IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия губи още 43% от приходите от продажба на петрол и газ през март

Средната цена на сорта "Уралс" през март е била под 48 долара за барел

09:15 | 06.04.23 г. 4
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Приходите от продажбата на петрол и природен газ в руския бюджет намаляват с още 43% през март, сочат данни на Министерството на финансите. През март Русия е получила общо малко над 688 млрд. рубли (8,67 млрд. долара) от продажбата на изкопаемите горива.

През февруари приходите достигаха 512 млрд. рубли, но през март 2022 година Русия продаваше петрол и природен газ за 1,2 трилиона рубли. Недостигът от приходите е покрит с продажба на валута на вътрешния пазар, става ясно още от съобщение на сайта на ведомството.

Средната цена на руския сорт "Уралс" през март е била 47,85 долара за барел. Това е намаление спрямо февруари, когато основният руски сорт се е търгувал за 49,56 долара, според руската статистика. През март 2022 година цената на сорта "Уралс" беше на ниво около 89 долара за барел.

През 2022 година приходите от продажбата на руски енергоресурси се повишиха с 27% до 11,6 трилиона рубли заради високите цени на пазарите, предизвикани от войната, която Русия започна в Украйна. В последните месеци обаче търговията с руски петрол е под санкциите на Запада. Страните от ЕС пък съществено намаляват покупките на руски природен газ.

Русия търси алтернативни пазари и донякъде успява да покрие намалените продажби на Запад с нови клиенти на Изток. Но при природния газ замяната не е толкова лесна. Руският вицепремиер Александър Новак анонсира намаление на добивите на петрол в страната с 500 хил. барела на ден през март. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:15 | 06.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

4
rate up comment 8 rate down comment 20
khao
преди 1 година
До: Tikva007 нормално, там се возят по ниските слоеве на нашето общество които са по глуууави като теб, такива хора не могат да разберат доброто на новината и реагират с насилие... което си е типично! иначе новината е страхотна!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 21
zelka007
преди 1 година
мдаа ... проблемът на рашибозуците е , че нито китайците нито индийците нито пакистанците искат да стават по-зависими отколкото са в момента , дори индийците са понамалили малко покупките . всички гледаха какво се случи в Европа и си правят сметката доста по тънко ... но пък от другата страна на земното кълбо , е неразорана нива , и там ще купуват по $30 за барел ...:)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 17
Tikva007
преди 1 година
А коментарът ти е илюстрация за това, къде живееш и с какво се прехранваш. Ако застанеш сутринта на бариерите на метрото, където хората отиват на работа и размахаш тази новина под някаква форма, НИКОЙ няма да я регистрира. Ако си много настоятелен в предлагането й, може да бъдеш нагрубен, побутнат и дори сритан. Опитай и докладвай. Залагам медно копче от дънки Ливайс, че резултатът ще е такъв.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 23
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
Да, новинарските емисии трябва да започват с подобни позитивни новини и да се слагат на първа страница. Ето това е чудесна новина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още