IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Роснефт" реферира доставките за Индия към бенчмарка Dubai

Стъпката утвърждава насоката на компанията на изток след западните санкции

16:56 | 03.04.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Руската държавна петролна компания "Роснефт" ще използва азиатския бенчмарк Dubai като еталон за доставките си за индийската Indian Oil, съобщава Ройтерс, позовавайки се на свои източници. Досега референтен за руския петрол беше европейкият сорт Брент. С този ход руската компания утвърждава новите си маршрути - към Азия, след като европейският пазар се затвори за сорта "Уралс".

И двата сорта се търгуват в долари и се следят от S&P Platts, но сортът Брент се използва основно от големите петролни компании и търговци в Европа, а Dubai има по-голяма тежаст в Азия и Близкия изток. "Роснефт" ще продава своя петрол с отстъпка от 8-10 долара от цената на дубайския сорт.

Източниците на Ройтерс отчитат, че двете компании са подписали договор на 29 март, който предвижда удвояване на продаваните обеми петрол. Индия вече е най-големият пазар за руските доставки на петрол по море.

Преди индийските рафинерии рядко купуваха руски петрол заради високите цени за транспорта. Сега обаче цената му е на историческо дъно заради санкциите срещу Русия, а и Москва опитва да навлезе на новите пазари с по-атрактивни цени. Така в последните месеци Русия успя да измести Ирак като основен доставчик на петрол за Индия.

В началото на февруари ръководителят на "Роснефт" - приближеният до президента Владимир Путин Игор Сечин, коментира, че Европа няма още дълго да определя цената на руския петрол. По време на енергиен форум в Индия Сечин обясни, че цената на сорта "Уралс" ще се формира там, където отиват основните обеми - Азия.

В началото на декември 2022 година в сила влязоха санкциите на Г-7 и ЕС относно руския петрол. Западът определи таван на цената на "Уралс"-а от 60 долара за барел и наскоро отказа да го актуализира с мотива, че целите на мярката са постигнати - руският петрол остава на пазара, за да не се получи остър дефицит, а приходите за руския бюджет намаляват.

Русия все още е зависима от западни застрахователи за по-голямата част от товарите си, което означава, че трябва да се съобрази със западните ограничения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:56 | 03.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още