IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В паническото отстъпление руснаците се надяват на чудодейни оръжия и мобилизацията

Руският плацдарм на десния бряг на Днепър е в опасност, а армията на Путин няма нищо – включително и стратегия

13:23 | 05.10.22 г. 30
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Украински полицаи инспектиран зарязан руски танк край Купянск. Снимка: ЕРА
Украински полицаи инспектиран зарязан руски танк край Купянск. Снимка: ЕРА

Но това не променя лошото настроение. Един военен кореспондент например казва, че ще потопи читателите си в депресия. „В близко бъдеще няма да има никакви добри новини - нито в Херсон, нито в Луганск. Нямаме сили да задържим големите територии, които сме освободили“. 

Репортерът на Държавната телевизия Евгений Поддубний пише за „критична“ ситуация на фронтовете. „А тя само се усложнява“. 

Мобилизацията и дилемата в Москва 

Министърът на отбраната на Русия заяви, че 200 000 души са постъпили в армията в рамките на мобилизацията, започнала миналия месец, в момент, в който бързата контраофанзива на украинските сили в окупираните от Русия територии надхвърля възможностите на Москва да изпрати подкрепления.

Предположението, че Русия вече е отметнала зад гърба си две трети от пътя към целта, която министърът Сергей Шойгу обяви миналия месец, последва критики към процеса на мобилизация - включително от страна на руския президент Владимир Путин. Но това повдига и въпроса дали изтощената руска армия ще може да се справи с огромния брой новобранци и да ги използва ефективно. Призовки получават и мъже от вече анексираните региони. Снимка: ЕРА Призовки получават и мъже от вече анексираните региони. Снимка: ЕРА

Според западни военни анализатори Москва е изправена пред дилема. Тя би могла да придвижи зле подготвени войници към фронтовата линия, за да се опита да спре загубите на територия - с вероятно малък ефект върху динамиката на войната. Или може да изчака до следващата година и да изпрати по-добре обучени и екипирани войски, които потенциално биха могли да окажат влияние на бойното поле. Но дотогава украинските сили биха могли да си осигурят нови значителни териториални успехи.

„Това няма да помогне на руснаците, поне не тази зима, а те може и да загубят позиции преди това", казва пред The Wall Street Journal Лорънс Фридман, почетен професор по военни науки в Kings College London.

Секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Олексий Данилов заяви пред същата медия, че до момента Русия е мобилизирала 200 000 души. „Някои от тях вече са на фронта, други са пленени, а трети са убити", каза той.

„Мобилизираните хора вече се изпращат на фронта, преди да бъдат екипирани", казва той.

Хенри Бойд, научен сътрудник в International Institute for Strategic Studies в Лондон, пояснява, че прибързаното вкарване на слабо мотивирани, обучени и екипирани сили в бой „е най-лошият от всички възможни варианти".

В коментарите, публикувани от руското министерство на отбраната, Шойгу заяви, че новобранците ще бъдат обучавани на 80 полигона и в шест тренировъчни центъра. Министерството на отбраната също така публикува видеоклипове, показващи как мобилизираните войници пристигат в контролираните от Русия райони на Луганск, за да се включат в борбата, и са посрещнати от ликуващи местни жители, които призовават мъжете да „освободят" региона и да осигурят безопасността им.

На пръв поглед 300 хил. нови войници могат да окажат съществено влияние върху войната в Украйна. Според западните оценки Русия е изпратила 150 хил. войници в Украйна в началото на войната и десетки хиляди войници като подкрепление оттогава насам.

По оценки на САЩ до 80 хил. души от окупантите са били убити, ранени или пленени - макар че в това число вероятно влизат и неруски военни групи, като марионетните милиции от Източна Украйна и частни военни компании. Шойгу заяви миналия месец, че близо 6000 руски войници са били убити.

Въпреки че данни от украински и руски профили в социалните медии показват, че някои новобранци са били придвижени към фронтовата линия, не е ясно в какъв мащаб се случва това и дали се прави систематично. Високопоставен военен представител на САЩ заяви в понеделник, че новомобилизираните сили не са се придвижвали масово в Украйна.

Частичната мобилизация, на която Путин дълго време се е противопоставял, предполага, че ad hoc усилията за увеличаване на бойните сили, търсейки доброволци и набирайки в затворите, достигат своя предел, казва Дара Масико, старши изследовател в Rand Corp. Според нея едно от възможните краткосрочни приложения на новобранците би било да се включат в небойни мисии, като например обслужване на контролно-пропускателни пунктове, за да се даде възможност на по-опитните войници да се придвижат към фронта. Но в същото време пояснява, че някои данни сочат, че новите военнослужещи се преместват във формации, които вече са изчерпали голяма част от военните си. „Реалността подсказва, че те вкарват тези хора директно в тези разбити части, където те няма да имат добавена стойност и няма да допринесат за бойните способности", каза тя.

Бърза мобилизация и в окупираните територии 

В публични коментари в понеделник британското отбранително разузнаване заяви, че "необичайно бързото признаване на проблемите от страна на Путин подчертава дисфункцията на мобилизацията през първата седмица", като заяви, че местните служители вероятно не са наясно с обхвата и правната обосновка на кампанията.

„Докато призованите резервисти продължават да се събират в палаткови временни лагери, руските официални лица вероятно изпитват затруднения при осигуряването на обучението и при намирането на офицери, които да ръководят новите части", се казва в доклада.

Тъй като мобилизацията досега е довела само до приток на подкрепления за Украйна, лоялни на Киев служители твърдят, че установените от Москва власти са започнали тайно призоваване на местни жители в окупираните от Русия райони, тъй като се стремят да укрепят защитата срещу настъпващите украински сили.

„В града е започнала пълномащабна мобилизация", заяви в понеделник Иван Фьодоров, украински кмет в изгнание на Мелитопол в Запорожка област. „Целта е 3000 доброволци да бъдат готови до 10 октомври". Фьодоров заяви, че жителите, които отказват да се бият, трябва да предложат хора, които да заемат мястото им, макар че не представи доказателства в подкрепа на това твърдение.

Шойгу също така заяви, че редовната годишна военна повинност в Русия ще бъде намалена със 7500 души до 120 000 и ще бъде отложена с един месец до ноември. „Късното начало на цикъла е индикация за нарастващ натиск върху способността на Русия да обучи и оборудва голям брой нови наборни служители", заявиха от британското отбранително разузнаване във вторник.

Проблеми и с логистиката на фронта

Дори ако в репортажите се раждат нови „герои", които са си проправили път от лиманския чувал (т.нар. чувал - оперативно обкръжение, при което са прекъснати всички пътища за доставки и отстъпление, бел. ред.), например, техните истории са мрачни: например руски боец с псевдонима „Човекоядец" разказва, че настроението в неговото подразделение е добро. След това преглъща за кратко и добавя, че само седем от 23-те му другари са оцелели. Във видеоклип член на 222-ри пехотен батальон в Луганск разказва, че 193 души са се измъкнали живи от обсадния пръстен - значително по-малко от половината.

Тъй като не са били снабдявани и са на фронта от февруари, те са зарязали оръжията си и са се върнали при семействата си. Сега ще им бъдат наложени наказания за дезертьорство.

Батальонът вероятно не е изолиран случай; положението със снабдяването на фронта е лошо – почти навсякъде. На руснаците напоследък им липсва всичко - войски, оборудване и най-вече мотивация, което може да обясни и движението на полетите (извозващи хиляди млади руснаци с еднопосочен билет извън родината им). Продължават обученията на призованите резервисти. Снимка: ЕРА Продължават обученията на призованите резервисти. Снимка: ЕРА

Но преди всичко, както се опасяват патриотите и се надяват украинците, претовареното военно ръководство няма какво да предложи в стратегически план.

„Очевидно генералният щаб е свикнал с факта, че армията напредва бавно, но уверено", пише „ядосаният журналист" в Telegram. Налице е голямо недоумение.

От друга страна, внимателно се избягва въпросът дали инвазията, водена с напълно нереалистични политически и военни цели, се е провалила. Само допълнителното пушечно месо няма да компенсира основните му концептуални слабости.

По материали на Handelsblatt, WSJ и Ройтерс

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:23 | 05.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

10
rate up comment 4 rate down comment 6
svm23
преди 1 година
До: baybay11znam che e trudno za 'vsichki vas' (masite) - tova e samo igra / teatur. i ne mi tsitirai gluposti, ruskia go nenavizdam.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 5
baybay11
преди 1 година
До: svm23 Разбра ли сега, другарю рашист- кои са ИМПЕРАТИВНИТЕ норми на международното право и какво е тяхното точно съдържание, не го казва твоята русия, те не се дефинират от русия, а по съвсем друг начин, един от източниците им е УСТАВА НА ООН;0 А сега си седни и започни да учиш юридическата дисциплина '' Международно публично право'', на родния ти руски език;0 Ако ти трябват линкове към лекциите или учебниците на руски език, веднага ще ти ги пратя- нищо, че съм само български адвокат;0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 5
baybay11
преди 1 година
До: svm23 ''международного права, устанавливаемые и обеспечиваемые ими самими.И м п е р а т и в н ы е нормы, или как их еще называют, нормы jus cogens, это нормы, от которых субъекты международного права не могут отступать даже по взаимному соглашению. Если международный договор противоречит императивным нормам международного права, то он юридически ничтожен.''https://eulaw.edu.ru/publikatsii/stati-po-pravu-evropejskogo-soyuza/mezhdunarodnoe-pravo-lebedinets-i-n/ Някои четем руските ЛЕКЦИИ;0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 6
baybay11
преди 1 година
До: svm23 ''... невмешательства во внутренние дела государств; добросовестного выполнения международных обязательств; суверенного равенства государств; сотрудничества; равенства и самоопределения народов и наций; уважения прав и основных свобод человека; защиты окружающей среды; ответственности.Основным элементом системы, строительным материалом, являются н о р м ы международного права, которые представляют собой правила поведения субъектов международног ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 6
baybay11
преди 1 година
До: svm23 ''Ядром системы международного права являются основные п р и н -ц и п ы, представляющие собой основополагающие нормы международного права, нормы jus cogens, носящие универсальный характер и обладающие высшей юридической силой. К ним относятся: запрещения применения силы и угрозы силой; мирного разрешения споров; нерушимости государственных границ; территориальной целостности государств; всеобщего и полного разоружения; уважения государственного суверенитета;
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 8
baybay11
преди 1 година
До: svm23 и дори в руската трактовка за импертивните принципи на международното право, която се изучава в РУСКИТЕ юридически факултети- стр.4/31 ''...Императивные нормы являются нормами высшего юридического порядка, они устанавливают юридически обязательные правила и пределы поведения субъектов. Сами субъекты не могут по своему усмотрению изменять объем и содержание прав и обязанностей, предусмотренных императивными нормами.'' https://law.spbu.ru/Libraries/658c3dac-a394-496d-9576-256a8348d7e6.s
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 7
baybay11
преди 1 година
До: svm23 За всички рашистки поддръжници трябва да станат ясни два факта;1. ''международните принципи'', които иска да въведе нацистка русия като ''нов руски световен ред'', а именно '' Правото на силата е над силата на правото'', ''Бий/ убивай, за да те уважават'' и ''Колкото по-голяма е държавната ти територия, толкова повече имаш право за завладяваш чуждите държави'', вече претърпя тотален край. ДРУГИ са императивните международноправни принципи- това се казва и от ООН,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 19
svm23
преди 1 година
kvi mobilizirani be. voina se vodi ot nebeto, ne po zemja.ako imashe istinska voina - ukraina shteshe otdavna e ploshtadka sa jito i kartofi... a tazi 'voina' za kojato govorite sushtestvuva samo v mediite.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 32 rate down comment 9
baybay11
преди 1 година
Относно моГилизираните- президентът на Украйна им предложи- предайте се, ще получавате храна и безопасно място за спане, и НИКОЙ в русия няма да научи, че сте се предали, а не сте пленени. Е- ако бяха го послушали, сега доста от руските моГилизирани щяха да са живи. Разликата в мотивацията между защитаващите се украинци и рашисткият агресор, е повече от ясна- украинците се бият за свободата и децата си, а рашистите- за пут000лер.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 25
0pk
преди 1 година
Тия досега без нишо и без стратегия до къде стигнаха, смятай сега ако си измислят някаква стратегия къв ли рев ще настане. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още