IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Масираните ракетни удари в Украйна задълбочават международната изолация на Русия

В страната се завръщат критиките към частичната мобилизация, обявена от Владимир Путин

08:20 | 14.10.22 г. 12
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Масираните ракетни удари в Украйна в последните три дни задълбочават световната изолация на Русия. След тях Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) се превърна в  първата световна институция, която признава Русия за терористична държава. Ден по-рано ООН прие резолюция, в която с голямо мнозинство (143 държави) се осъждат фалшивите референдуми в окупираните украински територии и последвалото анексиране от страна на Русия.

Срещу резолюцията гласуваха само пет държави - Русия, Северна Корея, Никарагуа, Сирия и Беларус.

В същото време НАТО се активизира и обеща още по-голяма военна подкрепа, а първите доставки на система за противовъздушна отбрана от Германия (IRIS - T) вече са факт.

След дебати ПАСЕ призова членовете на Съвета на Европа да признаят настоящия режим на Русия за терористичен. Институцията отбелязва още, че такава агресия от постоянен член на ООН поставя предизвикателства пред света.

В същото време Институтът за изучаване на войната (ISW) съобщава за опити Русия да представи Украйна като терористична държава - има съобщения, че Федералната служба за сигурност (ФСБ) е арестувала украински граждани, организиращи терористични удари в Москва, Свердловск и Брянска област. Информацията за арестите не може да бъде проверена, коментират анализаторите и допълват, че е възможно тя да създава медийна среда, с която да бъдат обяснени масивните удари по критична инфраструктура на територията на Украйна, както и отговор на усилията на Киев да накара света да признае режима на Русия за терористичен.

Украинският президент Володимир Зеленски участва в заседанието на ПАСЕ и коментира, че тя няма бюджет и не може да отпусне нито военна, нито финансова помощ, но може да окаже дипломатически натиск срещу Русия, да създаде "система за международна справедливост" и механизъм за компенсиране на щети от военни действия. Дипломацията не може да бъде избирателна - когато нещо ни е изгодно, да говорим за него, а когато не - да си мълчим, коментира още той и призна, че "старият" начин на водене на дипломация с Русия в момента не работи.

Ако Украйна загуби войната, целият свят ще загуби своето свободно демократично бъдеще, заяви украинският държавен глава и призова за подкрепа - политическа и дипломатическа, от представителите на ПАСЕ.

В четвъртък (13 октомври) се проведе и среща във формата "Рамщайн" - министрите на отбраната от НАТО, на която Украйна получи обещания за интегрирана система за противовъздушна отбрана, включително и осем системи NASAMS, нови оръжия и устройства за неутрализиране на дронове.

Френският президент Еманюел Макрон излезе с изявление, че Франция няма да отговори с ядрен удар, ако Русия използва тактическо ядрено оръжие на територията на Украйна, но добави и ключовото, че с конвенционални оръжия ще се опита да предотврати това.

По време на срещата на НАТО беше договорена още и цялостна модернизация на украинската армия в следващите 10 години. Това също ще бъде от съществено значение за баланса на силите в региона, когато приключат военните действия в Украйна.

Украйна има своя система за ПВО, но тя не е достатъчна за такъв голям враг като Русия, призна Зеленски по време на дискусия с членовете на ПАСЕ. Той коментира, че за два дни Русия е изстреляла 133 крилати ракети срещу Украйна, от които около половината са били свалени от украинските военни. В масираните атаки са използвани още и много дронове, десетки от които също са били унищожени, преди да достигнат целите си. По данни на властите в Украйна Русия е купила между 300 и 1000 дрона от Иран.

Енергийното оръжие на Путин

Рукият президент Владимир Путин не се отказва да използва своето енергийно оръжие отново. На среща с турския президент Реджеп Тайип Ердоган той предложи създаването на газов хъб на територията на Турция - чрез "Турски поток", през който да бъдат пренасочени доставките на газ за Европа, които вече няма как да преминат през "Северен поток 1".

"Това ще бъде не просто площадка за доставки, но и за определяне на цената, защото това е много важен въпрос - ценообразуването", коментира Путин, според стенограмата от разговора, публикувана на сайта на Кремъл. На тази платформа ще можем спокойно да регулираме цената - на нормално пазарно равнище, без всякакви политически украски, казва руският президент.

Припомняме, че през септември стана ясно, че турската Botas е помолила "Газпром" да приеме отлагане на плащанията за природен газ именно заради непоносимо високите цени на суровината. Другата уловка на Путин е, че за да бъдат осъществени тези планове, е нужно "желание от страна на европейските страни". Или с други думи, Анкара трябва да помисли как да накара ЕС отново да поиска руския природен газ.

Критиките към мобилизацията, обявена от Путин, се завръщат

В Русия критичните настроения към Владимир Путин се завръщат, след като стана ясно, че петима мобилизирани от Челябинск са загинали в Украйна. Това се случва само три седмици, след като руският президент обяви частична мобилизация. Военни кореспонденти критикуват случващото се, коментирайки слабата подготовка на мобилизираните и липсата на добра екипировка. Има съобщения, че роднини са открили десетки ранени свои близки в Болгородска област, попаднали под артилерийски огън край Сватово, както и че много мобилизирани се предават на украинските власти.

От ISW коментират, че не могат да потвърдят информацията, но изтъкват, че военните кореспонденти бяха сред първите, които подкрепиха обявената частична мобилизация на Владимир Путин. Видеа в социалните мрежи също частично потвърждават информацията.

В края на септември множество руснаци напуснаха страната, за да не бъдат мобилизирани. Имаше много данни за грешки при изпращане на повиквателни (на хора със заболявания) и други бюрократични спънки. Последните коментари, че мъжете се изпращат без никаква подготовка на фронта и слабо оборудвани, вероятно ще увеличи натиска срещу руските власти. Липсата на дисциплина и мотивация сред военните се очаква да забави офанзивата на Москва в някои зони на фронта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:20 | 14.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Войната в Украйна виж още

Коментари

12
rate up comment 0 rate down comment 0
Alex Silver
преди 1 година
Изолация, кайш? А #КОЙ гръмна газопроводите? Путин сам ли ги е гръмнал? Щото точно около мястото на експлозиите са се навъртали група вирикански кораби, притежаващи всичко необходимо за такъв терористичен акт. Изолация на Русия, демек. Пък тя нека си пушка с ракетите по бившите свои съграждани. Войната в Укрия е гражданска война и натото няма работа там.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 0 rate down comment 1
potentielle_energie
преди 1 година
Трудно е човек да разбере ,че след перфокартите е изчислителния център с assembly language.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 3
mikimaus
преди 1 година
Ushanka , Fulda Multicontrol Erdogan oshte si ia prai na sustata inflacia.Nenam kolko rezani kalashnika ste sbrali u zapaden Berlin.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
8
rate up comment 5 rate down comment 2
khao
преди 1 година
До: Zlato хахахаха, ставаш вече много смешен с тия нефелни опорки... бил го изчислил един, на кво го е изислил, на руска ***? :D:D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 2
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
Нашие тупие тpoля Злото и некакой там друг так и поняли нови апорки, а карат го на старри. Таварищи, на инструктаж в пасольство бе били? Какие глупасти гаварите, смеят ви се и гарги!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 11
Zlato
преди 1 година
До: potentielle_energie ... Съгласен. В момента за някои стоки вече е към 60-70%. В Турция даже ще ни се стори ниска. Как го беше изчислил един - 2 трилиона БВП на Германия зависи от 22 милиарда внос на газ от Русия :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 11
potentielle_energie
преди 1 година
До: ZlatoСрещу стоките непроизведени от 150 млрд. руски газ догодина остават едни хартишки в повече и иде още инфляция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 5
Nuclear man
преди 1 година
Тази срамна държава руzия, просто трябва да се закрие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 9
Zlato
преди 1 година
До: potentielle_energie ... Точно. Там (на TTF) търговийката се върти около едни напечатани кубици. В реалната икономика нещата се движат от физиката и химията :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още