IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украинската армия продължава да напредва към Херсон 

Междувременно Украйна забрани преговорите с Владимир Путин, САЩ ще предоставят допълнителна помощ на Киев

06:53 | 05.10.22 г. 13
Автор - снимка
Създател
Снимка: ЕРА
Снимка: ЕРА

Сраженията в анексираните от Русия украински територии продължават. В направлението към Херсон руските войски все повече се отбраняват и вероятно частично отстъпват. Въпреки че президентът на Русия Владимир Путин е подложен на натиск заради евентуални нови загуби, Кремъл отхвърля обвиненията, че иска да изпробва или използва ядрени оръжия. 222-рият ден от войната накратко.

Киев регистрира успехи в Херсонска област 

Украинската армия съобщава за освобождаването на още села от руските войски в Южна Украйна. Ръководителят на канцеларията на президента Андрий Ермак пише в информационната служба Telegram за пет места, които са били отвоювани. В социалните мрежи се разпространиха видеоклипове от отдавна оспорваното село Давидов бряг и селата Велика Олександривка и Старосиля на река Инхулез. Освен това се твърди, че украински части са навлезли в Дудчани до река Днепър.

Руският националист Игор Гиркин също съобщава за отстъплението в Telegram: Важното селище Давидов бряг, за което се водят ожесточени боеве в продължение на два месеца, както и „редица други по-големи села в района са оставени. Отстъплението продължава“. 

Кореспондентът на Ройтерс Феликс Лайт написа в Twitter, че руският военен блог „Рибар" съобщава за „общо отстъпление" на руските войски в Северен Херсон. Руснаците - очевидно страхувайки се от обкръжение - се оттеглят от позициите, които са държали от март. В Telegram канала на „Рибар“ се говори за "прегрупиране" и решение за изтегляне на контингента руски сили „на нова отбранителна линия". До момента няма официално потвърждение от руска страна.

Кремъл не се занимава с „ядрена реторика"

„В момента Украйна диктува темпото", заяви на брифинг пред журналисти в Лондон представител на западните кръгове за сигурност. Някои руски части са подложени на такъв натиск, че са принудени да се изтеглят - отчасти против волята на руското ръководство. Що се отнася до евентуалното използване на ядрено оръжие, западният служител заяви, че не вижда признаци, че Москва подготвя подобна стъпка.

По-рано видеозапис на руски товарен влак предизвика спекулации. Наред с други неща, медиите изказват предположения, че превозните средства, транспортирани във влака, може да принадлежат на отдел, отговарящ за поддръжката на руския ядрен арсенал. Няма доказателства за това.

Кремъл отхвърля и съобщенията за планиран ядрен опит на границата на Русия с Украйна. „Западните медии, западните политици и държавни глави в момента практикуват ядрена реторика", заяви говорителят на руския президентски офис Дмитрий Песков в Москва. „Не искаме да участваме в това“. 

Лондон: Русия изостава с оборудването и обучението

Британските военни експерти виждат проблеми в руската армия - според тях Москва вече не е в състояние да осигури достатъчно оборудване и военно обучение за голям брой новобранци. Индикация за това е, че цикълът на призоваване за тази година ще започне с месец по-късно от обичайното, се казва в ежедневния кратък доклад на британското министерство на отбраната за войната в Украйна.

Ежегодното призоваване на около 120 000 наборни войници в Русия е различно от наскоро взетото решение за частична мобилизация на резервисти. Според официални данни президентът на Русия Владимир Путин иска да призове около 300 000 резервисти, които да задържат окупираните територии след пораженията на руската армия в Украйна. Поради това той нареди частична мобилизация, която предизвиква паника сред много руснаци - хиляди продължават да напускат страната.

Опасения от военна служба: 200 000 руснаци заминаха за Казахстан

Съседният на Русия Казахстан например съобщи, че след частичната мобилизация преди почти две седмици в страната вече са влезли повече от 200 000 руски граждани. От 21 септември насам обаче 147 000 руснаци са напуснали бившата съветска република, съобщи министърът на вътрешните работи Марат Ахметжанов, цитиран от държавната агенция „Казинформ“. Министърът не коментира причините за това.

Шойгу: Повече от 200 000 руснаци се отзоваха

От друга страна, Москва представя частичната мобилизация като успех: Според министъра на отбраната Сергей Шойгу повече от 200 000 души вече са били призовани. 
Мобилизацията на руски запасняци продължава. Снимка:  EPA/ARKADY BUDNITSKY Мобилизацията на руски запасняци продължава. Снимка: EPA/ARKADY BUDNITSKY
„Обучението се провежда на 80 тренировъчни площадки и в 6 тренировъчни центъра", заяви той в Москва, цитиран от своето министерство. Шойгу заяви, че съответните служби са получили инструкции да осигурят на новобранците необходимото облекло и оборудване и да ги инструктират. Според разказа на Шойгу са се явили много доброволци. Той не посочи цифри. Никой не трябва да бъде отхвърлен, „ако няма сериозни причини за това“. 

Зеленски забранява разговори с Владимир Путин

Междувременно Украйна забрани преговорите с Путин - както вече обяви в петък. Указ за това на украинския президент Володимир Зеленски е публикуван на неговия уебсайт. Ходът беше предшестван от решение на Съвета за сигурност и отбрана. През първите седмици на войната между Украйна и Русия се водеха разговори главно на ниво преговарящи. След нарастващите успехи на украинската армия Киев на практика изключва възможността за преговори преди пълното изтегляне на руските войски от украинска територия.

САЩ обещават допълнителна военна помощ

Междувременно САЩ обещаха на Украйна допълнителна военна помощ в размер на 625 млн. долара (638 млн. евро). Според Белия дом президентът на САЩ Джо Байдън е съобщил на украинския държавен глава Володимир Зеленски в телефонен разговор, че САЩ ще доставят, наред с другото, повече ракетни системи HIMARS, артилерийски системи, боеприпаси и бронирани превозни средства. Байдън уверява Зеленски в трайната си подкрепа за Украйна, за да може страната да се защити от „руската агресия". САЩ ще помагат толкова дълго, колкото е необходимо. Президентът също така подчерта, че САЩ „никога няма да признаят предполагаемата анексия на украинска територия от страна на Русия".

Услугата за стрийминг на видео Twitch е глобена в Русия

За разпространение на предполагаема невярна информация за войната в Украйна руските съдебни власти глобиха услугата за видео стрийминг Twitch. Съдът в Москва определи размера на глобата на 4 млн. рубли - равностойността на около 69 400 евро, както съобщи държавната информационна агенция ТАСС. По-конкретно става дума за интервю със съветника в украинската президентска канцелария Олексий Арестович, за когото се твърди, че е направил подвеждащи изявления относно въздушните удари по Одеска област в Южна Украйна. От Twitch бе поискано да изтрие видеото.

Кралица на красотата в Крим е под натиск – пяла е украинска песен 

За това, че са изпели популярна украинска песен в Крим, две жени от анексирания от Русия черноморски полуостров са осъдени за дискредитиране на руската армия. Олга Валеева, която печели конкурс за красота през 2022 г., трябва да плати глоба в размер на 40 000 рубли, което според полицията се равнява на 680 евро, а нейна приятелка е осъдена на десет дни затвор. Двете са изпели патриотичната песен „Червена калина" на балкона. Видеоклип с пеещите жени беше публикуван в интернет през септември като история в Instagram, която след 24 часа отново бе изтрита. Според Министерството на вътрешните работи песента е „бойният химн на екстремистка организация".

Общото събрание на ООН ще обсъди руската анексия в Украйна

Следващия понеделник Общото събрание на ООН ще проведе извънредна сесия, на която ще бъде обсъдено анексирането на части от Източна Украйна от страна на Русия в нарушение на международното право. Това се казва в писмо, изпратено от най-големия орган на ООН до 193-те държави членки във вторник. Според дипломати обсъжданията, които започват в понеделник в 22:00 ч. българско време, ще включват гласуване на резолюция, осъждаща действията на Москва.

В петък Русия наложи вето на подобна проекторезолюция в Съвета за сигурност на ООН - най-мощния орган с 15 членове. Китай, Индия, Бразилия и Габон се въздържаха. Очаква се голямо мнозинство да гласува в подкрепа на осъждането.

Ръководителят на украинската централна банка подава оставка

Украйна, която и преди войната изпитваше хроничен недостиг на средства, спешно се нуждае от финансова помощ от Запада. В Киев обаче ръководителят на централната банка Кирил Шевченко изненадващо подаде оставката си. Той посочва „здравословни причини". Според съобщения в медиите конфликтът между Министерството на финансите и централната банка напоследък се е изострил. Шевченко се е изказал в полза на икономиите заради хроничния бюджетен дефицит.

Банкерът е настоявал, че поради опасността от хиперинфлация не бива да се предоставя допълнително финансиране чрез паричната преса. В настоящия проектобюджет за 2023 г. голяма част от бюджета трябва да бъде финансирана със заеми, някои от които взети в чужбина.

Какви ще са важните събития в сряда?

Украинските войски продължават настъплението си в източната и южната част на страната, за да освободят градове и села от руската окупация. В същото време се очаква кремълският лидер Путин да завърши анексирането на окупираните части на Херсонска, Запорожка, Луганска и Донецка област. Той все още трябва да подпише законите, приети от Държавната дума и Съвета на федерацията, за интегрирането на регионите в руската територия. След това, според Кремъл, те официално ще бъдат под закрилата на ядрената сила.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:01 | 05.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

13
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 1 година
Браво на Украйна! Империята на късия диктатор ще бъде унищожена!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 1 година
До: 0pk хахаха, как да не му се вижда края... до нова година ще си тръгне всичкото рашибозук от добра воля ... :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 0 rate down comment 2
0pk
преди 1 година
До: zelka007 Украинците бая време спаха, че чак успяха да преспят и руснаците. Добре че ОТАН удари едно рамо, да могат укрите да си подигнат самочуствието. Конфликта ескалира все повече, задействат се все повече сили и средства и не му се вижда края. Чичката с белите мустаци може да не си го чувал скоро, но съм сигурен че той ще се включи в кютека, когато реши че е настанало време да реши малко спорни гранични въпроси с Юкраина :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 4
svm23
преди 1 година
До: zelka007ne znaeh che indvash ot 'fronta' i che si chast ot 'ukrainskata armia'... smeshko
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 0
zelka007
преди 1 година
До: svm23 ... Рашибозука си изтегля подводниците и караблите дислоцирани досега в Крим , в тяхната част на залива ... :))) ... Що така ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 0
zelka007
преди 1 година
До: 0pk ... Според теб , украинците са спали и не са укрепили границата си ?! Беларассийският мушморок не му се чува пискливото гласче от няколко месеца ... :))) ... Виде какво се случва с рашибозука и реши , че мълчанието е добра опция ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 2
0pk
преди 1 година
Да напредват укрите докато могат, че opките събират нови орди и ходят слухове че се канят да влязат от север, понеже са обрали всички перални и микровълнови печки в южна украйна. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 4
svm23
преди 1 година
До: baybay11taka li kazaha po novinite... ne che me interesuva. kak edna durjava kojato pritejava nad 70% ot vsichki izvestni resursi i suotvetno e napilno nezavisima ot nikoi (po tazi linia) - a mnogo drugi zavisiat ot neja... shte i nalagash 'sankcii'....smeshno
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 8
svm23
преди 1 година
kak stana taka che edna smeshna ukraina 'se bori' s rusia. i to realno samo v mediinoto prostranstvo - masata shre kaje: 'vidjah po televiziata' 'kazaha go po novinite'...no inache ot aneksa prez 2014 - krim do sega s vsichki aneksi - rusnatsite si napraviha zaliv v cherno more...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 2
baybay11
преди 1 година
На Общото събрание на ООН ще бъде обсъдено и искането на група държави русия да бъде изключена от ВСИЧКИ международни организации, в които членува, а ако това е затрудена процедура- да бъде замразено членството й в тях. Да видим дали това предложение ще събере мнозинство/ аз мисля, че точно това ще се случи/ и в какво положение ще се озове руския агресор след това;0 Санкциите на ЕС, сащ и т.н., ще им се видят песен на рашистите;0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още