IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борел в необичайно остра критика към дипломатите на ЕС: Работите бавно! 

Аз трябва да съм най-информираният човек в света, защото имам всички вас, каза остро главният дипломат на ЕС

10:57 | 13.10.22 г. 18
Автор - снимка
Създател
Снимка: Valeria Mongelli/Bloomberg
Снимка: Valeria Mongelli/Bloomberg

При толкова много кризи, с които се сблъсква Европейският съюз, делегациите му трябва да бъдат денонощно нащрек. А главният дипломат на ЕС Жозеп Борел разкритикува дипломатите, че често докладват на Брюксел „твърде бавно".

Обръщайки се към постоянните представители на ЕС, събрали се за годишната си среща в Брюксел, Борел предупреди по необичайно директен начин, че докладите от дипломатическите мисии на ЕС по света понякога идват твърде късно. „Необходимо е да се реагира на събитията на място“, каза той. 

„Искам да докладвате бързо и в реално време какво се случва във вашите страни. Искам да бъда информиран от вас. Не и от пресата", каза Борел необичайно откровено, цитиран от Euroactiv. 

„Трябва да реагирате 24 часа в денонощието - ако нещо се случи, информирайте незабавно - не искам да чета във вестниците какво се е случило някъде, без нашата делегация да каже нещо", каза той.

„Обяснете бързо какво се случва, веднага, дори ако не разполагате с цялата информация през първите няколко часа. Покажете, че сте там“, призова той дипломатите си.

Правейки сравнение с по-бързия темп на работа в националните външни министерства, Борел каза на пратениците, че „трябва да бъде най-добре информираният човек в света, защото разполагам с всички вас в света".

Той допълни, че ЕС не успя да предвиди, че Русия ще атакува Украйна, и е трябвало да разчита на предупреждения от САЩ, по-специално на телефонно обаждане от американския държавен секретар Антъни Блинкен два дни преди инвазията. „Трябва да призная, че тук, в Брюксел, американците ни казваха, че „ще атакуват, ще атакуват", а ние не бяхме много склонни да повярваме в това“. 

Наблюдатели отдавна посочват проблема, свързан със структурата на дипломатическата служба на ЕС.

Службата за външна дейност на ЕС (ЕСВД), създадена преди повече от десетилетие като външнополитическо звено на ЕС и понастоящем ръководена от Борел, е първата дипломатическа служба, която не е създадена от национална държава.

„Дръжте се така, както бихте се държали, ако бяхте посолство - изпратете телеграма, факс или имейл, бързо, моля", добави Борел. „Трябва да действаме по-бързо и да поемаме рискове", каза още той на пратениците на ЕС.

Коментирайки и решенията, взети след нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари, Борел заяви, че дипломатическата служба на ЕС трябва да бъде „готова да прояви смелост". 

„Разрушаваме табуто за войната в Украйна и използваме Европейския инструмент за мир, за да купим оръжия, което в началото се смяташе за невъзможно. И манртата „Никога досега не сме правили това" не е рецепта. Може би трябва да започнете да правите неща, които никога не сте правили в миналото. Ако се колебаем, ще съжаляваме“, каза още испанецът. 

В изказването си, което бе възприето като прикрита критика на начина, по който работи Европейската комисия, Борел заяви, че ЕС все още е склонен да „работи на парче".

„Всяка област на политиката продължава да има своя собствена логика и ритъм, независимо дали става въпрос за климата, търговията или каквото и да било друго", предупреди той. „Трябва да бъдем по-активни и по-реактивни; трябва да направим връзка между всички тези проблеми“. 

Коментарите на дипломата на ЕС са изказани в момент на нарастващи критики за липсата на комуникация между Брюксел и дипломатическите мисии на ЕС по света.

През последните месеци няколко дипломати от делегации на ЕС заявиха пред EURACTIV, че те също са разочаровани от начина, по който централата в Брюксел обработва докладите им, като често не взема под внимание експертния опит на страните.

„Стана обичайно, че когато някоя регионална служба работи по стратегия на ЕС, тя невинаги взема изцяло под внимание въпросите, които сме предоставили", заяви един от дипломатите на ЕС пред EURACTIV.

Дипломатическата служба на ЕС в момента преразглежда възможностите си за маневриране на световната сцена, особено след инвазията на Русия в Украйна.

Борел сякаш се занимава директно с това несъответствие. От една страна, той се позовава на нарастващото положително възприемане на ЕС, който е все по-способен да влияе върху международните норми в своя полза. Същевременно обаче той заяви, че ЕС все повече се конкурира в глобален план с други региони на света.

„Вярвам, че останалата част от света все по-малко желае да следва нашия модел на експлоатация (...) по културни, исторически и икономически причини - той вече не се приема", каза той. „Подценяваме ролята на емоциите и продължаващата привлекателност на политиката на идентичността", каза още Борел. „Трябва да се вслушваме повече; трябва да се вслушваме много повече в другата страна, в останалия свят", добави той.

В този смисъл според Борел ЕС губи „битката на наративите" от Русия и Китай, които задействаха тролове, за да разширят своите послания по света. „Това е битка, която не печелим, защото не се борим достатъчно", подчерта той, критикувайки дипломатите от ЕС, че не ретуитват неговите публикации в блогове или туитове. „Все още съм изненадан, че в някои делегации, изглежда, не обръщат достатъчно внимание на нашата комуникация и не туитват и ретуитват съобщенията, които изпращаме от центъра. Трябва да сте мрежа, която повтаря, предава, настоява“. 

И въпреки че Борел никога да не се е сдържал в критиките си към считаните от него недостатъци на външната политика на ЕС, е необичайно високопоставен европейски служител да отправи подобна критика към собствените си служители, отчита Ройтерс. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:57 | 13.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

18
rate up comment 1 rate down comment 2
Tikva007
преди 1 година
До: zelka007: Знам, знам. Вие сте по приключването. Особено дежурните участници в подобни форуми. Едни и същи сте десетина разбирачи из няколко сайта, които позволяват коментари под статиите. Нали това работите - да печелите информационната война. Със сигурност няма да те надприказвам - имаш повече хъс и повече опит. Приключвайте, а аз ще гледам какво ще построите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 2 rate down comment 0
zelka007
преди 1 година
До: Tikva007 ... И какво и е на политиката на ЕС ?! Нищо особено не се случва , тук-таме попоскъпнаха некои неща ... Ще оберат част от сланината . Нема да зареждаме рассийски газ , гръмнаха си тръбите ... :))) ... Спираме да купуваме и петрол от Нова година , без нас де , ние сме специален случай ... Нали такива като вас искаха да ни направят 16-та республика , та във ваша чест още две годинки ще точим ... Колкото и да ривете приключва , и турецки пАток приключва м/у другото , следи новините !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 1 rate down comment 0
zelka007
преди 1 година
До: Tikva007 ... Ти не коментираш нищо европейско а храчиш ... Минал си и си заминал като европеец ... Жак Делор и Нечестивият занулен детеубиец никога не са кроели планове заедно , щото щото когато Жак Делор е проектирал бъдещето на ЕС , кагебейчето е задиряло вариететните актриси в ГДР ... Ба'хти префърцунените многознайковци сте в *** ... Ваксинираните антиваксъре ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 0 rate down comment 1
Tikva007
преди 1 година
Няма нищо по-точно като индикатор дали една политика е правилна или не от икономическите резултати! Икономиката на Европа в момента е в криза и прогнозите са лоши. Това е гаранция, че хората, които са ангажирани с провеждането на политики в Европа, яко са оплескали нещата и не стават за тази работа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 0 rate down comment 1
Tikva007
преди 1 година
До: Tikva007: Остава въпросът: кой има полза? Войната в Украйна е между Русия и САЩ. Европа взе страна още по време на преврата в Киев и се записа като политически съюзник на САЩ и точно от там идват бедите й. ЕС е замислен и реализиран като икономически съюз за свободно движение на хора, стоки и капитали и смисълът му е да създава икономически просперитет. ЕК е изкуствен политически орган, инсталиран от САЩ да провежда изгодна за САЩ политика. Това е край на европейската икономика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 0 rate down comment 1
Tikva007
преди 1 година
До: Tikva007: А това благополучие и благоденствие се състоя след 1993 г., когато Европа и Русия работеха заедно, Жак Делор и Путин крояха планове за общо икономическо пространство от Лисабон до Владивосток. Взаимната изгода от икономическите връзки доведе Европа и Русия до сближаване и взаимен просперитет. А превратът в Киев тури точка на този процес. Аз лично виждам в момента огромни проблеми в Европа, които могат да я унищожат като икономика и от това нито Русия нито Китай имат полза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 0 rate down comment 0
Tikva007
преди 1 година
Ами точно в това е и разликата между мен и теб - аз следя и коментирам какво се случва в Европа, защото съм европеец. Ти си евтин зарзават от американската опитна ГМО зеленчукова градина, обработвана с холивудски и медийни пестициди и торове. Затова и не подбираш, а пишеш измишльотини наред под всяка тема с набор от профански клишета и със задължителна отправка - нищетата на Русия. Пропускаш обаче една подробност - благополучието и благоденствието в ЕС се случи доста преди Урсула и Борел.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 0
zelka007
преди 1 година
До: Tikva007 ... Що ти ги знаеш поименно + секретарите им ?! Затова ли се по-си-раш под всеки материал за ЕС ... :))) ... от 1993 досега , еврото вече е втората най-търгувана валута , а тогава не съществуваше !! 340млн европейци я използват всеки ден . Дори и tikva-та може да обърне рублите в евро . А 440млн европейци могат да пътуват , работят , пенсионира , учат , лекуват където поискат в ЕС . А крадците на съдомиялни си стоят в коптора и се напиват с боряшник ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 0
Tikva007
преди 1 година
До: zelka007: И още колко х8 Ф16-ки трябва да поръчаме и платим, за да получим поне една?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 1
Tikva007
преди 1 година
До: zelka007: Ние отдавна сме свидетели - 1993 г. Маастрихт, 2009 г. Лисабон. Вече 30 години консолидация и като резултат - Урсула и Жозеп Борел започват ударна консолидация. Ти знаеш ли кои са европейските институции, които ще се консолидират? Като изключим двамата споменати, знаеш ли името на поне още един комисар и ресора му, без да търсиш в Уикипедия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още