IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И Лондон обеща на Киев ракети за противовъздушна отбрана

Русия бе почти напълно изолирана в ООН, Украйна съобщи за нови руски удари, а Берлин отхвърли предложението на Путин за „Северен поток 2“ 

06:57 | 13.10.22 г. 10
Автор - снимка
Създател
Министърът на отбраната на Украйна Олексий Резников в началото на срещата на контактната група по отбраната на Украйна в рамките на Съвета на министрите на отбраната на НАТО в централата на Алианса в Брюксел. Снимка: EPA/STEPHANIE LECOCQ
Министърът на отбраната на Украйна Олексий Резников в началото на срещата на контактната група по отбраната на Украйна в рамките на Съвета на министрите на отбраната на НАТО в централата на Алианса в Брюксел. Снимка: EPA/STEPHANIE LECOCQ

Руската армия атакува поредните граждански обекти в Украйна. Западните съюзници уверяват Киев, че ще получи повече системи за противовъздушна отбрана - и то възможно най-бързо. Междувременно друг теч от тръбопровод предизвиква вълнение. А предложението за доставка на газ от страна на лидера на Кремъл Путин не среща голямо одобрение в Германия. 230-ият ден от войната накратко.

Украйна съобщава за руски ракетни атаки

Украинският генерален щаб регистрира нови руски ракетни и въздушни нападения срещу жилищни сгради и обекти от гражданската инфраструктура. Във вечерния доклад за ситуацията от Киев се говори за три ракетни атаки и четири случая на обстрел от самолети. Десет пъти са използвани множество ракетни установки. Повечето от десетте поразени цели са в районите на фронтовата линия в Запорожие и Николаев в южната част на страната. Освен това руската армия продължава да използва произведени в Иран бойни дронове, десет от които са свалени. Данните на украинските военни не могат да бъдат независимо проверени.

Според Киев на фронта в Донбас в Източна Украйна руските войски са продължили да атакуват град Бахмут през деня. Те обаче са били отблъснати, се казва в съобщението. Kyiv Post съобщи в Twitter, че украинската армия е освободила още пет града в Херсонска област. За тази цел медията публикува снимка, на която се твърди, че се виждат войници в Червоне. 
 

НАТО: Русия е изразходвала много от точните си боеприпаси

Според информация от средите на НАТО руската армия вече не може да разчита на огромни количества прецизно управляеми боеприпаси при атаките си, тъй като значителна част от тях са били изразходвани междувременно. Заради западните санкции руската промишленост вече не може да произвежда всички видове боеприпаси и оръжейни системи, казва вътрешен източник. Във вторник британското разузнаване направи подобни коментари. „Знаем, а и руските командири по време на войната знаят, че оборудването и боеприпасите им свършват", заяви директорът на GCHQ – британската агенция за разузнаване, сигурност и киберсигурност Джереми Флеминг. Руският президент Владимир Путин прави грешни изчисления и стратегически грешки, пояснява той. 

Киев трябва да получи повече системи за противовъздушна отбрана възможно най-скоро

Но Русия продължава да атакува Украйна. Предвид продължаващите въздушни нападения съюзниците на страната искат да осигурят колкото се може по-скоро повече системи за защита. Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин заяви след срещата на 30-те страни от НАТО с около 20 други партньори в Контактната група за Украйна, че страните ще „направят всичко по силите си". В този контекст Остин похвали Германия за доставката на първата модерна система за противовъздушна отбрана. Въпреки това Федералната република, както и САЩ, все още не е произвела повечето от обещаните оръжия.

Федералният министър на отбраната Кристине Ламбрехт потвърди в Брюксел, че Германия е доставила първата система за противовъздушна отбрана IRIS-T SLM на Украйна. През следващата година ще бъдат въведени още три такива системи, с които Бундесверът все още не разполага. 

„Правим всичко възможно това да се случи възможно най-бързо", каза Ламбрехт. Производството на такива „изключително сложни и съвременни системи" като IRIS-T SLM обаче е скъпо. „В това отношение аз съм зависима от индустрията да произвежда малко по-бързо", каза тя, като се позова на производителя Diehl Defense. 

НАТО няма данни за предстоящо влизане във война от страна на Беларус

Страните от НАТО обаче не са особено притеснени от разполагането на беларуски войски на границата с Украйна. Понастоящем няма индикации, че Беларус иска да участва активно в руската агресивна война, заяви представител на военния съюз. Като възможна причина той посочва заплахата от санкции от страна на Запада. Позовавайки се на беларуския управник Александър Лукашенко, той заяви: „Не мисля, че трябва да се съмняваме, че Лукашенко разбира, че цялата сила на санкциите, наложени на Русия, ще бъде приложена и срещу Беларус, ако беларуските въоръжени сили проведат същия вид операции срещу Украйна“. 

Неотдавна Лукашенко обяви създаването на съвместна регионална военна единица на въоръжените сили на страната му с руската армия. Засега обаче страната с десет милиона жители не участва активно в агресивната война. Според Запада обаче Беларус служи на Русия като зона за разполагане и изтегляне.

Русия остава още по-изолирана в ООН 

С историческо мнозинство световната общност осъди руските анексии в Украйна, които са в нарушение на международното право, и ги обяви за недействителни. В Ню Йорк 143 от 193-те членове на Общото събрание на ООН гласуваха в подкрепа на резолюция в този смисъл, като едва 5 държави гласуваха против, а 35 се въздържаха. Само Беларус, Северна Корея, Никарагуа и Сирия гласуваха заедно с Русия, предават световните агенции. 

Доставките на петрол по тръбопровода „Дружба“ не са прекъснати

Страни като Германия също все още са зависими - в по-малка степен - от енергийните доставки от Русия. Така че поредният теч от тръбопровод се случва в неподходящ момент. Но след като бе съобщено за повреда на един от двата тръбопровода "Дружба" между Русия и Германия, бе дадено разрешение за работа. Според германското правителство доставките на петрол не са прекъснати. „Двете рафинерии в Швед и Лойна в момента продължават да получават суров петрол по тръбопровода "Дружба 1" през Полша. Тези доставки не са били прекъсвани", обясни Федералното министерство на икономиката. По този начин сигурността на доставките в Германия е „понастоящем гарантирана". Според първоначалната информация от полските власти „се предполага, че е имало непреднамерена повреда, а не саботаж".

Германското правителство отхвърли предложението на Путин за „Северен поток 2“

Лидерът на Кремъл Путин направи на Германия съмнително предложение с оглед на течовете по газопроводите „Северен поток" 1 и 2 в Балтийско море, които най-вероятно са били причинени от саботаж: доставките на газ били възможни по все още действащата част на газопровода "Северен поток" 2. „Просто трябва да завъртите крана", каза Путин по време на участието си в Руската енергийна седмица в Москва. Вероятно тръбата не е била толкова повредена, че да не може да се използва повече, казва той.

Въпреки това германското правителство отново даде да се разбере, че за него доставките на газ по „Северен поток 2" са изключени. Запитана дали правителството е изключило „Северен поток 2" от плановете си, заместник-говорителката на правителството Кристиане Хофман отговори: „Да. Независимо от възможния саботаж на двата тръбопровода, трябва да се разбере, че Русия вече не е надежден доставчик на енергия“, каза Хофман. Тя изтъкна, че и преди повредата по "Северен поток 1" вече не е протичал газ. 

Лондон ще предостави на Украйна ракети за противовъздушна отбрана

Великобритания ще предостави на Украйна ракети за противовъздушна отбрана, които могат да свалят крилати ракети, заяви британският министър на отбраната Бен Уолъс по време на срещата на НАТО в Брюксел, цитиран от Ройтерс.

Уолъс обясни, че става дума за усъвършенстваните ракети "въздух-въздух" със среден обсег AMRAAM. Те са съвместими с противовъздушната система NASAMS, с която САЩ обещаха да снабдят Киев. През идните седмици Украйна ще получи стотици ракети за противовъздушна отбрана и от други типове, наред с още дронове и с още 18 гаубици. „Последните произволни руски удари срещу цивилни райони в Украйна налагат предоставянето на допълнителна подкрепа на хората, които искат да защитят страната си", допълни британският министър.

В сряда и американският му колега Лойд Остин заяви, че очаква през зимата Украйна да направи всичко по силите си, за да си отвоюва загубените територии. „И ние ще направим всичко възможно, за да се уверим, че украинците разполагат със средствата, които са им нужни, за да действат ефективно", каза той на пресконференция в Брюксел.

Какво ще е важно в четвъртък? 

След разговорите в Русия ръководителят на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси се очаква в Киев. Той възнамерява да говори там за опасната ситуация в Запорожската атомна електроцентрала в Южна Украйна, която е окупирана от руската армия. Под впечатлението от последните руски атаки срещу Украйна министрите на отбраната на НАТО ще обсъдят в Брюксел разширяването на въздушната отбрана в Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:08 | 13.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

10
rate up comment 3 rate down comment 2
Zlato
преди 1 година
До: zelka007Украйна ще бъде превърната в гранична бразда между запада и изтока. За тази цел ще бъде използвана всякаква "селскостопанска техника" с цел дълбоко разораване. Дали ще е за последно. Историята ще покаже :)))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 1
zelka007
преди 1 година
До: Zlato ... "Руснаците ще бомбят Украйна докато постигнат целите си" ... я малко ни поосветли за целта , че вече седми месец я променят и намалят ... Има ли окончателен вариант ?! Щото аз мисля , че са от злоба , че не могат да докопат повече санитарен фаянс и съдомиялни , гледат да бишкат къщята дето има ... Те виж , напъват за бидетата в Бахмут , ама там не си ги дават хората ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 7
Zlato
преди 1 година
До: 0pkНе че се изолира, ами някак иска хем вълкът сит, хем и агнето цяло. Проблемът е, че и руснаци и китайци я знаят тая поговорка, но и как приключват нещата. Поредния момент в историята, за който някой ще пише, че бил преломен. Руснаците ще бомбят Украйна докато постигнат целите си. Това на НАТО му е пределно ясно. То и затова подкрепата се изчерпва с по някоя и друга ракетна система :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 5
0pk
преди 1 година
Все още не ми е много ясно, какво постига запАдът, като се самоизолирва от Русия и подкрепя натокраинците с по няколко ракети в надеждата Путин да си счупи зъбите. Не се ли хвърли в пълномащабна война с Русия, в крайна сметка ще подвие опашка и ще се превърне в един деиндустриализиран придатък на развиващите се икономики. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 2
khao
преди 1 година
До: Zlato и що ирански е в кавички, баш ирански си е ? .... а що бомбите вече превзетите от вас градове, ще остане загадка за мен... не е ли редно да започвате с Полша, тия ги приключихте!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 9
Zlato
преди 1 година
Днес за началото на деня в Киев организирали сутрешна физ зарядка. Който надбяга "ирански" дрон печели батерийка от 1,5 волта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 8
Zlato
преди 1 година
До: khaoЧетем бе. Нещо обаче новините от Украйна все по рядко достигат до България. Май било свързано с липсата на интернет. Нещо ток нямали :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 4
khao
преди 1 година
До: Zlato абе чети маааа, още не са освободили киев, немат достатъчно бременни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 10
Zlato
преди 1 година
До: zelka007Забавляваш се, а :))) Украинците обсадиха ли Крим вече или още си играят на войници покрай Бахмут?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 5
zelka007
преди 1 година
Брях този Бахмут , опря им се на втората най-могъща армия , има няма половин година го атакуват ... Що се пънат , бременните украинки и тийнейджъри ще ги запукат откъм гърбат след някоя и друга седмица ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още