IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жозеп Борел отхвърли идеята за пълна забрана на влизането на руснаци в ЕС

ЕС ще обсъди забраната на туристически визи за руски туристи на среща на външните министри в Прага по-късно този месец

17:05 | 22.08.22 г. 3
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел се обяви срещу предложението от някои страни членки, граничещи с Русия, да се забрани влизането на граждани на страната в съюза, докато външните министри се готвят да обсъдят спирането на туристическите визи следващата седмица, съобщава Bloomberg.

“Да забраним влизането на всички руснаци не е добра идея“, каза Борел на конференция в Испания. „Трябва да бъдем по-избирателни“.

Борел заяви, че ЕС не трябва да отваря вратите си за олигарси, но че „има много руснаци, които искат да напуснат страната, защото не искат да живеят в тази ситуация“.

ЕС ще обсъди забраната на туристически визи за руски туристи на среща на външните министри в Прага по-късно този месец, а страни като Естония, Латвия и Финландия призовават за забрана на ниво ЕС заради руската инвазия в Украйна. Германският канцлер Олаф Шолц призова да се действа внимателно по широкообхватна визова забрана.

Естония заяви, че ще наложи пълна забрана за шенгенски визи за руски граждани, ако ЕС не постигне споразумение, затваряйки една от малкото сухоземни граници, след като блокът спря полетите от Русия. Естония ще представи предложението на Европейската комисия преди срещата на външните министри.

Борел заяви, че някои страни вече са предприели определени мерки за визови забрани, които други държави от ЕС няма да подкрепят, отбелязвайки, че би било по-добре, ако тези стъпки бяха обсъдени първо на ниво ЕС.

Говорейки от Прага, чешкият външен министър Ян Липавски каза, че правителството му, което в момента държи ротационното председателство на ЕС, ще иска спиране на споразуменията на ЕС за облекчаване на визовия режим с Русия и Беларус, който подкрепи Москва в нейната агресия.

„Това изглежда постижимо“, каза Липавски. „Искаме да започнем дебати за ограничаване на издаването на визи за руснаци и граждани на Беларус. Мненията на държавите членки са разделени в това отношение и има много работа пред нас“.

В изказването си от Испания Борел каза, че отговорът на Иран по последното предложения на ЕС по ядрената сделка с ЕС е „разумен“, съобщава Ройтерс.

„Имаше предложение от мен като координатор на преговорите и отговор от Иран, който смятам за разумен. Той бе предаден на САЩ, които все още не са отговорили официално“, каза той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 1
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
До: Alex Silver Ой, таварищ, к съжалению крадливие фашаги на нас казват... а мьi само си берем трофейние перални, ета совеешенно нормальлно за нами.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 2
Alex Silver
преди 1 година
Крадливата фашага да си затвярь крадливия плювалник. Още едно тъъпо мнение, нищо повече. Ай сиктир!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 5
Импeраторът
преди 1 година
Борел е типичен страхливец. Докато от ЕС се чудят дали да спрат азиатци да идват у нас, Путин им спира газа и си прави гаргара. У ЕС имат още надеждни за разум от руска страна... доста смотани са...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още