IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жозеп Борел: Сега е времето за спасяване на Иранската ядрена сделка

Възобновеното споразумение ще покаже, че балансираните международни договори са възможни и в бурни времена, смята главният дипломат на ЕС

10:55 | 28.07.22 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Иранският президент Ебрахим Раиси. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Иранският президент Ебрахим Раиси. Снимка: Bloomberg

Преди седем години петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН (САЩ, Великобритания, Франция, Русия и Китай – бел. прев.), Германия, Иран и моят предшественик (Федерика Могерини – бел. прев.) сключиха крайъгълна дипломатическа сделка, пише в гост-коментар за Financial Times Жозеп Борел, върховен представител на ЕС за външните работи и сигурността. Съвместният всеобхватен план за действие (JCPOA) беше резултат от години на интензивна дипломация относно ядрената програма на Иран и си спечели единодушното одобрение на Съвета за сигурност на ООН (включващ 15 държави - бел. прев.

Планът осигури строги ограничения върху ядрените дейности на Иран и най-широкия режим на наблюдение и инспекции, прилаган някога от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ). От друга страна той откри възможността за икономическа изгода от премахването на санкциите на САЩ, ЕС и ООН срещу Иран.

Пълното изпълнение на тази сделка беше негативно засегнато от решението на Доналд Тръмп през 2018 г. да изтегли САЩ от нея и да продължи едностранна кампания за „максимален натиск“. От своя страна Иран увеличи ядрената си дейност до тревожни нива. За съжаление той също така ограничи наблюдението на МААЕ, като същевременно не сътрудничеше напълно на агенцията съгласно нейните основни задължения за гаранции. „Максималният натиск“ се провали. Междувременно, и въпреки най-добрите усилия на останалите участници, народът на Иран беше лишен от пълните ползи от вдигането на санкциите.

За да обърна тази опасна ескалация, в качеството си на координатор на JCPOA използвах политическия импулс на новата администрация на САЩ, за да стартирам през април 2021 г. дипломатически процес, включващ участниците в JCPOA и САЩ. Целта беше да се улесни връщането на САЩ към сделката и пълното изпълнение от страна на САЩ и Иран на техните ангажименти по JCPOA, пише Борел. 

След 15 месеца на интензивни, конструктивни преговори във Виена и безброй взаимодействия с участниците в JCPOA и САЩ, заключих, че пространството за допълнителни значителни компромиси е изчерпано. Сега поставих на масата текст, който разглежда, в точни подробности, премахването на санкциите, както и ядрените стъпки, необходими за възстановяване на JCPOA.

Този текст представлява най-добрата възможна сделка, която аз, като съдействащ на преговорите, виждам като осъществима. Това не е перфектно споразумение, но то адресира всички основни елементи и включва трудно постигнати компромиси от всички страни. Сега трябва да се вземат решения, за да се възползваме от тази уникална възможност за успех и да се освободи големият потенциал на напълно изпълнената сделка. Не виждам да е постижима друга всеобхватна или ефективна алтернатива.

Знаем, че JCPOA остава политически поляризиращ във Вашингтон с наближаването на междинните избори (през ноември, за Конгрес и частично за Сенат – бел. прев.) Сделката може и да не е отговорила на всички опасения на САЩ по отношение на Иран. ЕС споделя опасения, които надхвърлят ядрения проблем, като правата на човека и регионалните дейности на Иран. Ние непрекъснато обсъждаме тези въпроси с Иран в двустранни дискусии. JCPOA не се занимава с тях и никога не е имал тази цел. Планът обаче осигури ползата от деескалирането на разширяващата се преди това иранска ядрена програма и отварянето й за строг мониторинг и инспекции от МААЕ. Това го прави крайъгълен камък на глобалната архитектура за неразпространение на ядрени оръжия.

Възстановяването на пълното прилагане на споразумението сега може отново да осигури тези ползи, включително чрез строги ограничения върху капацитета на Иран за обогатяване на уран и внимателно наблюдение от страна на МААЕ. То може също така да помогне за постигането на по-склонна към сътрудничество динамика в областта на сигурността в региона, създавайки положителен импулс за изграждане на доверие.

Знаем също, че в Техеран има значителни резерви относно пълното прилагане на сделка след негативния опит от последните години. Сделката на масата обаче отразява решимостта на всички участници в JCPOA да гарантират нейната устойчивост, включително ангажимента на президента Джо Байдън и уверенията на САЩ в това отношение. В резултат на това сделката е по-добре защитена от потенциални едностранни действия за нейното подкопаване.

Всеки ден без споразумение във Виена отлага конкретните икономически ползи за иранския народ чрез значително премахване на санкциите от САЩ, както и ползите от неразпространението на ядрено оръжие за света. Сключването на споразумение сега ще донесе значителни икономически и финансови дивиденти, както и ще укрепи регионалната и глобалната сигурност. Отхвърлянето му гарантира загуба и на двата фронта - кой знае за колко дълго.

Сега е време за бързи политически решения за приключване на преговорите във Виена въз основа на предложения от мен текст и незабавно връщане към напълно изпълнен JCPOA. Сделката служи на каузата за неразпространението в замяна на отмяна на санкциите, показвайки, че в бурни времена все още са възможни балансирани международни споразумения.

Ако сделката бъде отхвърлена, рискуваме опасна ядрена криза на фона на перспективата за нарастваща изолация на Иран и неговия народ. Наша обща отговорност е да сключим сделката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
Zlato
преди 1 година
Сделка с Иран без Русия, само в главата на Борел. Продължаваме със санкциите и без сделка :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
scott
преди 1 година
ко? САЩ изчакаха ес да направи милярди инвестиции в Иран. После саботира сделката за да изгори инвестициите и да върне ес в първи клас. ЕС се надяват на обрат както те го виждат и искат? Питай доечабанк за ипотечните даривата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
mick
преди 1 година
Убивайте ирански учени, генерали, хвърляйте бомби, налагайте санкции.. после "спасявайте"...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още