IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жозеп Борел: Шансовете за подновяване на ядрената сделка с Иран намаляват

От повече от година тече преговорен процес между Техеран, САЩ, ЕС и други сили

22:55 | 05.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Valeria Mongelli/Bloomberg
Снимка: Valeria Mongelli/Bloomberg

Главният дипломат на Европейския съюз заяви, че шансовете за споразумение между Техеран и световните сили са избледнели и той не очаква бързо съживяване на иранската ядрена сделка, пише Bloomberg.

„Днес съм по-малко уверен в сближаването при преговорния процес, отколкото бях преди 28 часа“, коментира Жозеп Борел пред репортери в Брюксел. „Ако процесът не доведе до обединение, той е в опасност. Ако целта е бързо приключване на сделката, това няма да се случи“.

САЩ, Европейският съюз и други сили преговарят с Иран от повече от година за възобновяване на споразумението от 2015 г., което облекчи санкциите срещу Техеран в зямана на ограничаването на ядрените дейности на страната. Сделка, срещу която Израел и много членове на Конгреса на САЩ категорично се противопоставят, може да натежи върху цените на петрола, тъй като ще позволи на Иран да увеличи производството.

Коментарите на Борел повтарят казаното от Държавния департамент на САЩ, който миналата седмица заяви, че отговорът на Иран към скорошните предложения на Европейския съюз не е конструктивен. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още