IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В паническото отстъпление руснаците се надяват на чудодейни оръжия и мобилизацията

Руският плацдарм на десния бряг на Днепър е в опасност, а армията на Путин няма нищо – включително и стратегия

13:23 | 05.10.22 г. 30
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Украински полицаи инспектиран зарязан руски танк край Купянск. Снимка: ЕРА
Украински полицаи инспектиран зарязан руски танк край Купянск. Снимка: ЕРА

Но това не променя лошото настроение. Един военен кореспондент например казва, че ще потопи читателите си в депресия. „В близко бъдеще няма да има никакви добри новини - нито в Херсон, нито в Луганск. Нямаме сили да задържим големите територии, които сме освободили“. 

Репортерът на Държавната телевизия Евгений Поддубний пише за „критична“ ситуация на фронтовете. „А тя само се усложнява“. 

Мобилизацията и дилемата в Москва 

Министърът на отбраната на Русия заяви, че 200 000 души са постъпили в армията в рамките на мобилизацията, започнала миналия месец, в момент, в който бързата контраофанзива на украинските сили в окупираните от Русия територии надхвърля възможностите на Москва да изпрати подкрепления.

Предположението, че Русия вече е отметнала зад гърба си две трети от пътя към целта, която министърът Сергей Шойгу обяви миналия месец, последва критики към процеса на мобилизация - включително от страна на руския президент Владимир Путин. Но това повдига и въпроса дали изтощената руска армия ще може да се справи с огромния брой новобранци и да ги използва ефективно. Призовки получават и мъже от вече анексираните региони. Снимка: ЕРА Призовки получават и мъже от вече анексираните региони. Снимка: ЕРА

Според западни военни анализатори Москва е изправена пред дилема. Тя би могла да придвижи зле подготвени войници към фронтовата линия, за да се опита да спре загубите на територия - с вероятно малък ефект върху динамиката на войната. Или може да изчака до следващата година и да изпрати по-добре обучени и екипирани войски, които потенциално биха могли да окажат влияние на бойното поле. Но дотогава украинските сили биха могли да си осигурят нови значителни териториални успехи.

„Това няма да помогне на руснаците, поне не тази зима, а те може и да загубят позиции преди това", казва пред The Wall Street Journal Лорънс Фридман, почетен професор по военни науки в Kings College London.

Секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Олексий Данилов заяви пред същата медия, че до момента Русия е мобилизирала 200 000 души. „Някои от тях вече са на фронта, други са пленени, а трети са убити", каза той.

„Мобилизираните хора вече се изпращат на фронта, преди да бъдат екипирани", казва той.

Хенри Бойд, научен сътрудник в International Institute for Strategic Studies в Лондон, пояснява, че прибързаното вкарване на слабо мотивирани, обучени и екипирани сили в бой „е най-лошият от всички възможни варианти".

В коментарите, публикувани от руското министерство на отбраната, Шойгу заяви, че новобранците ще бъдат обучавани на 80 полигона и в шест тренировъчни центъра. Министерството на отбраната също така публикува видеоклипове, показващи как мобилизираните войници пристигат в контролираните от Русия райони на Луганск, за да се включат в борбата, и са посрещнати от ликуващи местни жители, които призовават мъжете да „освободят" региона и да осигурят безопасността им.

На пръв поглед 300 хил. нови войници могат да окажат съществено влияние върху войната в Украйна. Според западните оценки Русия е изпратила 150 хил. войници в Украйна в началото на войната и десетки хиляди войници като подкрепление оттогава насам.

По оценки на САЩ до 80 хил. души от окупантите са били убити, ранени или пленени - макар че в това число вероятно влизат и неруски военни групи, като марионетните милиции от Източна Украйна и частни военни компании. Шойгу заяви миналия месец, че близо 6000 руски войници са били убити.

Въпреки че данни от украински и руски профили в социалните медии показват, че някои новобранци са били придвижени към фронтовата линия, не е ясно в какъв мащаб се случва това и дали се прави систематично. Високопоставен военен представител на САЩ заяви в понеделник, че новомобилизираните сили не са се придвижвали масово в Украйна.

Частичната мобилизация, на която Путин дълго време се е противопоставял, предполага, че ad hoc усилията за увеличаване на бойните сили, търсейки доброволци и набирайки в затворите, достигат своя предел, казва Дара Масико, старши изследовател в Rand Corp. Според нея едно от възможните краткосрочни приложения на новобранците би било да се включат в небойни мисии, като например обслужване на контролно-пропускателни пунктове, за да се даде възможност на по-опитните войници да се придвижат към фронта. Но в същото време пояснява, че някои данни сочат, че новите военнослужещи се преместват във формации, които вече са изчерпали голяма част от военните си. „Реалността подсказва, че те вкарват тези хора директно в тези разбити части, където те няма да имат добавена стойност и няма да допринесат за бойните способности", каза тя.

Бърза мобилизация и в окупираните територии 

В публични коментари в понеделник британското отбранително разузнаване заяви, че "необичайно бързото признаване на проблемите от страна на Путин подчертава дисфункцията на мобилизацията през първата седмица", като заяви, че местните служители вероятно не са наясно с обхвата и правната обосновка на кампанията.

„Докато призованите резервисти продължават да се събират в палаткови временни лагери, руските официални лица вероятно изпитват затруднения при осигуряването на обучението и при намирането на офицери, които да ръководят новите части", се казва в доклада.

Тъй като мобилизацията досега е довела само до приток на подкрепления за Украйна, лоялни на Киев служители твърдят, че установените от Москва власти са започнали тайно призоваване на местни жители в окупираните от Русия райони, тъй като се стремят да укрепят защитата срещу настъпващите украински сили.

„В града е започнала пълномащабна мобилизация", заяви в понеделник Иван Фьодоров, украински кмет в изгнание на Мелитопол в Запорожка област. „Целта е 3000 доброволци да бъдат готови до 10 октомври". Фьодоров заяви, че жителите, които отказват да се бият, трябва да предложат хора, които да заемат мястото им, макар че не представи доказателства в подкрепа на това твърдение.

Шойгу също така заяви, че редовната годишна военна повинност в Русия ще бъде намалена със 7500 души до 120 000 и ще бъде отложена с един месец до ноември. „Късното начало на цикъла е индикация за нарастващ натиск върху способността на Русия да обучи и оборудва голям брой нови наборни служители", заявиха от британското отбранително разузнаване във вторник.

Проблеми и с логистиката на фронта

Дори ако в репортажите се раждат нови „герои", които са си проправили път от лиманския чувал (т.нар. чувал - оперативно обкръжение, при което са прекъснати всички пътища за доставки и отстъпление, бел. ред.), например, техните истории са мрачни: например руски боец с псевдонима „Човекоядец" разказва, че настроението в неговото подразделение е добро. След това преглъща за кратко и добавя, че само седем от 23-те му другари са оцелели. Във видеоклип член на 222-ри пехотен батальон в Луганск разказва, че 193 души са се измъкнали живи от обсадния пръстен - значително по-малко от половината.

Тъй като не са били снабдявани и са на фронта от февруари, те са зарязали оръжията си и са се върнали при семействата си. Сега ще им бъдат наложени наказания за дезертьорство.

Батальонът вероятно не е изолиран случай; положението със снабдяването на фронта е лошо – почти навсякъде. На руснаците напоследък им липсва всичко - войски, оборудване и най-вече мотивация, което може да обясни и движението на полетите (извозващи хиляди млади руснаци с еднопосочен билет извън родината им). Продължават обученията на призованите резервисти. Снимка: ЕРА Продължават обученията на призованите резервисти. Снимка: ЕРА

Но преди всичко, както се опасяват патриотите и се надяват украинците, претовареното военно ръководство няма какво да предложи в стратегически план.

„Очевидно генералният щаб е свикнал с факта, че армията напредва бавно, но уверено", пише „ядосаният журналист" в Telegram. Налице е голямо недоумение.

От друга страна, внимателно се избягва въпросът дали инвазията, водена с напълно нереалистични политически и военни цели, се е провалила. Само допълнителното пушечно месо няма да компенсира основните му концептуални слабости.

По материали на Handelsblatt, WSJ и Ройтерс

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:23 | 05.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

30
rate up comment 2 rate down comment 0
DarkPriest
преди 1 година
До: khaoСветовната федерация по лека атлетика е забранила участието в състезания по бягане на всички руски военнослужещи, защото подобни резултати няма как да бъдат постигнати без употреба на допинг. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 1 rate down comment 0
baybay11
преди 1 година
До: Бит кой H '''...Хер Путин няма да бъде съден по НК на РФ...'' E, ще бъде съден от МС на ООН в Хага или от военен международен трибунал. Идеята ми беше, че дори в руския НК си има излючително тежко наказание за извършителството на престъплението геноцид. Иначе- благодаря за правилната идентификация на предходният ми ник;0 Шило в торба не стои- професионалната ми деформация винаги излиза наяве;0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 1 rate down comment 0
Бит кой H
преди 1 година
До: baybay11 Здравей "Юрист". Хер Путин няма да бъде съден по НК на РФ. В съдът в Хага работят цивилизовани европейци и на почит е международното право. Смъртна присъда там, мисля не е опция. Такава може да получи от някой отчаян баща, изгубил синовете си на фронта в Украйна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 5 rate down comment 0
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
До: Zlato Tpoль тупой, не знаеш что гавариш! У нас уже нет боеприпаси, нет вооружение и техника, нет офицери, нет доставки на храна и оборудване, нет боекомплекти за нови салдати. Ничто не знаеш, сутуация за нами проста отчайваща, армия доморализованая, всих бегут как зайци по лесу! Какие глупасти на нашему джудже павтаряеш, как мьi не начинали и сейчас будем начинать??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 3 rate down comment 0
baybay11
преди 1 година
членов этой группы, -(в ред. Федерального закона от 08.12.2003 N 162-ФЗ)(см. текст в предыдущей редакции)наказываются лишением свободы на срок от двенадцати до двадцати лет с ограничением свободы на срок до двух лет, либо пожизненным лишением свободы, либо смертной казнью.(в ред. Федеральных законов от 21.07.2004 N 73-ФЗ, от 27.12.2009 N 377-ФЗ)(см. текст в предыдущей редакции)http://***.consultant.ru/document/cons_doc_LAW_10699/b21e235ab7f2ffdb9921d73f1d1828628780cf10/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 4 rate down comment 0
baybay11
преди 1 година
"Уголовный кодекс Российской Федерации" от 13.06.1996 N 63-ФЗ (ред. от 24.09.2022)УК РФ Статья 357. ГеноцидДействия, направленные на полное или частичное уничтожение национальной, этнической, расовой или религиозной группы как таковой путем убийства членов этой группы, причинения тяжкого вреда их здоровью, насильственного воспрепятствования деторождению, принудительной передачи детей, насильственного переселения либо иного создания жизненных условий, рассчитанных на физическое уничтожение члено
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 4 rate down comment 0
baybay11
преди 1 година
До: Zlato УК РФ "Уголовный кодекс Российской Федерации" от 13.06.1996 N 63-ФЗ (ред. от 24.09.2022) Статья 353. Планирование, подготовка, развязывание или ведение агрессивной войны 1. Планирование, подготовка или развязывание агрессивной войны -наказываются лишением свободы на срок от семи до пятнадцати лет.2. Ведение агрессивной войны -наказывается лишением свободы на срок от десяти до двадцати лет.http://***.consultant.ru/document/cons_doc_LAW_10699/76d05ec44f1dfdc1272245049c8da8bb66dd9 ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 6 rate down comment 0
baybay11
преди 1 година
До: Zlato Хм- пут00лер наруши руския НК- т.е. УКРФ и започна агресивна война; даде заповед за извършване на геноцид и военни престъпления- т.е. ПРЕДИ да наруши конституцията на русия, наруши руския наказателен кодекс и сам се конституира като лице, извършило престъпления срещу мира и човечеството, в качеството си на руски президент и руски главнокомандващ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 4 rate down comment 0
khao
преди 1 година
До: svm23 не бе мухльоо, чета руската преса и получавам доклади от късия... там пише че украинците отстъпват с пълна газ, а вие мачката!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 5 rate down comment 0
khao
преди 1 година
До: Zlato руснаците унищожавали всичко... това новина ли трябва да е :):) хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още