гласуваха против, а 35 се въздържаха. Само Беларус, Северна Корея, Никарагуа и Сирия гласуваха заедно с Русия, предават световните агенции. 

Въпреки че резолюцията не е обвързваща по силата на международното право, тя се счита за силен политически сигнал и разкрива международната изолация на Москва. В приетата в сряда резолюция се осъжда анексирането от страна на Русия и се обявява за невалидно. Тя също така призовава Кремъл да отмени анексирането на частично окупираните области Луганск, Донецк, Запорожие и Херсон. В края на септември лидерът на Кремъл Владимир Путин обяви анексирането след няколко фалшиви референдума. 

Украинският президент Володимир Зеленски отбеляза приетото решение като историческо: „Светът каза думата си - опитът за анексиране на Русия е безполезен и никога няма да бъде признат от свободните нации", написа той в Twitter. Германското представителство на ООН написа: „Международната общност се обедини в защита на Устава на ООН. За разлика от Русия Украйна не е сама“. Американският посланик на ООН Линда Томас-Грийнфийлд говори за "паметен ден за ООН".

Резултатът е по-добър дори от 141-те гласа в Асамблеята за осъждане на руското нахлуване в Украйна през март, както и от 100-те гласа за подобна резолюция след анексирането на Крим през 2014 г. Изненада предизвика подкрепата от страна на Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и други членове на Съвета за сътрудничество в Залива, както и на Бразилия.

Две мощни държави - Китай и Индия, в които живеят около 2,8 милиарда души, обаче се въздържаха. Нито една от бившите съветски републики не гласува с Москва. В същото време повече от дузина държави от Африка се въздържаха. 

Международната общност няма „умора от войната"

Дори прогнозите на най-големите западни оптимисти бяха надминати от резултата. Преди гласуването наблюдателите предполагаха, че сред много страни, особено в Африка и Латинска Америка, известна „умора от войната", както и зависимост от Русия, може да доведат до по-малка подкрепа за резолюцията. Някои държави смятат, че войната в Украйна поставя на заден план други опустошителни конфликти и възпрепятства напредъка.

По време на извънредната сесия на Общото събрание, започнала в понеделник, дипломати от десетки страни предупредиха, че всяка държава - членка на ООН, би трябвало да има интерес да осъди Русия. 

„Днес Русия е тази, която нахлува в Украйна. Но утре може да е друга държава, чиято територия е нарушена. Може да са те. Те могат да бъдат следващите", казва посланикът на САЩ Томас-Грийнфийлд. Германия направи сходни коментари: „Суверенното равенство и териториалната цялост на всеки от нас ще бъдат оставени на милостта на нашите съседи“.  

Украйна призова членовете на асамблеята да приемат резолюцията, а Москва заговори за „опасна поляризация" в ООН.

Постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя  призова страните да гласуват против резолюцията, като я нарече "политизиран и открито провокативен документ“ и заклейми нейните вносители като "безскрупулни западни изнудвачи“. Той изрази съжалението си, че вотът не е бил таен, както настояваше Русия. Небензя повтори твърденията на Москва, че референдумите са валидни и заяви, че "населението на тези области не иска да се върне в Украйна“. Постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя. Снимка: EPA/JUSTIN LANE Постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя. Снимка: EPA/JUSTIN LANE

Китай предупреди срещу формирането на блокове и нова Студена война и призова за мирни преговори. В края на септември Съветът за сигурност на ООН не прие резолюция, подобна на сега приетата, поради несъгласието на Русия. Там резолюциите имат обвързващо действие съгласно международното право. Постоянните членове Русия, Китай, САЩ, Франция и Великобритания обаче могат да блокират всяко решение с правото си на вето.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:08 | 13.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

17
rate up comment 6 rate down comment 0
baybay11
преди 1 година
Ако някой от *** ''защитници'' в този форум се разпознае в материала от тубата, нека знае, че българите не сме прости хора и че номерата на държавата му, която е вражеска за България, няма да минат. Нека знае и че българите ще изкупим ВСИЧКИ руски имоти на територията на България и че с гадното им паразитно поведение спрямо ЕС , България и НАТО, е приключено.Ще ползвате българските блага, а ще хулите България, а... Не сте намерили църква, в която да се прекръстите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 4 rate down comment 0
baybay11
преди 1 година
https://***.youtube.com/watch?v=YCiZ4KMmrl4 Зарплат беларусских чиновников не хватает на недвижимость в Болгарии, но они вс равно ее покупают Същото беше положението и с руснаците в България- русия им плаща, за да ругаят и псуват ЕС И БЪЛГАРИЯ, а те са си купили апартаменти тук, бяха се окопали и ако нацистът в кремъл не им беше заповядал да ги продават, нямаше да можем да се освободим от присъствието им. Та ето кой в България ругае ЕС, НАТО и самата БЪЛГАРИЯ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 9
Tikva007
преди 1 година
До: zelka007: и към твой #7 - писането на нелепи съчинения със скорострелност на Гейтлинг говори или за патологична интелектуална недостатъчност, или за машинно генериран трафик. Половинта от историята на Никарагуа е минала в гражданска война, а мирът там е сравнително отскоро и без гаранции. Но и в Европа, първата война след половин век мир я разпалиха едни хора, за да си боцнат една сериозна военна база в Косово, нали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 6
Tikva007
преди 1 година
До: zelka007: иначе щях да питам, дали можеш да броиш до толкоз, колкото са резолюциите на ООН срещу Израел заради окупираните от него територии и какви са последствията от тях за поведението на Израел? Забележи: РЕЗОЛЮЦИИ на СС на ООН. Виждаш ли разлика?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 7
Tikva007
преди 1 година
До: zelka007: Братовчеде, във вашата зеленчукова градина да не би да ви третират със специални, почистващи паметта и съвестта препарати? Според теб, Асад е разсипал държавата си и е разклатил целия регион? Нямаш спомен за Мюсюлмански братя, Ислямска държава и Арабската пролет и какво се случи преди Сирия в Мароко, Алжир, Египет и Либия? И каква е разликата между Египет, където Ал Сиси реагира като Асад и Либия, където Западът съхрани държавата?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 8 rate down comment 1
zelka007
преди 1 година
До: 0pk ... А в Беларус , един дето се е сраснал с президентският стол , за да не му избяга пръстенът и жезъла на властта , вече съжалява че е разтворил широко бузките в поза "Г" . Нечестивият го владее с ядрено гориво , с нефт , с природен газ , с електрическата мрежа , с търговията , разхожда се в държавата с танкове и самальоти , както в Сибир . Докарал е съществуването и държавата си до една пъпна връв . Освен соарета в Сочи и военни учения какво друго смислено произвеждат ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 1
khao
преди 1 година
До: конан да, да точно така е... с русия е докато има възможност да ви *** и да ви извива ръцете за отстъпки! :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 2
zelka007
преди 1 година
До: 0pk ... В Северна Корея Ким Дебелият Ун , наследственият сатрап , единственото което произвежда са допотопни ракети и артилерийски снаряди . Тия са в родовообщинният строй като общество и технологии , правят мащабни военни учения с най-мирната държава в света . Не завод за ваксини или преработка на храна , не поточни линии за сглобяване на каквото и да е полезно нещо , а военни учения и оръжия ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 2
baybay11
преди 1 година
Германия и 13 съюзници от НАТО, включително България, обявиха създаването на Европейска система за ПВО.Министрите на отбраната от 14-те държави подписаха декларация за намерение за т.нар. Европейска инициатива за въздушен щит. Тя предвижда страните да участват в общото придобиване на системи за ПВО от типа "Ароу 3" и "Пейтриът". БТА Руски ядрен холокост ни обещава русия, а;0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 3
zelka007
преди 1 година
До: 0pk ... В Сирия един роден със сребърна лъжичка в устата , само и само да не изпусне кокалчето разсипа държавата и разклати целият регион ... И там най-мирната държава прави военна база , не завод за ваксини , не рафинерия ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още