IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Байдън: САЩ няма да чакат "вечно" Иран за ядрената сделка

Иран „ще плати висока цена“, ако разработи ядрено оръжие, коментира премиерът на Израел Яир Лапид на съвместна пресконференция с президента на САЩ

21:30 | 14.07.22 г. 3
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Президентът на Израел Исак Херцог (вляво) посреща президентът на САЩ Джо Байдън (вдясно) на летище &quot;Бен Гурион&quot; край Тел Авив, столицата на Израел. Снимка: Kobi Wolf/Bloomberg</em></p>

Президентът на Израел Исак Херцог (вляво) посреща президентът на САЩ Джо Байдън (вдясно) на летище "Бен Гурион" край Тел Авив, столицата на Израел. Снимка: Kobi Wolf/Bloomberg

Президентът на САЩ Джо Байдън коментира, че страната му няма да чака „вечно“ Иран да се съгласи с нови ограничения на ядрената си програма. Премиерът на Израел Яир Лапид предупреди, че страната му е готова да се защити, ако Техеран се доближи до разработването на ядрено оръжие.

„Изложихме пред ръководството на Иран какво сме готови да приемем“, каза Байдън пред репортери в четвъртък на съвместна пресконференция с Лапид, която се състоя в Йерусалим, предава Bloomberg.

Той каза още, че САЩ очакват отговор от Техеран, но че „няма да чакаме вечно“.

Коментарите на Байдън по време на първото му пътуване до Близкия изток като президент отразяват промяната в политиката на САЩ спрямо Иран. Бившият президент Доналд Тръмп отмени ядреното споразумение, постигнато от президента Барак Обама и други световни лидери през 2015 г., с мотив, че то не ограничава достатъчно военните дейности на ислямската република.

Администрацията на Байдън се опитва да съживи споразумението.

Иран има „възможност да приеме това споразумение, което е сключено“, каза Байдън. „Няма да позволим на Иран да се сдобие с ядрено оръжие“, добави той.

Лапид предупреди, че нахлуването на Русия в Украйна показва, че „за да се защити свободата, понякога трябва да се използва сила“. „Никой не иска това, но и ние не можем да избягваме това“, каза той. „На страната на терора стоят хора, които няма да се поколебаят да използват всяка слабост, хора, които не играят по правилата“, допълни той.

Иран, каза той, „ще плати висока цена“, ако разработи ядрено оръжие. Лапид изрази оптимизъм обаче, че посещението на Байдън в Саудитска Арабия, което започва от петък, 15 юли, ще предложи алтернатива.

„Ние създаваме съюз от умерени страни, които вярват в мира, които вярват, че нашите деца заслужават възможността да живеят по-добър живот“, каза Лапид.

В интервю за израелска телевизия в сряда Байдън каза, че не би изключил военни действия на САЩ, за да се попречи на Иран да се сдобие с ядрено оръжие, „ако това е последното средство“.

Байдън и Лапид подписаха съвместна декларация, която изразява подкрепата на администрацията на Байдън за удължаване на споразумение между САЩ и Израел, което в момента се простира до фискалната 2028 година, за помощ за отбраната на Израел. В сряда Байдън беше информиран за израелските системи за противовъздушна отбрана Iron Dome и Iron Beam.

Споразумението за сътрудничество в областта на отбраната беше договорено след месеци на тежки преговори между бившия американски президент Барак Обама и бившия израелски министър-председател Бенямин Нетаняху. Нетаняху се противопостави на усилията на администрацията на Обама да сключи ядрена сделка с Иран и продължи с изграждането на израелски селища на Западния бряг въпреки опасенията на САЩ, че те ще изострят напрежението с палестинците.

Документът не само потвърждава ангажимента на САЩ към сигурността на Израел и военното му предимство над регионалните противници, но и ангажимента на Вашингтон „никога да не позволява на Иран да се сдобие с ядрено оръжие“.

Байдън участва и във виртуална среща на върха с лидерите на Израел, Обединените арабски емирства и Индия. По време на срещата той обяви проект за подпомагане изграждането на центрове за преработка на храни в Индия. Емирствата ще дадат 2 млрд. долара за целта, а САЩ ще предоставят подкрепа от частния сектор. Израел ще осигури технологичен опит.

Много страни се сблъскаха с недостиг на храни след нахлуването на Русия в Украйна, което спря голяма част от износа на пшеница, царевица и маслодайни семена от региона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 2
zelka007
преди 1 година
Да шамаросваш аятоласите е безпроблемно и ненаказуемо , освен това е традиция за всеки хамерикански президент . Така си оправят рейтингите . Да им бишне некое корито , да им свали некоя рассийска щайга за тренировка на екипажите , да им дрънне некоя маша генерал . Освен това кво ги жалиш , тия организираха атентата на Сарафово и избиваха българи на българска територия ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
Борката
преди 1 година
Мисли. Те всички ката си мислят. Че 80 милиона иранци са като 100 милиона избити индианци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
Императорът
преди 1 година
Наистина ли старият склерoзирал глyпак си мисли, че която и да е свободна страна все още му обръща внимание?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още