IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В паническото отстъпление руснаците се надяват на чудодейни оръжия и мобилизацията

Руският плацдарм на десния бряг на Днепър е в опасност, а армията на Путин няма нищо – включително и стратегия

13:23 | 05.10.22 г. 30
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Украински полицаи инспектиран зарязан руски танк край Купянск. Снимка: ЕРА
Украински полицаи инспектиран зарязан руски танк край Купянск. Снимка: ЕРА

Ако следвате в социалните мрежи проруския пропагандист Юрий Подоляка, ще разберете, че дори Бог е изоставил руската армия. В понеделник вечерта украински превъзхождащи сили се намират точно пред стратегически важното село Дудчани, което руснаците държат. „В тази наистина трудна ситуация Бог застана на наша страна" и се погрижи дъждът, който беше приземил руските военновъздушни сили, внезапно да спре, след което изтребителите и артилерията унищожиха врага, пише коментаторът в Telegram.

Но само ден по-късно, въпреки загубите, не може да се говори за неуспех за украинците: руснаците са напуснали Дудчани почти без бой. По поречието на Днепър (Днипро, както го наричат украинците), киевските войски напредват с няколко десетки километри в рамките на няколко дни - срещу вражески части, които западните експерти причисляваха към елита в началото на войната.

След като украинците превзеха и Давидов бряг - град, разположен на стратегическо място на река Инхулез, за който от месеци се водят ожесточени боеве, хиляди от около 25 000 руски войници на десния бряг на Днепър са заплашени от обкръжаване.

Плацдармът, който все още държат, не само е намалял с една трета, но и е разделен на две поради разрушените речни преходи. Добре укрепените им позиции източно от областната столица Херсон са в обсега на вражеската артилерия. Самият град и важният мост над Днепър отново бяха подложени на обстрел във вторник.

Последователна стратегия на украинските военни

Докато проруските блогъри и военното ръководство в Москва все още се чудят откъде украинците вземат резерви за контранастъплението си, може да се заключи, че успехите са резултат от последователна стратегия: Още през лятото Киев не скри, че тя се състои в унищожаване на логистичните вериги на противника във вътрешността на страната и в същото време поддържане на висок военен натиск на фронта.

Същият подход е в основата на контраофанзивата на изток. През уикенда падна стратегически важният град Лиман, който се смята за входна врата към Донбас. Междувременно е освободена почти цялата Харковска област, от която руснаците се изтеглят почти без бой.

Опитът им да изградят нова отбранителна линия по протежение на река Оскил също вече се е провалил. Вместо това украинците настъпват бързо в Луганска област, която Москва, както и Херсон, смята за своя територия след „анексирането" на четири украински територии през миналата седмица. 

Сега руският президент Владимир Путин трябва да наблюдава как неговите войници се оттеглят, понякога хаотично, под натиска на украинската армия. От началото на септември Киев си е върнал повече от 12 000 квадратни километра.

Вместо да ги впечатли със заплашителните си ядрени реторики и частичната мобилизация на въоръжените сили, Путин насърчи украинците да действат още по-решително.

В резултат на анексирането украинският президент Володимир Зеленски вече изключва всякакви мирни преговори с руския президент. Във вторник в Украйна бяха подписани документите, с които са забранени преговорите с Путин. Декретът е предшестван от решение на Съвета за сигурност и отбрана. Зеленски обяви тази стъпка още миналия петък.

Лошо настроение на фронта

Забележително е, че докладите от фронта от руската страна са явно по-откровени от сдържаните доклади на украинските медии, които почти не излизат извън ежедневните бюлетини на генералния щаб. 

Със сигурност не става дума за обективност и много неща са идеализирани. Пропагандистът Подоляка например представя отстъплението в Херсон като скъсяване на фронта срещу предполагаемото украинско превъзходство, ръководено от САЩ, и публикува видеоклипове с танкове и „чудесни оръжия“, които вече са на път към фронта. Обща за всички проруски пропагандисти е надеждата, че новите резервисти ще обърнат хода на събитията в рамките на няколко седмици.

Последна актуализация: 13:23 | 05.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

30
rate up comment 2 rate down comment 0
DarkPriest
преди 1 година
До: khaoСветовната федерация по лека атлетика е забранила участието в състезания по бягане на всички руски военнослужещи, защото подобни резултати няма как да бъдат постигнати без употреба на допинг. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 1 rate down comment 0
baybay11
преди 1 година
До: Бит кой H '''...Хер Путин няма да бъде съден по НК на РФ...'' E, ще бъде съден от МС на ООН в Хага или от военен международен трибунал. Идеята ми беше, че дори в руския НК си има излючително тежко наказание за извършителството на престъплението геноцид. Иначе- благодаря за правилната идентификация на предходният ми ник;0 Шило в торба не стои- професионалната ми деформация винаги излиза наяве;0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 1 rate down comment 0
Бит кой H
преди 1 година
До: baybay11 Здравей "Юрист". Хер Путин няма да бъде съден по НК на РФ. В съдът в Хага работят цивилизовани европейци и на почит е международното право. Смъртна присъда там, мисля не е опция. Такава може да получи от някой отчаян баща, изгубил синовете си на фронта в Украйна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 5 rate down comment 0
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
До: Zlato Tpoль тупой, не знаеш что гавариш! У нас уже нет боеприпаси, нет вооружение и техника, нет офицери, нет доставки на храна и оборудване, нет боекомплекти за нови салдати. Ничто не знаеш, сутуация за нами проста отчайваща, армия доморализованая, всих бегут как зайци по лесу! Какие глупасти на нашему джудже павтаряеш, как мьi не начинали и сейчас будем начинать??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 3 rate down comment 0
baybay11
преди 1 година
членов этой группы, -(в ред. Федерального закона от 08.12.2003 N 162-ФЗ)(см. текст в предыдущей редакции)наказываются лишением свободы на срок от двенадцати до двадцати лет с ограничением свободы на срок до двух лет, либо пожизненным лишением свободы, либо смертной казнью.(в ред. Федеральных законов от 21.07.2004 N 73-ФЗ, от 27.12.2009 N 377-ФЗ)(см. текст в предыдущей редакции)http://***.consultant.ru/document/cons_doc_LAW_10699/b21e235ab7f2ffdb9921d73f1d1828628780cf10/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 4 rate down comment 0
baybay11
преди 1 година
"Уголовный кодекс Российской Федерации" от 13.06.1996 N 63-ФЗ (ред. от 24.09.2022)УК РФ Статья 357. ГеноцидДействия, направленные на полное или частичное уничтожение национальной, этнической, расовой или религиозной группы как таковой путем убийства членов этой группы, причинения тяжкого вреда их здоровью, насильственного воспрепятствования деторождению, принудительной передачи детей, насильственного переселения либо иного создания жизненных условий, рассчитанных на физическое уничтожение члено
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 4 rate down comment 0
baybay11
преди 1 година
До: Zlato УК РФ "Уголовный кодекс Российской Федерации" от 13.06.1996 N 63-ФЗ (ред. от 24.09.2022) Статья 353. Планирование, подготовка, развязывание или ведение агрессивной войны 1. Планирование, подготовка или развязывание агрессивной войны -наказываются лишением свободы на срок от семи до пятнадцати лет.2. Ведение агрессивной войны -наказывается лишением свободы на срок от десяти до двадцати лет.http://***.consultant.ru/document/cons_doc_LAW_10699/76d05ec44f1dfdc1272245049c8da8bb66dd9 ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 6 rate down comment 0
baybay11
преди 1 година
До: Zlato Хм- пут00лер наруши руския НК- т.е. УКРФ и започна агресивна война; даде заповед за извършване на геноцид и военни престъпления- т.е. ПРЕДИ да наруши конституцията на русия, наруши руския наказателен кодекс и сам се конституира като лице, извършило престъпления срещу мира и човечеството, в качеството си на руски президент и руски главнокомандващ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 4 rate down comment 0
khao
преди 1 година
До: svm23 не бе мухльоо, чета руската преса и получавам доклади от късия... там пише че украинците отстъпват с пълна газ, а вие мачката!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 5 rate down comment 0
khao
преди 1 година
До: Zlato руснаците унищожавали всичко... това новина ли трябва да е :):) хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още