IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Войната в Украйна обтяга отношенията между Путин и стария му съюзник Вучич

Сръбският президент отхвърля териториалните претенции в Украйна на Владимир Путин и очаква, че „най-лошото тепърва предстои“

11:05 | 19.01.23 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Сърбия – традиционно един от най-близките съюзници на Русия в Европа, се опитва да поддържа известна дистанция между себе си и Москва, докато войната в Украйна обтяга отношенията между двете държави и техните лидери, пише Bloomberg.

В интервю в Белград президентът Александър Вучич отхвърли териториалните претенции в Украйна на Владимир Путин и очаква, че „най-лошото тепърва предстои“ в конфликта. Вучич, който проведе десетки срещи с Путин през последните години и взе уроци по руски, за да може да говори с него директно, казва, че не е разговарял с колегата си от „много месеци“.

„Ние, от самото начало, казахме, че не сме в състояние и не можем да подкрепим инвазията на Русия срещу Украйна“, каза Вучич от резиденцията си в сръбската столица във вторник. „За нас Крим е Украйна, Донбас е Украйна – и така ще си остане“.

В исторически план Сърбия се е опитвала да балансира геополитическите и икономическите си интереси между Изтока и Запада, но коментарите подчертават постепенната промяна от началото на инвазията в Украйна преди 11 месеца. Това е важно, тъй като европейските съюзници се опитват да изолират Русия, докато континентът е изправен пред най-опасния период от Студената война насам.

Нежеланието на Белград да се присъедини към САЩ и ЕС в санкциите срещу Русия подложи Сърбия на засилен натиск да прекъсне отношенията с Путин и енергийните му доставки.

Вучич, който бе преизбран за президент миналата година, казва, че членството в ЕС е крайната му цел. Но се противопоставя на усилията за санкции заради руската подкрепа в отказа му да признае независимостта на Косово и заради собствения опит на Сърбия с икономическата изолация. Освен това Русия продава природен газ на страната на цени под пазарните.

И все пак би било погрешно да се приеме, че правителството подкрепя изцяло ръководството в Москва, казва той. „Ние не винаги сме радостни от някои от техните позиции“, казва 52-годишният Вучич. „Имаме традиционно добри отношения, но това не означава, че подкрепяме всяко едно решение или повечето от решенията, които идват от Кремъл”.

Икономически Сърбия се отдалечава от орбитата на Русия от години. Страната формира около 6% от външната търговия на Сърбия, докато ЕС е най-големият партньор. За да укрепи финансите, в края на миналата година Сърбия договори финансиране за 2,4 млрд. евро от Международния валутен фонд и 1 млрд. долара заем от Обединените арабски емирства, които засилват отношенията си с балканската държава.

И все пак Сърбия изпъква в Европа, заедно с Унгария, заради позицията си към Русия. Руската военна група “Вагнер“ дори пусна реклама в Сърбия този месец, търсейки бойци за войната в Украйна. Вучич обаче в твърд: „Вагнер“ няма да направят това в Сърбия“, цитирайки закони, които не позволяват на сърби да се присъединят.

Знам, че ЕС е нашият път. Няма други пътища.
Александър Вучич
президент на Сърбия

Косово обаче остава въпрос, който обединява Москва и Белград. Сърбия смята Косово за част от страната – подобно на позицията на Путин спрямо Украйна – и признаването на суверенитета остава най-голямата пречка за всяка надежда на Сърбия да изпълни целта си за присъединяване в ЕС.

Вучич казва, че е благодарен на Русия за подкрепата ѝ спрямо Косово и затова Сърбия не може да подкрепи икономически мерки срещу Москва. „Бяхме под санкции почти 10 години, осем години всъщност, и не вярваме, че това е решение“, казва той.

Напрежението в предимно населеното със сърби северно Косово е 10 пъти по-тежко от обичайното, казва сръбският президент, добавяйки, че полага големи усилия да убеди сърбите да премахнат барикадите, положени от местните, за да се противопоставят на властите в Прищина. Ако не го направят, според Вучич „това ще ни доведе до пълна катастрофа“.

Той казва, че би било по-реалистично да се правят малки стъпки, вместо да се очакват големи и бърза сделка, която да включва признаването на Косово от Сърбия.

„Трябва да променим ситуацията на място с малки стъпки, за да изградим доверие между двете фракции и след това да видим как можем да се справим с всичко останало“, казва Вучич. „Нека не мечтаем за нещо, което всички знаем, че няма да се случи“.

По отношение на членството в ЕС, макар и сърбите да са изморени от десетилетия преговори на пауза, Вучич смята, че когато и ако се постави въпрос пред гражданите на референдум, те ще гласуват в подкрепа на присъединяване и ще затвърдят своята ориентация на запад. За да се случи това, казва той, те ще се нуждаят от гаранции, че членството е реалистично. „Знам, че ЕС е нашият път“, каза той. "Няма други пътища".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:05 | 19.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
Импeраторът
преди 1 година
Тука няма копейниците да се пенят :-/ правят се, че нищо не се е случило:-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
zelka007
преди 1 година
Вучич си е мислел , че има велика сила до него , а то се оказа нефелно , подло и крадливо жyже ... Пази си пералните и съдомиялните на народа ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още