IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия изнася рекордни количества дизел за Бразилия

От началото на април около 70% от износа на руски петрол се насочва към Индия

10:07 | 11.04.23 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

В последните месеци Русия увеличава съществено износа на дизел към Бразилия и други държави от Южна Америка, пише Ройтерс, като се позовава на данни на Refinitiv Eikon. Дълги години страната беше основен доставчик на горивото в Европа, но след началото на войната в Украйна търговията с руски петрол и петролни продукти бяха поставени под забрана.

От началото на годината руските компании търсят нови клиенти в Азия, Африка и Южна Америка. Данните показват, че през март Русия е доставила 580 хил. тона дизел на Южна Америка, като 440 хил. тона са насочени към Бразилия, а останалите количества - към Панама, Уругвай и Куба.

За първото тримесечие на 2023 година доставките към контролирани от Русия петролни терминали в Бразилия достигат 663 хил. тона, след 74 хил. тона за цялата 2022 година.

Статистиката не дава информация за цената на дизела, при която се реализират сделките, както и за транспортните разходи, които се увеличават съществено спрямо предишните месеци, когато Русия доставяше продукцията си в Европа.

Атрактивните цени на руския петрол Уралс обаче са факт, който привлича множество купувачи от страни, които не поддържат санкциите на Запада срещу Русия. По данни на Министерството на финансите на Русия през първото тримесечие на годината средната цена на руския петрол е била 48,92 долара за барел. От ведомството посочват, че през същия период на миналата година цената на сорта Уралс е била почти 89 долара за барел.

Средната цена на европейския Брент в първите месеци на годината се движи около 80 долара за барел.

Евтиният руски петрол се реализира основно в Индия и Китай, сочат още наблюденията на Ройтерс. От началото на април 70% от износа през морските петролни терминали на Русия са били насочени към Индия. През март "Роснефт" и индийската Oil Corp. сключиха споразумение за доставката на 1,5 млн. тона (11 млн. барела) месечно, считано от 1 април, припомня още агенцията.

Индия не се присъедини към западните санкции срещу Русия, но твърди, че спазва тавана на цената на руския петрол, определен от Г-7 и ЕС. През март нивото му беше потвърдено - 60 долара за барел.

Доставките за Китай остават почти без промяна в първите дни на април, но източниците на Ройтерс заявяват, че рафинериите в страната са поръчали увеличение на обемите в края на април - началото на май.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:07 | 11.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 5
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
Така, така, риба, ама цаца...:))) Като изпусна богатите пазари дребния шyндовец, сега ще гони папуасите и *** из Африка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 4
sosi
преди 1 година
440 хил. тона са един по-голям танкер.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още