IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ефектът от петролните санкции срещу Русия засега е смесен

Ако западните лидери искат да продължат да притискат Путин, те ще трябва да поемат някои рискове

18:20 | 13.04.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

В продължение на четири месеца приятелите на Украйна прилагаха санкциите, които мнозина смятаха, че ще имат най-голямо въздействие върху способността на Владимир Путин да води война: ценови таван върху продажбите на руски петрол по море, обслужвани от западни спедитори, застрахователи и законни доставчици. Добавен бе подобен таван за рафинираните продукти. Но присъдата за техния ефект е в най-добрия случай смесена, пише Financial Times в редакционен коментар.

Ценовите тавани бяха отслабени от вътрешни противоречия. Таваните се появиха по волята на Вашингтон, когато ЕС подготвяше категорична забрана на своите компании да обслужват доставките на руски петрол. Администрацията на Байдън, страхувайки се от вътрешнополитическите последици, ако внезапното елиминиране на руските доставки от глобалните петролни пазари бъдеше усетено по бензиностанциите в САЩ, принуди своите съюзници да отслабят забраната, така че тя да се прилага само над таван, определен на 60 долара за барел.

Тези противоречиви мотиви - да се намалят приходите на Москва, но да се поддържа потокът от руски петрол - тормозят политиката. Пример за това са действията на американски представители, призоваващи не на място различни западни търговци на петрол, които доброволно спряха руските доставки, да се върнат в бизнеса. Големите търговци до голяма степен се бяха отстранили от бизнеса. Но в резултат на това руската петролна търговия се осъществява все повече през сенчест флот, управляван от по-малко известни компании, използващи остарели кораби.

Все пак повечето санкциониращи правителства казват, че политиката като цяло е сработила по предназначение. Руският бенчмарк Уралс се търгува с голяма отстъпка спрямо международната цена на Брента. Въпреки руските заплахи обемите на износа изглеждат почти непроменени. Световният пазар също беше добре снабден, въпреки че скорошното решение на картела ОПЕК и съюзниците му да намалят производството на петрол с повече от 1 милион барела на ден беше изненада. На пръв поглед Вашингтон постигна успех.

Но има много признаци, че нещата не са такива, каквито изглеждат. Отстъпката за Уралс не може да се види при ценообразуването в тихоокеанските пристанища на Русия, накъдето голяма част от износа бе отклонен, и сортът се търгува над тавана. Дори не е ясно колко добре ценовите индекси улавят реалните цени на сделките. Традиционно базирани на самоотчитане от търговците, те със сигурност са по-малко надеждни в условията на икономическа война, като се имат предвид огромни стимули за по-ниско отчитане. Говори се дори, че руското министерство на финансите се притеснява, че износителите на петрол занижават цените, за да намалят данъчните си задължения.

Ценовият таван върху рафинираните продукти е още по-сложен. Вратичките се създават от обичайната практика на смесване и трудността при установяване на произхода. И много различни петролни деривати се наблъскват само в две ценови категории.

Задачата сега е санкциите да заработят по-добре. Стъпките биха включвали засилване на наблюдението и проверките, за да се установи, доколкото е възможно, какви цени реално се плащат. Повече прозрачност на договорите и сделките също ще помогне.

Амбицията трябва също така да бъде насочена към коригиране надолу на нивото на ценовите тавани с течение на времето, въпреки че ще трябва да се вземе предвид въздействието на съкращенията на ОПЕК+ върху цените на петрола. Целта за намаляване на петролните приходи на Путин е правилната. Регламентите за санкциите на ЕС налагат чести прегледи на ценовия таван, но досега санкциониращата коалиция протака.

Във Вашингтон има нервност, че по-нисък ценови таван ще подтикне Русия да изпълни заплахата си за спиране на износа. Западните държави с големи танкерни флотилии се притесняват от загуба на бизнес в полза на конкуренти в юрисдикции без санкции. Засега целта да се нанесе повече болка на Русия, отколкото на Запада, чрез ценовите тавани, изглежда работи. Но ако западните лидери искат да продължат да притискат Путин, те ще трябва да признаят, че някои рискове са неизбежни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:15 | 13.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още