IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Косово отвори отново най-големия си граничен пункт със Сърбия

Други два гранични пункта със Сърбия в Северно Косово остават затворени от 10 декември

18:50 | 29.12.22 г.
Снимка: EPA/БГНЕС
Снимка: EPA/БГНЕС

Косово отвори отново най-големия си граничен пункт със Сърбия в четвъртък, часове след като протестиращи сърби в северната част се заканиха да премахнат пътните заграждения. Ходът смекчи нарасналото напрежение, което разтревожи световните сили, предава Ройтерс.

Както ЕС, така и САЩ оказват натиск върху Косово и Сърбия да прекратят нарастващата конфронтация, заради която Сърбия постави армията си в най-висока бойна готовност.

Сърбите в Северно Косово, които издигат пътни заграждения от 10 декември като протест срещу ареста на бивш сръбски полицай, поредната ябълка на раздора, се съгласиха да ги свалят, след като той беше поставен под домашен арест.

Много от пътните заграждения все още бяха на място в четвъртък сутринта, въпреки че според официални представители процесът по премахването им може да отнеме известно време.

Напрежението остава високо. Два изгорели камиона, напълнени с чакъл, стояха на мост близо до етнически разделения град Митровица, на около 50 км от повторно отворения граничен пункт Мердаре. Косовската полиция съобщи, че разследва палежа.

Около 50 хил. сърби, живеещи в Северно Косово, отказват да признаят правителството в Прищина или статута на Косово като отделна страна. Те имат подкрепата на много сърби в Сърбия и на правителството на страната.

Косовската полиция съобщи, че е отворила отново граничния пункт Мердаре, най-важния път за превоз на товари, който свързва Косово със западноевропейските страни. Това е станало след свалянето на пътните ограждения от сръбската страна на границата.

Те призоваха хората от диаспората да използват граничния пункт, който беше затворен в полунощ във вторник, за да се приберат у дома за празниците.

Други два гранични пункта със Сърбия в северната част на Косово остават затворени от 10 декември.

Косово отдавна е източник на напрежение между Запада, който подкрепи независимостта му, и Русия, която подкрепя Сърбия в усилията ѝ да блокира членството на Косово в световни организации, включително ООН.

Кремъл отхвърли в сряда обвинения от вътрешния министър на Косово, че Русия влияе на Сърбия, за да дестабилизира Косово, като заяви, че Сърбия защитава правата на етнически сърби.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:29 | 29.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още