IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НАТО отхвърли искане на Сърбия да изпрати свои военни в Косово

Искането е било отправено заради зачестилите инциденти между косовските власти и сърби в бившата сръбска провинция

15:35 | 08.01.23 г. 1
Сръбският президент Александър Вучич. Снимка: EPA/БГНЕС
Сръбският президент Александър Вучич. Снимка: EPA/БГНЕС

Мисията на НАТО в Косово (KFOR) отхвърли искане на сръбското правителство да изпрати до 1000 полицаи и военни в Косово след сблъсъци между сърби и косовските власти, съобщи президентът Александър Вучичи в неделя, цитиран от Ройтерс.

Бившата сръбска провинция Косово обяви независимост през 2008 г. след войната през 1998-1999 г., по време на която НАТО бомбардира Сърбия, за да защити албанското мнозинство в Косово.

„Те (KFOR) отговориха, че не считат за нужно връщането на сръбската армия в Косово…, като се позоваха на революция на ООН, одобряваща техния мандат в Косово“, заяви Вучич в интервю за частната телевизия Pink.

Миналия месец за първи път от края на войната Сърбия поиска разполагането на военни части в Косово заради сблъсъци между косовските власти и сърби в северната област, където сръбското население е мнозинство.

Резолюция на Съвета за сигурност на ООН постановява, че Сърбия може да получи разрешение, ако то бъде одобрено от KFOR, да разположи свои военни на гранични пунктове, в православни религиозни обекти и райони със сръбско мнозинство.

Вучич разкритикува KFOR, че са уведомили Сърбия за решението си в навечерието на православната Коледа, след като косовската полиция арестува войник, който не бил на служба, по подозрение, че е стрелял срещу и ранил двама млади сърби близо до град Щръбце.

Полицията съобщи, че и двете жертви, на възраст от 11 и 21 години, са били откарани в болница, а раните им не са животозастрашаващи.

Сръбски медии съобщиха, че друг млад мъж е бил нападнат и бит от група албанци рано в събота, докато се връщал от църковна служба.

Сръбски представители определиха инцидентите като „терористични актове“ и заявиха, че те показват, че сърбите са нежелани в Косово. Те обявиха протести в Щръбце в неделя.

Международни организации осъдиха нападенията, които вероятно ще задълбочат недоверието между мнозинството етнически албанци и около 100 хил. етнически сърби, живеещи в Косово. Половината от тях живеят в северната част и повечето отказват да признаят независимостта на Косово.

Другата половина живее в други части на страната като Щръбце и повечето признават правителството в Прищина и участват в политическия живот.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:35 | 08.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
vaskodd
преди 1 година
"... като се позоваха на революция на ООН ..." Разбирам, че тази сутрин сте революционно настроени :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още