IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Естония забранява влизането в страната на руснаци с шенгенски визи, издадени от Талин

Властите настояват целият ЕС да забрани влизането на руски граждани

17:43 | 11.08.22 г. 3
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Peter Kollanyi/Bloomberg
Снимка: Peter Kollanyi/Bloomberg

Естония ще забрани на руснаците с издадени от Талин шенгенски визи да влизат в страната, обяви правителството в четвъртък. Мярката влиза в сила от 18 август, но няма да се отнася до постоянните жители на балтийската страна и до руските граждани, които са раждани в Естония, предава Ройтерс.

„Тази санкция означава, че визите ще останат валидни, но притежателите им ще бъдат санкционирани при влизане в Естония и няма да им бъде позволен достъп до страната“, коментира министърът на външните работи на страната Урмас Рейнсалу на седмичната пресконференция на правителството.

Решението не засяга руски граждани с визи, издадени от други страни членки на Европейския съюз (ЕС). Този въпрос ще бъде повдигнат пред ЕС по-късно този месец, посочва министърът.

Изключения ще се прилагат до служители на руското посолство и членове на техните семейства, които работят в Естония, служители, пряко ангажирани в превоза на товари и пътници, както и за хора, които влизат в Естония по хуманитарни причини.

Ще се прилага и изключение за руски студенти в Естония. Те ще могат да удължат визата си с една година, ако не са завършили обучението си.

Талин настоява всички държави от ЕС да забранят влизането на руснаци с шенгенски визи.

„Разбрахме се, че Министерството на външните работи и Министерството на вътрешните работи ще подготвят евентуалните си предложения по въпроса как би било възможно да се затвори естонската граница за онези граждани на Руската федерация, които имат шенгенска виза, която не е издадена в Естония“, коментира още външният министър на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
Импeраторът
преди 1 година
Да се намираш на територията на Европа е привилегия, не човешко право. *** нямат място тук!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
zelka007
преди 1 година
До: Р?РРРСРСРСС ... Оркuтe не са хора ... !! ... Нямат място в ЕС ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
Р?мператоръ
преди 1 година
Голяма битка кой да спечели Евровизия догодина... Да не говорим, че имаше някаква си там Всеобща декларация за правата на човекът....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още